Gå til indhold

Kortlægning af den danske forskningsindsats inden for biologiske ressourcer

Kortlægning af den danske forskningsindsats inden for biologiske ressourcer
En nye kortlægning, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har fået gennemført, viser en opgørelse af den samlede danske forskningsindsats i anvendelse af biologiske ressourcer.
: 22. december 2016
: DAMVAD Analytics, NIRAS og Teknologisk Institut
: 2016
: 1. udgave
: 67

Kortlægningen har følgende hovedresultater:

  • I 2014 udførte universiteterne forskning for 1,3 mia. kr. inden for anvendelse af biologiske ressourcer, mens det private erhvervsliv udførte forskning for 3,7 mia. kr. Det svarer i alt til godt 9 pct. af de samlede, offentlige forskningsinvesteringer.
  • Størstedelen af de offentlige investeringer inden for biologiske ressourcer sker inden for fødevareområdet. I 2014 udgjorde de offentlige investeringer inden for fødevareområder 700 mio. kr. Det private erhvervsliv investerer mest inden for ingredienser og bioteknologi. I 2014 investerede den private sektor 1,9 mia. kr. i forskning inden for ingredienser og bioteknologi og 1,5 mia. kr. i forskning inden for anvendelse af biologiske ressourcer på fødevareområdet.
  • Kortlægningen viser, at forskning i biologiske ressourcer er en af Danmarks forskningsmæssige styrkepositioner sammenlignet med gennemsnittet i OECD.
  • Den største andel af forskningspublikationer ligger inden for fødevareområdet, der står for 56 pct. af alle publikationer inden for forskning i anvendelse af biologiske ressourcer i Danmark i perioden 2005-2014.
  • Der er sket en udvikling inden for de seneste ti år, hvor særligt forskning i energi baseret på biologiske ressourcer har haft en vækst i antallet af publikationer. Det er samtidig det område, der har den højeste forskningsspecialisering i Danmark sammenlignet med gennemsnittet i OECD.
  • Danmark ligger nr. 2 i OECD målt på patenteringsaktivitet per indbygger målt på patenter inden for anvendelse af biologiske ressourcer.

Kortlægningen er gennemført af DAMVAD Analystics, NIRAS og Teknologisk Institut og bidrager til Uddannelses- og Forskningsministeriets videre arbejde med at skabe de bedste rammer for forskning og udvikling i Danmark.

Kontakt

Lasse Nielsen
Souschef
Tlf.: +45 72 31 83 05
Email: lnl@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019