Gå til indhold

Aarhus Universitet

Bidrag fra Aarhus Universitet - 16. september 2013

Høring - Handlingsplan for styrket internationalisering af de videregående uddannelser

Aarhus Universitet benytter hermed muligheden for at indgive høringssvar på ministeriets handlingsplan ”Øget indsigt gennem globalt udsyn”.

Universitetet støtter satsningen på øget internationalisering af de videregående uddannelser og tilslutter sig målet om at bibringe de studerende globale kompetencer og udsyn. I nedenstående fremhæves forhold, hvor Aarhus Universitet ser grund til opmærksomhed.

Øget udgående mobilitet (side 5)

Aarhus Universitet bemærker, at egne studerende – foruden studieophold i udlandet– bibringes et globalt perspektiv gennem ’internationalisation at home’ (jf. målsætning 2 om stærkere internationale læringsmiljøer side 19ff). Parallelt med en satsning om at få flere studerende til at rejse ud, bør der arbejdes på at tiltrække flere af de bedste internationale studerende til Danmark.

Flere internationale betalingsstuderende (side 6)

En forudsætning for øget tiltrækning af internationale betalingsstuderende er synlighed på toneangivende markeder med stor efterspørgsel efter videregående uddannelse. Universitetet opfordrer i den forbindelse ministeriet til at genoverveje, hvorledes markedsføring af Danmark som uddannelsesland kan styrkes.

Mobilitetsvinduer i ordinære uddannelser (side 13 forslag 1.1)

Målet om, at de studerende skal kunne gennemføre mindst 15 % af deres uddannelse i udlandet, forekommer arbitrært. På et bachelorforløb svarer 15 % til 27 ECTS, hvilket er knap et semester, mens det på et kandidatforløb svarer til 18 ECTS. Aarhus Universitet finder det mere hensigtsmæssigt, at målet justeres til, at studerende tilbringer et semester i udlandet svarende til 30 ECTS.

Overblik over udvekslingsmuligheder via online-værktøjer (side 13 forslag 1.2)

Aarhus Universitet er i tæt dialog med UMIT med henblik på at få større hastighed i udviklingen af it-systemet STADS-INT til administration af international studentermobilitet. Det er af stor betydning for institutionernes mulighed for at levere data og information til de studerende, at systemet snarest muligt udvikles og sættes i drift.

Automatisk merit for udlandsophold (side 14 forslag 1.3)

Vedr. automatisk merit lægges der op til, at den studerende sammen med hjeminstitutionen forpligtes til at finde et eller flere alternative fag, såfremt de forhåndsgodkendte fag ikke udbydes. Det er Aarhus Universitets principielle holdning, at den studerende har ansvar for egen uddannelse, herunder valg af fag. Universiteternes rolle og forpligtelse bør således præciseres til vejledning og hurtig sagsbehandling i studienævnene.

Omregning af eksamenskarakter til dansk karakterskala (Side 15 forslag 1.6)

Erfaringsmæssigt er det svært at sikre entydighed i omregning af eksamensresultater fra studieophold på de udenlandske institutioner. Dels er karaktergivning i en række lande ikke reguleret nationalt, dels er karaktererne på visse institutioner justeret relativt og er dermed ikke udtryk for præstationen i et absolut mål.

Aarhus Universitet ser gerne, at kompetencen til omregning placeres på nationalt niveau f.eks. gennem udvikling af et nationalt registrerings- og beregningssystem.

Implementering af omvendt STÅ (side 16 forslag 1.9) 

Implementering af omvendt STÅ vil betyde en væsentlig reduktion i antallet af indrejsende udvekslingsstuderende til Danmark. Dermed vil effekten være mindre internationalisering af de hjemlige studiemiljøer, jf. Aarhus Universitets høringssvar om forslag til ændring af tilskudsprincipper på det internationale område.

Øgede fremmedsprogskompetencer hos studerende (side 28 forslag 3.1)

Aarhus Universitet støtter målsætningen om, at studerende får mulighed for at tilegne sig fremmedsprogskompetencer i løbet af deres studium uden for rammerne af det almindelige studieprogram. Det skal dog i den forbindelse fremhæves, at en sådan satsning ikke for nuværende er omfattet af STÅ. En større satsning på området fordrer en afklaring af finansieringen.

Med venlig hilsen

Brian Bech Nielsen
Rektor

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024