Gå til indhold

Ny undersøgelse om erhvervslivets forskning og udvikling under den økonomiske krise

Faktaark om undersøgelsen "Erhvervslivets forskning, udvikling og innovation i Danmark 2009 – Den økonomiske krises betydning"

Undersøgelsen "Erhvervslivets forskning, udvikling og innovation i Danmark 2009 – Den økonomiske krises betydning" er udført af Videnskabsministeriet i samarbejde med Teknologisk Institut. Den bygger på svar fra 1.056 repræsentativt udvalgte virksomheder på spørgsmål om, hvordan deres forskning, udvikling og innovation er påvirket af den økonomiske krise.

Undersøgelsen viser blandt andet:

  • De danske virksomheders investeringer i forskning og udvikling vil falde med mellem 0,7 og 1,7 procent fra 2008 til 2009.
  • Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling forventes at falde i 2009 til mellem 1,81 og 1,88 procent af bruttonationalproduktet. Til sammenligning udgjorde denne andel 1,91 procent i 2007.
  • I alt halvdelen af virksomhederne i undersøgelsen forventer at kunne fastholde eller øge deres omsætning i 2009 (hhv. 24 procent og 26 procent). Den anden halvdel af virksomhederne i undersøgelsen forventer faldende omsætning i 2009.
  • 69 procent af virksomhederne i undersøgelsen oplever fald i efterspørgslen efter deres produkter og tjenesteydelser, og 61 procent af virksomhederne har været nødt til at afskedige medarbejdere.
  • 14 procent af virksomhederne øger deres investeringer i forskning og udvikling, mens 19 procent skærer i eller stopper udviklingsprojekter. Blandt de, som skærer ned, angives den økonomiske krise som den helt dominerende årsag.
  • 51 procent af virksomhederne angiver mangel på risikovillig kapital som barriere for FoU og innovation.
  • 15 procent af virksomhederne igangsætter forsknings-, udviklings- og innovationsprojekter (FUI), fordi de nu har bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft. Dog siger 20 procent af virksomhederne, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er en barriere for at igangsætte FUI-projekter.
  • 19 procent af virksomhederne vil som følge af krisen orientere sig mere mod ordningerne til fremme af innovation – eksempelvis ErhvervsPhD-ordningen, GTS-nettet, innovationskonsortierne og innovationsnetværk. Bag tallet gemmer sig både virksomheder, der allerede bruger innovationsfremmesystemet og overvejer at bruge det endnu mere og virksomheder, der ikke tidligere har benyttet sig af innovationsfremmesystemet.
  • 11 procent af virksomhederne benytter innovationsfremmesystemet i dag.

Undersøgelsen bygger på svar fra virksomheder, som er tilfældigt udtaget af en stikprøvepopulation, som svarer – for at sikre sammenlignelighed – til den virksomhedspopulation, der anvendes i de internationale statistikker for erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling (FoU) og den europæiske innovationsundersøgelse (Community Innovation Survey).

Innovation virker

International forskning viser, at virksomheder der investerer i innovation, generelt kommer væsentligt bedre gennem krisetider end andre virksomheder. For eksempel konkluderer studiet "Revisiting Corporate R&D Spending During a Recession" fra amerikanske Industrial Research Institute, at virksomheder, der investerede i innovation under kriser i 1982 og i 1990-91 fortsatte deres vækst, mens konkurrenter med beskedne investeringer oplevede tilbagegang i salget.

Arbejdspapiret "Forskning og Udviklings betydning for dansk erhvervsliv" fra Dansk Center for Forskningsanalyse (2005) viser, at knap halvdelen af dansk erhvervslivs samlede værditilvækst kommer fra de 17 procent af virksomhederne, der udfører forskning og udvikling. Værditilvæksten per ansat hos disse virksomheder er 40 procent højere end hos virksomheder, der ikke udfører forskning og udvikling.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 21. august 2013