Gå til indhold

PIU-elever præmieres for deres film og historier om praktik i udlandet

"Det er det evige dilemma, om man nu skal ud på dybt vand, eller om man skal blive i børnepoolen".

Sådan beskriver skov- og naturteknikerelev Marcus Skovsbo overvejelserne om sit PIU-ophold, der i sommer bragte ham til de islandske skove i praktik som skovmand. Sammen med seks andre PIU-elever, blev hans fortælling om sit PIU-ophold præmieret til en konference om internationalisering i uddannelsesinstitutionerne, der blev afholdt af Styrelsen for Videregående Uddannelser den 26. oktober i DGI-Byen.

Til årets PIU-konkurrence blev i alt 39 bidrag indsendt; heraf 22 historier og 17 film, hvor eleverne på mangfoldig og kreativ vis har formidlet udbyttet af deres praktikophold i udlandet gennem PIU-ordningen.

Førstepladsen i historiekonkurrencen og medfølgende præmie på 5.000 kr. blev vundet af Kathrine Damgaard, der passioneret har beskrevet sit et år lange praktikophold i et møbelsnedkerværksted på Hawaii. Her blev hun bekendt med helt andre håndværkstraditioner- og metoder, og indgik i et læringsmiljø præget af tillid og ansvar. Til spørgsmålet om, hvad der motiverede hende til at indsende sin historie til PIU-konkurrencen, svarer Kathrine:

”Det har været en god måde for mig at reflektere over opholdet. Det har været nogle betydningsfulde oplevelser, og noget som præger mig ret meget. Jeg håber andre får lyst til selv at tage afsted og prøve at komme til udlandet. Det er en god mulighed for at fordybe sig i håndværket, når man er væk fra sine venner, og alle de interesser der fylder herhjemme”. 

Dette kan Katrine Tirsgård Mortensen, som modtog 3. præmien for sin fortælling om sit PIU-ophold som kontorassistent i Nürnberg, nikke genkendende til:

”Jeg har skrevet historien af lyst! For at fortælle andre om, hvor stor en mulighed det er at komme ud, og hvor meget det kan give. Det er fedt at komme ud og udvikle sig selv, og få nogle andre udfordringer, som man ikke kan få herhjemme på samme måde”.

I filmkonkurrencen gik 1. præmien til Louise Lundorff og Stefan Villadsen, der i foråret har været på PIU-ophold som SOSU-assistenter i Ghana. Til tonerne af afrikanske trommerytmer og udstyret med GoPro-kamera, skildrer de et farverigt møde med ghanesisk kultur og traditioner og et sundhedssystem, som fungerer under meget andre rammer end i Danmark:

”Den største udfordring for os var næsten at få kogt flere timers videooptagelser ned til en tre minutter, som kunne fungere som en teaser for alt det vi oplevede dernede”, forklarer Stefan Villadsen.

Filmkonkurrencens 2. præmie blev vundet af Alex Carlsen, der på humoristisk vis skildrer sin hverdag som kontorelev i tysk virksomhed med faste morgenritualer, nystrøgne skjorter og Bratwurst til frokost.

Dyrepasserelev Sabrina Miller, blev tildelt 3. præmien for sin film om sine praktikophold i Spanien, England, Norge og Belgien, hvor hun har opdyrket en særlig faglig interesse i marinedyr, som hun ønsker at arbejde med fremadrettet. 

”De kommer hjem med et internationalt udsyn og en bevidsthed om, at de kan stå på egne ben og håndtere hverdagen i en fremmed kultur. Disse kompetence er også noget, der efterspørges på arbejdsmarkedet i Danmark”, lød det blandt andet fra Lars Mortensen, afdelingschef i Ministeriet for Børn, Unge og Ligestilling, som stod for præmieoverrækkelsen.   

Skulle vinderne i PIU-konkurrencen give et godt råd videre til andre, der overvejer at tage på PIU-ophold, lyder rådet samstemmende: Grib chancen og spring ud i det!”

”I hjemmeplejen ser jeg tit ældre, der sidder og ærgrer sig over, at de ikke gjorde nogle flere ting, mens de kunne. Det motiverer mig rigtig meget til at opleve så meget som muligt. Jeg gider ikke sidde som 85-årig og tænke, hvorfor gjorde jeg ikke noget mere, mens jeg var ung”, slår Louise Lundorff fast.

Fra venstre ses: Kathrine Damgaard, Lars Mortensen, Marcus Skovsbo, Alex Carlsen, Katrine Tirsgård Mortensen, Louise Lundorff og Stefan Villadsen. Sabrina Miller er stadig i praktik i England og kunne desværre ikke deltage i præmieoverrækkelsen.
Fra venstre ses: Kathrine Damgaard, Lars Mortensen, Marcus Skovsbo, Alex Carlsen, Katrine Tirsgård Mortensen, Louise Lundorff og Stefan Villadsen. Sabrina Miller er stadig i praktik i England og kunne desværre ikke deltage i præmieoverrækkelsen.
 

Om PIU-konkurrencen

I efteråret 2015 udskrev Styrelsen for Styrelsen for Videregående Uddannelser for tredje år i træk en konkurrence for elever på erhvervsuddannelserne. Konkurrencen gik ud på at lave en kort film eller historie om et praktikophold i udlandet. 

Formålet med konkurrencen er at synliggøre, hvad eleverne får ud af et praktikophold i udlandet, og motivere endnu flere unge til at gøre brug af PIU-ordningen som et led i deres uddannelse. 

Dommerpanelet bestod af repræsentanter fra Undervisningsministeriet, Danske Erhvervsskoler og Styrelsen for Videregående Uddannelser. Dommerne udvalgte i alt tre historier og tre film som skulle præmieres. Der blev uddelt to førstepræmier på 5000 kr., to andenpræmier på 3000 kr. og to tredjepræmier på 2000 kr. Præmierne er sponsoreret af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).                       

Praktik i udlandet

PIU-ordningen er et dansk mobilitetsprogram for elever på de grundlæggende erhvervsuddannelser, landbrugsuddannelser og social- og sundhedsuddannelser.

PIU står for praktik i udlandet. Ordningen giver mulighed for, at praktikopholdet kan blive godkendt som en del af den danske uddannelse, og at der gives økonomisk tilskud til eleven eller til den danske arbejdsgiver.

Vil du vide mere om PIU-ordningen, er du velkommen til at kontakte international rådgiver Lars Møller Bentsen på lmb@uds.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 09. november 2021

Afsendere