Gå til indhold

Poul Fritz Kjær

De kriser, vi har i dag, handler i høj grad om det økonomiske perspektivs dominans gennem årtier, mener Poul Fritz Kjær. Med sin nytænkende teori om Den Politiske Økonomis Ret sætter han fokus på, at der er brug for flere perspektiver, når vi forandrer vores samfund.

Foto: Søren Kjeldgaard Tekst: Susan Grønbech Kongpetsak
Foto: Søren Kjeldgaard Tekst: Susan Grønbech Kongpetsak

Hvad betyder det for sammenhængskraften og velfærden i samfundet, når der primært er fokus på økonomisk vækst? Og hvordan kan juridiske midler bruges til at løse økonomiske problemstillinger?

Det er nogle af de spørgsmål, som Poul Fritz Kjær finder svar på med sine væsentlige forskningsmæssige nybrud inden for politisk økonomi og retssociologi.

Poul Fritz Kjær er 48 år og professor ved Copenhagen Business School. Internationalt er han kendt som ophavsmand til den alternative teori om Den Politiske Økonomis Ret, der undersøger, hvordan juridiske perspektiver kan bidrage til den økonomiske og politiske verden.

I teoretisk ingenmandsland

Afsættet for Poul Fritz Kjærs nytænkende teori er det ingenmandsland, som samfundsvidenskaberne bevæger sig i – efter det økonomiske paradigme blev punkteret ovenpå finanskrisen.

- Gennem 40 år dominerede det økonomiske perspektiv både samfundsforskningen og den politiske økonomi. På samfundsniveau har det ført til meget stor – men ulige fordelt – økonomisk vækst, som har haft negativ effekt på sammenhængskraft, velfærd og bæredygtighed i mange samfund. De kriser, vi har i dag, handler i høj grad om det, forklarer Poul Fritz Kjær og uddyber:

- Med min alternative teori vender jeg tingene på hovedet og undersøger, hvordan de juridiske perspektiver med stor fordel igen kan inddrages i den politiske økonomi.

Bedre balancer

Ifølge Poul Fritz Kjær har juraen og retten den fordel – i modsætning til økonomiens fokus på vækst – at den har indbygget et makroperspektiv på hele samfundet, da det er selve den juridiske metode at afveje og finde balancen mellem mange forskellige interesser og problemstillinger.

Med sit fokus på rettens rolle i den politiske økonomi bygger Poul Fritz Kjær oven på en række af historiens store tænkere som George W. F. Hegel, Max Weber og Franz Neumann. For – som han selv udtrykker det – at gøre den politiske økonomi klar til de strukturelle betingelser i det 22. århundrede.

- Igennem europæisk historie de seneste 100 år har pendulet svinget, så det enten har været juristerne eller økonomerne, som havde magten til at definere vores verden og de problemer, som skulle løses. Min forskning handler bl.a. om at svinge pendulet tilbage mod juraen efter mange års økonomisk dominans, siger han og uddyber:

- Men i dag er det faktisk et meget åbent spørgsmål, hvilken disciplin som får magten i fremtiden. Jeg tror hverken, det bliver økonomer eller jurister.

Et perspektiv er aldrig nok

For Poul Fritz Kjær har det altid været afgørende at bevæge sig mellem forskellige videnskabelige discipliner for at kunne udvikle robuste samfundsteorier.

Han har således både en kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet, en kandidatgrad og ph.d. i retsvidenskab fra Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze og en doktorgrad i sociologi fra Goethe-Universität i Frankfurt am Main.

For ham er ét perspektiv aldrig nok til at forklare den meget komplekse virkelighed, vi alle er en del af.

- Det er i springene mellem disciplinerne, at man får det skarpeste og mest nuancerede blik på verden og får øje på ting, man ellers ikke ser.

Poul Fritz Kjær fastslår:

- Både i samfundsvidenskabelig forskning og i den politiske økonomi er der brug for meget mere komplekse teorier og perspektiver. Der er nødt til altid mindst at være en økonomisk, juridisk, kulturel og social dimension i det, når vi ombygger vores samfund.

International karriere

Poul Fritz Kjærs nytænkende forskning publiceres internationalt i anerkendte tidsskrifter og som bøger på førende universitetsforlag, som eksempelvis Cambridge University Press. Og han er en efterspurgt taler på globalt plan.  

Han er den første danske samfunds- og humanioraforsker, som har opnået både et Starting Grant og for nylig også et Advanced Grant fra Det Europæiske Forskningsråd. I det nye EU-projekt skal han og hans forskningsgruppe gennem forskellige feltstudier undersøge, hvordan EU’s nye lovgivning for bæredygtighed i globale værdikæder forstås og implementeres i ni lande på fem kontinenter.

Det handler om vedholdenhed

På spørgsmålet om, hvordan man lykkes med at hente de eftertragtede EU-bevillinger hjem, lyder Poul Fritz Kjærs svar helt enkelt:

- Det handler om vedholdenhed, en god idé og hårdt arbejde. Jeg har søgt samtlige gange, siden jeg blev ph.d., for man lærer noget hver gang, og så lykkes det på et tidspunkt.

For Poul Fritz Kjær er det en livsstil at være forsker, så der findes ikke mange øjeblikke af livet, hvor hans forskning ikke spiller en rolle. Uanset hvor man er, og hvad man foretager sig, er der jo altid nye sammenhænge at se.

Blå bog:

Titel: Professor, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Copenhagen Business School

Fagområde: Retssociologi og Politisk Økonomi

Hjemstavn og bopæl: Uldum i Østjylland og København

Kontaktoplysninger: pfk.mpp@cbs.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2024