Gå til indhold

Genius – Innovative Industrielle Overflader

Genius vil udvikle en generisk teknologi til fremstilling af nano- og mikrostrukturerede overflader, som kan implementeres industrielt på både store og tredimensionelle emner. Den nye teknologi skal baseres på en kombination af kolloidlitografi og nyudvikling af tribologiske belægninger

Budget: 31,6 mio. kr.
Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 12,9 mio. kr.

Konsortiets tilgang er at være omkostningseffektiv, opskalerbar og at generere robuste løsninger. Løsninger, der kan give meget signifikante økonomiske, miljømæssige og energimæssige fordele og derfor er af stor industriel relevans.

Udviklingen af teknologien vil blive baseret på FoU samt innovation af høj, international klasse. Den brede industrielle anvendelighed demonstreres indenfor områder, hvor innovative overflader indtil nu ikke har kunnet implementeres i industriel skala: Gearkasser til vindmøller, hydrauliske løftesystemer, skrabevarmevekslere til fødevareindustrien og innovative plastoverflader. Industrien får derved mulighed for at fastholde og udbygge højteknologiske og vidensintensive arbejdspladser i Danmark, hvilket er en af de vigtigste faktorer for vækst i dansk industri.

Konsortiets deltagere

Virksomheder:
Vestas Wind Systems A/S, Lego System A/S, Sauer-Danfoss ApS, Danske Overfladebehandlere og Gerstenberg Schröder A/S.

Forskningsinstitutioner

Aarhus Universitet – iNANO

Teknologiske serviceparter

Teknologisk Institut – Center for Kemi- og Vandteknik – Tribologicenteret – Center for Plastteknologi og Center for Køle- og Varmepumpeteknik.

Kontaktperson

Centerchef Lars Pleth Nielsen, Teknologisk Institut - Tribologicenteret, Telefon: 7220 1585,
E-mail : lars.pleth.nielsen@teknologisk.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 05. december 2021