Gå til indhold

DFiRbrief 23: Politiske beslutninger skal i højere grad kunne understøttes videnskabeligt

Coronatiden har været et ”wake-up call” for Danmark om, hvor vigtigt det er, at vores beslutningstagere understøttes af en velfungerende struktur, der på tværs af fag, institutioner og sektorer kan levere videnskabelig rådgivning til de politiske beslutninger. DFiR ser mulighed for forbedring.

DFiRbrief 23 er en opsummering fra Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds konference den 24. november 2020 om, hvordan 'science advice' og forskningsbaseret viden kan være et redskab i samfundskriser - som den aktuelle.

Konklusioner fra konferencen er blandt andet:

  • At rådgivningen skal baseres på mange forskellige fagligheder, og at alle relevante fagligheder skal i spil
  • At der er behov for, at forskere og politikere både forstår hinandens og egne roller bedre
  • At åbenhed er en del af det videnskabelige ansvar, herunder at der skal være åbenhed omkring data
  • At der er er brug for at samarbejde internationalt frem for at lukke sig omkring nationale udfordringer og løsninger i en krise som den aktuelle.

Læs mere

DFiR's hjemmeside om konferencen den 24. november 2020: "Science Advice and research-based knowledge as tools in societal crises" indeholder program og præsentationer fra dagen samt links til en række aktuelle rapporter om 'science advice' og 'science for policy':

I Holland har man gennemført en evaluering af betydningen af Science Advice i Covid19-beredskabet:

Den europæiske ekspertgruppe af videnskabelige rådgivere (Science Advice Mechanism, SAM) har udgivet en rapport om Covid 19, og hvad vi kan lære til fremtidige pandemier: