Gå til indhold

Andreas er vendt hjem til Jorden

Tirsdag den 12. marts 2024 vendte Andreas og hans astronaut-kollegaer hjem til jordens overflade efter næsten 200 dage i rummet. Andreas nåede at gennemføre en lang række danske og internationale videnskabelige eksperimenter, være pilot på Dragon-fartøjet og kommandør på rumstationen.

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen vendte tilbage til Jorden som en del af Crew-7 og markerede dermed afslutningen på hans Huginn-mission som var hans andet ophold på Den Internationale Rumstation.

Før hjemrejsen beskrev Andreas sit ophold i en sidste hilsen sendt fra rumstationen: " Dette har været et eventyr som jeg aldrig glemmer. Det har været en kæmpe fornøjelse at arbejde og bo ombord på den Internationale Rumstation med besætningerne fra Expedition 69 og 70 samt udføre videnskab og teknologidemonstrationer. Vi har delt måltider, grint og haft lange dage sammen, alt imens vi altid gik i seng med et smil på læben."

Hjemture forløb som planlagt. Andreas og hans astronaut-kollegaer vendte hjem i god behold og uden uforudsete komplikationer på rejsen ned gennem atmosfæren. Dragon-rumfartøjet tog afsted fra Rumstationen den 11. marts. Efter at have positioneret sig med sine raketdyser fortsatte fartøjet ind i Jordens atmosfære og udløste sine faldskærme i to omgange, efterfulgt af en landing i havet ud for Floridas kyst den 12. marts.

Besætningen på Crew-7, bestående, foruden Andreas, af NASA-astronaut Jasmin Moghbeli, JAXA-astronaut Satoshi Furukawa og Roscosmos-kosmonaut Konstantin Borisov, blev sendt til ISS den 26. august 2023 og tilbragte mere end seks måneder med at bo og arbejde i kredsløb. På vejen op til rumstationen var Andreas pilot på Dragon-fartøjet og sikrede rumfartøjets ydeevne og systemer. Det var første gang, en europæisk astronaut fungerede som pilot på et Dragon-rumfartøj.

Nu hvor Andreas er tilbage på Jorden, skal han bruge nogle uger på at debriefe og vænne sig til tyngdekraften hernede, før han rejser det sidste stykke fra USA til Danmark.

Foto: NASA/J.Kowsky

Kontakt

Hjalte Osborn Frandsen
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 91 25
Email: hof@ufm.dk