Gå til indhold

Brev til universiteternes bestyrelsesformænd

Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, 3. september 2008. Til universiteternes bestyrelsesformænd. Kopi: Formand for Rektorkollegiet Jens Oddershede

Opfølgning på anbefalingerne fra arbejdsgruppen om regelsanering

Et af formålene med universitetsloven fra 2003 var at skabe mere rum for ledelse på universiteterne. Det var samtidig hensigten at øge universiteternes frihedsgrader gradvis og i takt med, at grundlaget for regelforenkling blev etableret.

Som I ved, har Videnskabsministeriet arbejdet videre med de ti anbefalinger fra arbejdsgruppen, som skulle undersøge mulighederne for at imødekomme universiteternes konkrete ønsker til flere frihedsgrader.

Arbejdsgruppen anbefalede, at:

  1. Professorer i lønramme 37 undtages fra stillingskontrol og cheflønpulje.
  2. Der arbejdes for at få undtaget administrative lederstillinger i lønramme 37 og derover fra stillingskontrollen og i stedet indgå aftale om forhåndsklassificering af sådanne stillinger (friliste).
  3. Analysen af universiteternes behov for egenkapital fortsætter som led i Finansministeriets igangværende budgetanalyse om selvejende institutioner.
  4. Mulighederne undersøges for at forhøje de nuværende grænser for særskilt forelæggelse for Folketingets Finansudvalg.
  5. Der aftales øgede muligheder for små bygningsændringer o.l. uden forelæggelse for ejer (Videnskabsministeriet) med de universiteter, som er omfattet af huslejeordningen.
  6. Der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal undersøge mulighederne for en solidarisk forsikringsordning for universiteterne.
  7. Universiteterne får mulighed for at tegne særskilt forsikring for større udstyrsdele.
  8. Der skabes overblik over universiteternes forsikringsforhold og udarbejdes procedurer for udmøntning af statens selvforsikring i konkrete situationer. Slutproduktet kunne være en egentlig manual.
  9. Universiteterne i fremtiden kan benytte årsregnskabsloven med visse undtagelser beskrevet i Videnskabsministeriets tilskuds- og regnskabsbekendtgørelse.
  10. Universiteterne undtages for kravet om indberetning af bibeskæftigelse for ledere. Herefter vil det være bestyrelsernes ansvar at sikre, at statens regler på området overholdes.

Af de ti ønsker om større frihedsgrader udestår der to af universiteternes ønsker. Det er indtil videre udelukket at realisere nr. 9 om regnskabsaflæggelse efter årsregnskabsloven, og nr. 3 om universiteternes egenkapital beror på Finansministeriets analyse af de selvejende institutioner og den analyse af universiteternes behov for egenkapital, som Videnskabsministeriet har igangsat.

Gennem arbejdet med anbefalingerne er vi kommet endnu et vigtigt skridt mod realiseringen af den vision, som universitetsloven var et udtryk for.

Jeg håber, at regelforenklingerne vil betyde en smidigere administration på universiteterne inden for de personalemæssige, økonomiske og forsikringsmæssige områder.

Jeg vil dog understrege, at arbejdet med at øge universiteternes frihedsgrader er en vedvarende proces, som ikke slutter med imødekommelsen af de ti punkter fra aftalen bag universitetsreformen fra 2003 eller opfølgningen på de ti aktuelle anbefalinger. Vi vil fortsætte den løbende dialog og drøfte mulighederne for yderligere forenkling det gælder i næste omgang særligt uddannelsesområdet.

Afslutningsvis vil jeg gerne takke for jeres aktive medvirken til den konstruktive dialog mellem universiteterne og Videnskabsministeriet. Jeg glæder mig til, at vi sammen fortsætter arbejdet med at skabe de bedst mulige rammer for universiteterne.

Med venlig hilsen
Helge Sander

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 25. januar 2022