Gå til indhold

Hvordan kan man forhindre, at ca. 20 procent af leukæmiramte børn dør under ellers effektiv behandling på grund af bivirkninger eller behandlingssvigt?

Bevillingsmodtager: Louise Borst, Rigshospitalet

Projekttitel: Extensive targeted SNP profiling in childhood acute lymphoblastic leukemia as a tool for predicting treatment response and efficacy - moving towards personalized medicine

Bevilget beløb: 1.731.908 kr.

Akut lymfoblastær leukæmi (ALL) er den hyppigste form for kræft hos børn. Alle børnene får kombinationsbehandling med flere cellegifte (kemoterapi) i henhold til en fælles behandlingsprotokol. Selvom behandlingen er effektiv, dør stadig omkring 20 % af børnene af behandlingssvigt eller af bivirkningerne fra behandlingen. En vigtig årsag til at behandlingen ikke virker ens på alle patienter, er nedarvede forskelle (genetiske variationer), der påvirker den måde de enkelte cellegifte omsættes på hos patienterne og patienternes følsomhed for behandlingen. Ansøger har været med til at udvikle en ny, hurtig, effektiv, halv-automatiseret metode til at analysere for mange tusinde genetiske varianter på én gang. Vi vil nu i et i alt 3-årigt postdoc forløb 1) anvende teknologien i et prospektivt studie af 1000 nordiske børn med ALL med særlig fokus på forekomsten af bivirkninger og lægemidlernes farmakologi, samt tidlig behandlingsrespons og tilbagefald. 2) udforske biologien bag genetikken, dvs. forstå virkningsmekanismerne ved at undersøge de vigtigste fund i punkt 1) i celle-baserede modelsystemer. Det overordnede formål er at kunne skræddersy leukæmibehandling, således at både risikoen for sygdomstilbagefald og alvorlige bivirkninger reduceres.

For kontakt til Louise Borst kontakt:

Kommunikationskonsulent Jane Benarroch, Kontoret for Videnskab, tlf. 7231 8209, e-mail: jb@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019