Gå til indhold

Fortsat markant styrkelse af den frie forskning i 2008

05. februar 2008
– Nu tager vi hul på det andet år af den massive investering i viden, som vi indledte sidste år. Det sker med en markant styrkelse af især den frie forskning, siger videnskabsminister Helge Sander om regeringens finanslovsforslag.
– Nu tager vi hul på det andet år af den massive investering i viden, som vi indledte sidste år. Det sker med en markant styrkelse af især den frie forskning, siger videnskabsminister Helge Sander om regeringens finanslovsforslag.
– I alt sættes der omkring en ekstra milliard af til forskning og udvikling i forhold til sidste år – og det er altså oven i den ekstra milliard, der allerede er fordelt i 2007. Størstedelen af de penge kommer den frie forskning til gode, siger Helge Sander.

Således tilføres de frie forskningsmidler ekstra 300 millioner kroner. Desuden får basismidlerne på universiteterne ekstra 500 millioner kroner.

Herudover rummer finanslovsforslaget også en markant forøgelse af ph.d.-stipendier og post.doc.-forskerstillinger samt 100 millioner kroner ekstra til strategisk forskning inden for blandt andet miljø, energi, nano, bioteknologi og IKT.

– Den finanspolitiske situation har ændret sig, siden vi fremlagde vores finanslovsforslag før valget – og Videnskabsministeriet har naturligvis også skulle bidrage til, at dansk økonomi ikke bliver overophedet, siger Helge Sander.

Langt størstedelen af de gennemførte stramninger i det nye finanslovsforslag er sket ved at udskyde en række aktiviteter til 2009 – blandt andet byggeprojekter og vedligeholdelsesarbejder. Samtidig indføres en obligatorisk opsparing, som vil blive frigivet i 2009, og et loft over udbetalingerne fra Højteknologifonden og Grundforskningsfonden.

– Som selvejende institutioner har universiteterne en økonomisk buffer, som de kan trække på – og samlet set har vi stadig en bevillingsvækst til universiteterne på 689 millioner kroner – svarende til en stigning på 5,7 procent fra 2007 til 2008, siger Helge Sander.

De samlede offentlige forskningsbevillinger forventes at udgøre godt 15 mia. kr. i 2008. Det er en fremgang fra 0,83 procent til 0,85 procent af BNP i 2008.

– Og regeringen fastholder naturligvis målet om, at de offentlige forskningsmidler skal udgøre én procent af BNP i 2010, siger Helge Sander.

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via kommunikationschef Niels Hovmand på telefon: 3392 9737, mobil: 4082 8958.

Handlinger tilknyttet webside