Stor interesse for studieophold i udlandet
Et praktikophold på en restaurant i Spanien, et semester på et universitet i England eller et år som frivillig på et hjem for flygtninge i Belgien.
I 2014 bevilligede Styrelsen for Videregående Uddannelser tilskud til, at 10.873 danske elever, studerende, lærere og undervisere kunne tage på et udvekslings-, praktik- eller uddannelsesophold i Europa. Samlet modtog danske uddannelsesinstitutioner og organisationer tilskud for 14,5 millioner euro.
På tværs af de europæiske lande deltog 650.000 i mobilitetsprojekter med tilskud fra Erasmus+.
Det viser Europa-Kommissionens første årsrapport 2014 for uddannelsesprogrammet Erasmus+. Rapporten sammenligner mobilitets- og samarbejdsprojekter i de europæiske lande.
Dannelse gennem udlandsophold
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen fastslår, at kendskab til andre kulturer skaber værdi for den enkelte og på arbejdsmarkedet.
- Udlandsophold og forståelse for andre kulturer bidrager til den enkeltes dannelse og er samtidig nødvendigt på rigtig mange arbejdspladser. Derfor er min ambition, at endnu flere skal indhente ny viden, sprogkundskaber og netværk gennem udlandsophold. Jeg er naturligvis glad for, at så mange allerede benytter sig af mulighederne for at rejse ud gennem Erasmus+. Vi er godt på vej, siger Esben Lunde Larsen.
De positive takter fortsatte i 2015, hvor Styrelsen for Videregående Uddannelser bevilligede 15,2 millioner euro i tilskud til danske uddannelsesinstitutioner og organisationer. Det betyder, at de kan sende endnu 10.599 ud i Europa.
388 studerende og undervisere valgte i 2015 at gennemføre et udlandsophold i et land uden for Europa gennem den Internationale Dimension i Erasmus+, som blev introduceret i 2015.
Samarbejde om uddannelsesprojekter
Interessen for at deltage i internationale uddannelsesprojekter er også stor. I 2014 startede 22 nye danske samarbejdsprojekter. De modtog i alt 4,7 millioner euro i tilskud fra programmet. I 2015 bevilligede styrelsen tilskud til 26 nye samarbejdsprojekter for i alt 4,77 millioner euro.
Tilskuddene går til at realisere samarbejde med uddannelsesinstitutioner eller virksomheder i et andet europæisk land, for eksempel om at udvikle nye undervisningsmetoder i erhvervsskolesektoren, styrke studerendes evner inden for it, iværksætteri i skolen eller voksnes fremmedsprogskompetencer.
I 2016 er der afsat 22 millioner euro til danske ansøgere, der søger om tilskud til mobilitetsprojekter som udveksling, praktik eller uddannelsesophold eller til samarbejdsprojekter, hvor flere institutioner laver fælles uddannelsesforløb.
Frist for ansøgning
-
Næste frist for ansøgning af midler gennem Erasmus+ er 31. marts 2016 kl. 12.00. Her kan uddannelsesinstitutioner, skoler og organisationer søge om tilskud til internationale samarbejdsprojekter, der øger videndelingen mellem uddannelsessektorer og erhvervslivet.
- For tilskud til mobilitets- og samarbejdsprojekter inden for ungdomsområdet er ansøgningsfristerne 26. april og 4. oktober 2016, kl. 12.00.
Erasmus+
- Erasmus+ er Europa-Kommissionens uddannelsesprogram. Det trådte i kraft 1. januar 2014 og løber frem til 31. december 2020. Programmet erstatter Programmet for Livslang Læring og Aktive Unge.
- Erasmus+ giver tilskud til projekter inden for internationalisering og mobilitet på de videregående uddannelser og erhvervsrettede grund- og efteruddannelser, i børnehaver, grundskoler og på ungdomsuddannelser. Der gives også tilskud til almen voksenuddannelse og folkeoplysning samt ungdomsaktiviteter og idræt.