I forbindelse med sammenlægningerne i 2004 og 2007 mellem sektorforskningsinstitutioner og universiteter fik universiteterne tilført en ny opgave: Den forskningsbaserede myndighedsbetjening.
Forskningsbaseret myndighedsbetjening er en fællesbetegnelse for en række ydelser, som universiteterne udfører for særligt universiteter, og som er organiseret i rullende rammeaftaler mellem ministerier og universiteter.
Forskningsbaseret myndighedsbetjening kan for eksempel være:
- Forskning inden for et bestemt område. Det kan være forskning i arbejdsmarkedsforhold eller forskning i vandkvaliteten i danske åer.
- Beredskab inden for et bestemt område. Det kan være faciliteter og aktiviteter i forhold til epidemier af dyresygdomme eller iltsvind i danske have.
- Rådgivning inden for et bestemt område. Det kan være miljømæssige og erhvervsøkonomiske konsekvenser ved et lovforslag om landbrugets gødningsanvendelse eller transportafviklings-konsekvenser ved et lovforslag om en ny motorvej.
Aftaler
Eftersyn og tilsyn
Læs Uddannelses- og Forskningsstyrelsens eftersyn udgivet november 2024:
Læs Styrelsen for Videregående Uddannelsers tilsyn med den forskningsbaserede myndighedsbetjening - udgivet marts 2015:Den forskningsbaserede myndighedsbetjening fastlægges i 4-årige løbende aftaler, der indgås mellem det enkelte universitet og det pågældende fagministerium. Aftalerne fastlægger bl.a. aktiviteter og betaling. Herunder er en række eksempler på aftaler vedrørende forskningsbaseret myndighedsbetjening.
Danmarks Tekniske Universitet
- Klima, Energi- og Forsyningsministeriets aftale om geodæsi og vedvarende energi
- Transportministeriets aftale om transportøkonomi, trafiksikkerhed og transportmodellering.
Københavns Universitet
- Miljø- og ligestillingsministeriet, Ministeriet for Grøn Trepart og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris aftale om veterinærforhold og fødevareøkonomi
Syddansk Universitet
- Indenrigs- og Sundhedsministeriets aftale om folkesundhedsforhold
Aalborg Universitet
- Social- og Boligministeriets aftale om bygningsområdet
Aarhus Universitet
- Miljø- og ligestillingsministeriet og Ministeriet for Grøn Treparts aftale om natur og vand, arktisforhold, luft, emissioner og risikovurdering
- Miljø- og ligestillingsministeriet, Ministeriet for Grøn Trepart og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris aftale om fødevarekvalitet, forbrugeradfærd, planteproduktion og husdyrproduktion.
Universiteterne skal offentliggøre aftalerne om myndighedsbetjening på deres hjemmeside. Er man interesseret i aftalernes indhold, kan man derfor gå ind på de universiteters hjemmesider, som varetager myndighedsbetjening. Derudover fremgår en liste over aftaler af Afrapportering af eftersyn af den forskningsbaserede myndighedsbetjening.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har udarbejdet retningslinjer for forskningsbaseret myndighedsbetjening