Uddannelses- og forskningsministeren underskriver aftaler med ESA i forbindelse med Andreas Mogensens mission til ISS
Når den danske astronaut Andreas Mogensen ankommer til den internationale rumstation ISS, kan han roligt trække i arbejdstøjet med det samme. Her skal han nemlig udføre over 30 europæiske eksperimenter og forsøg, herunder 10 danske, under sit halvt år lange ophold på stationen.
Og netop eksperimenterne er på dagsordenen, når uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, sammen med generaldirektør for det europæiske rumagentur ESA, Josef Aschbacher, mødes for at underskrive to aftaler forud for opsendelsen.
Ministeren og generaldirektøren underskriver blandt andet en samarbejdsaftale om de forsøg, som Andreas Mogensen skal gennemføre. De tæller blandt andet 10 danske forsøg, der blandt andet involverer kæmpelyn i atmosfæren, søvneksperimenter og vandrensning i rummet.
Derudover skal ministeren og generaldirektøren underskrive en fælles erklæring, der understreger vigtigheden af, at der bliver gennemført undervisningsaktiviteter i forbindelse med missionen, som kan engagere de yngste generationer i naturvidenskab, forskning og rummet.
Det sker blandt andet gennem formidlingssamarbejdet ”Rumrejsen”, som uddannelses- og forskningsministeren var med til at lancere i Industriens Hus i foråret.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Med aftalerne i dag bekræfter vi, at Andreas Mogensens rejse ud i rummet ikke alene er en mageløs og fascinerende bedrift. Det er også en rejse, hvor Andreas Mogensen gennem sine mange forsøg på ISS, 400 kilometer over jordens overflade, skal være med til at gøre naturvidenskab og forskning mere jordnært for os alle og samtidig løfte interessen og nysgerrigheden for rummet.
Fakta
- ”Rumrejsen” er et samarbejde mellem en række forskellige aktører og udspringer af arbejdet i Space Exploration Danmark-partnerskabet. Styregruppen består af repræsentanter fra UFM, DTU, Astra, Naturvidenskabernes Hus, Danske Universiteter, Danmarks Tekniske Museum og DI.
- Formålet med partnerskabet er at understøtte STEM-aktiviteter i grundskolen og på gymnasieniveau og generel formidling, der udnytter missionen. Partnerskabet sekretariatsbetjenes af DTU og støttes bl.a. af fondsmidler.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail:
presse@ufm.dk