Gå til indhold

Video virker i undervisningen

Man skal ikke være for forelsket i sine egne løsninger – der er meget at lære ved at lytte, når man samarbejder internationalt. VUC Storstrøm er blevet endnu bedre til at bruge video i deres undervisning efter at have samarbejdet europæisk.

VUC Storstrøm er en af de førende institutioner herhjemme, når det gælder videobaseret undervisning. Især har læringskonceptet ’Global Classroom’, der tillader institutionens kursister at deltage i undervisningen fra egen stue, skabt opmærksomhed. Og da VUC Storstrøm samtidig de seneste godt og vel 20 år har arbejdet strategisk med at give deres uddannelser et internationalt udsyn, er det naturligt, at institutionen ofte er at finde i internationale projekter med video som omdrejningspunkt.

Jeg er tilhænger af en metode, hvor man går på opdagelse hos hinanden – i modsætning til en mere forhandlingsorienteret tilgang.

Bedre brug af video i undervisning

VUC Storstrøm har netop afsluttet det Erasmus+ strategiske partnerskabsprojekt ’Video Systems in Education’ hvor partnere i Finland, Østrig, Litauen, Spanien og Danmark har arbejdet sammen om at udvikle metoder til at integrere videobaseret undervisning bedre i den europæiske uddannelsessektor. For eksempel gennem onlineundervisning via videokonferencer, optagelse af undervisning og brug af videomateriale i interaktiv undervisning.

Om projektet

Video Systems in Education er et treårigt Erasmus+ strategisk partnerskab, der løb fra den 1. september 2015 til den 31. august 2018.

Formålet med projektet er at integrere interaktive læringssystemer i undervisningen i form af videokonferencesystemer, videomaterialer i forbindelse med e-læring samt optagelse af undervisning.

Der er desuden udgivet en online guidebog om best practice på området.

Partnerskabet har modtaget 235.530 euro i tilskud fra Erasmus+.

Kogebog sætter folk i gang

Et af de konkrete produkter af projektet er en ’kogebog’, der kapitel for kapitel helt praktisk beskriver forskellige måder at bruge video på i undervisningen, og som vil være tilgængelig for alle online.

”I partnerkredsen er vi hver især eksperter inden for hvert vores område. Vi ville gerne formidle vores viden til hinanden, og det har vi gjort på en måde, så vi kan stille den til rådighed for andre også”, siger Flemming Nielsen, der er projektleder hos VUC Storstrøm.

”Emner som pædagogisk tilrettelæggelse, didaktik og anvendelse af teknologi kan være komplicerede og svære at omsætte til praksis, og der er ikke tvivl om, at det kan skræmme mange lærere og institutioner væk fra at bruge video i undervisningen. Men her har vi altså en online-bog, hvor man kan lære af sine egne kolleger, hvordan man kommer i gang”, siger han.

Videospil inddrager bogligt svage målgrupper i undervisning

VUC Storstrøm har fået stort udbytte af at deltage i projektet, fortæller Flemming Nielsen. Bare det at besøge de enkelte institutioner og lære dem og deres arbejde at kende har været berigende.

Mere konkret har institutionen tilegnet sig stor viden om at tilrettelægge online-kurser, hvor det har været en spændende udfordring for lærerne at prøve at undervise folk i andre lande online, hvilket har løftet deres kompetencer. Og endelig er VUC Storstrøm blevet inspireret til at undersøge, hvordan man kan udnytte videospil i undervisningen.

 ”Videospil er i langt højere grad end video egnet til målgrupper med manglende forudsætninger – grupper som for eksempel står uden for arbejdsmarkedet og har læse- og skriveproblemer. Vi laver i forvejen efteruddannelser for folk med mindre gode forudsætninger ude i virksomhederne, men jeg tror, at vi ved at inddrage videospil i undervisningen kan få fat i endnu flere”, siger Flemming Nielsen, der allerede har forberedt en ny Erasmus+ ansøgning til et internationalt projekt.

 

Projektpartnere

  • VUC Storstrøm
    (Denmark)
  • Kauno Technologijos
    Universitetas
    (Litauen)
  • Institut Obert de Catalunya
    (Spanien)
  • Tampere Adult Education
    Foundation
    (Finland)
  • Berufsförderungsinstitut
    Wien
    (Østrig)

Forbered dig på, at det ikke går, som du har forberedt

Som garvet deltager i internationale projekter har Flemming Nielsen gjort sig erfaringer med, hvordan man får mest ud af deltagelsen:

”Man skal forberede sig godt, men man skal også være forberedt på, at tingene ikke kommer til at foregå, som man havde regnet med. Derfor er jeg tilhænger af en metode, hvor man går på opdagelse hos hinanden – i modsætning til en mere forhandlingsorienteret tilgang, hvor man skal have sine partnere til at acceptere sine forslag”, siger han.

”Man skal være indstillet på, at der er rigtig meget at lære rent fagligt. Vi kom med vores Global Classroom-koncept, og vi har et efteruddannelseskoncept, hvor vi har lavet kurser for skolefolk fra Skotland, Østrig, Vietnam, USA og Canada, så vi tænker, at vi godt ved, hvordan man gør. Men når vi så møder folk fra det tekniske universitet i Litauen eller nogle meget kompetente fjernundervisningsfolk fra Spanien, så kan de bidrage med rigtigt meget, der gør vores koncepter skarpere, hvis vi ellers åbner ørerne.

Man skal passe meget på ikke at være for forelsket i sine egne løsninger. Selvfølgelig skal man formidle til de andre, hvad man har fundet ud af, og hvad man tror på, men man skal også høre på, hvad de andre har af betænkeligheder. Forudsætningerne for undervisning og anvendelsen af teknologi i de europæiske lande er så forskellige, men hvis man sætter sig ind i tingene, lønner det sig”, siger Flemming Nielsen.

Kontakt


Projektleder, VUC Storstrøm

Foto: VUC Storstrøm

Kontakt

Malene Birgitte Sejberg Rickmann
Specialkonsulent
Tlf.: 72318927
Email: mbsr@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024

Afsendere