Gå til indhold

Dansk forsker skal være med til at designe månestationen Lunar Gateway

Flere af verdens ledende rumagenturer, herunder både ESA og NASA, er gået sammen om at designe fremtidens rumstation, som de planlægger at sætte i kredsløb om Månen. Simon Vilms Pedersen fra Syddansk Universitet (SDU) skal være med til at anbefale, hvilke teknologier der bør være ombord.

I år 2030 når den Internationale Rumstation (ISS) efter planen går på pension, via en flammeombrust nedstyrtning i havet, vil den næste internationale rumstation allerede være i drift og beboet i kredsløb om Månen. Denne planlagte rumstation er navngivet Lunar Gateway – ofte bare benævnt Gateway.

Det bliver den første bemandede rumstation der ikke flyver i direkte kredsløb om Jorden. Gateway vil muliggøre længerevarende bemandede missioner meget langt ude i rummet, sammenlignet med ISS der flyver få hundrede kilometer over Jordens overflade. Gateway vil både fungere som laboratorie for forsøg og som base for rummissioner til Månens overflade eller Mars.

Adjunkt Simon Vilms Pedersen fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet (SDU) skal som den eneste dansker være med til at planlægge hvilke teknologier og videnskabelige faciliteter, der bør være ombord på et af de ESA-ledede moduler på Gateway.

Foto: SDU

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen