EliteForsk-priserne 2018

Vi har spurgt de fem EliteForskere om, hvad der fik dem til at blive ved, når det var surt, hvordan det føles, når det lykkes, hvorfor de forsker i lige præcis deres felt, og hvad de håber på at opnå. Her fortæller de med egne ord om deres forskning, deres felt og deres liv.
Anja Groth
Friheden til at bestemme selv fyldte alt i Anja Groths oprørske ungdom, og den frihed værner hun stadig om. Som molekylærbiolog undersøger hun, hvordan menneskets celler husker deres funktion, når de deler sig. Hun har opdaget basale sammenhænge og en mulig vej til at modarbejde kræftceller
N. Asger Mortensen
Fysikeren jonglerer lige så ubesværet rundt med teorier om den kommende revolution af kvantefysikken, som han laver ravioli og fikser huset i bedste handymanstil. Efter et svært dilemma om udlandsophold mistede han kort troen på en forskerkarriere. Men han tog revanche.
Robert Andrew Fenton
Knægten fra Manchester ville helst bare spille rugby og musik. Det var pengenød, der tvang ham ind på et laboratorium. Men forsker-gnisten blev tændt, og siden har Robert Fenton studeret celler uden at se sig tilbage.
Stig Helveg
Det var en videnskabelig kioskbasker, da Stig Helveg og kollegaer kombinerede vidt forskellige teknologier og dermed udviklede et mikroskop til at studere katalyse helt ned i atomstørrelse. Det bidrager til at løse nogle af verdens største energi- og miljøudfordringer.
Søren Fournais
Der er matematik skjult i meget mere i vores hverdag, end de fleste tænker over. Søren Fournais er ekspert i at beskrive verden gennem ligninger, især de helt små kvantefysiske fænomener. Han fortæller om den helt særlige skønhed i matematik