Gå til indhold

Vision for innovationsstrategien

Løsningernes land – fokus for Danmarks kommende innovationsstrategi

Innovation som drivkraft

Innovation omsætter viden til kommerciel og samfundsmæssig værdi, og innovation er i stigende grad en central drivkraft for vækst, beskæftigelse og velstand.

Innovation skal ske med fokus på, at det er mennesker, der er innovative, og at det er virksomheder, der omsætter innovation til ny værdi og arbejdspladser.

Derfor skal flere danskere være innovative, og flere virksomheder skal have mere ud af deres innovation. Og den offentlig sektors potentiale for at understøtte og anvende innovation skal udnyttes bedre.

Regeringen lancerer i efteråret 2012 en innovationsstrategi, der skal styrke det danske innovationspotentiale så virksomheder og offentlige myndigheder bedre udnytter fremtidens kilder til innovation, fx forskningsbaseret viden og en veluddannet arbejdsstyrke.

Den overordnede vision er, at Danmark skal være løsningernes land, hvor innovative løsninger på store samfundsmæssige udfordringer omsættes til vækst og beskæftigelse.

En ny innovationsstrategi

Lande som Tyskland, Korea, Sverige, Singapore og Finland har i løbet af de seneste år lanceret ambitiøse innovationsudspil, og i EU's kommende arbejdsprogram for forskning og innovation Horizon 2020 har innovation fået en langt mere central placering.

En ny, dansk innovationsstrategi skal tage udgangspunkt i de særlige danske styrker, potentialer og tværgående kompetencer, som fx den danske designtradition for brugerinvolvering og designløsninger, og sætte en offensiv dagsorden for innovationspolitikken i Danmark.  Herved kan strategien også medvirke til at markedsføre Danmark som et oplagt land at placere sin forretning i, investere i mv.

Fra marts 2012 har alle interesserede været indbudt til at bidrage til arbejdet med innovationsstrategien. Der har været en bred dialog med interesse- og erhvervsorganisationer, fagforbund, videninstitutioner, virksomheder, ministerier og andre interessenter. Dialogen har indtil videre vist en bred opbakning til en ny innovationsstrategi. På www.innovationsstrategi.dk er bidrag fra organisationer, borgere og eksperter mv. samlet.

Dialogen stopper ikke her. Borgere, eksperter, virksomheder og interessenter inviteres stadig til at bidrage og diskutere mål og indsatser for at fremme innovation i Danmark. Status for arbejdet, nye indspil, yderligere materiale, og resultater af de igangsatte analyser, herunder det internationale review af innovationssystemet, vil løbende blive offentliggjort på www.innovationsstrategi.dk.

Fem områder for innovationspolitikken

På baggrund af den overordnede vision og den brede dialog er der foreløbigt fastlagt fem områder, der skal sættes mere fokus på i den fremadrettede innovationspolitik:

  • Vi skal fokusere på at løse samfundsmæssige og globale udfordringer, der skal implementeres i stor skala. Det kræver stærke klynger og innovationspartnerskaber og fx intelligent offentlig efterspørgsel.
  • Vi skal sikre, at samarbejdet mellem videninstitutioner, virksomheder og andre aktører i højere grad bidrager til vækst og beskæftigelse. Der skal være øget fokus på anvendelse af forskningsresultater, kommercialisering og markedsmodning.
  • Vi skal integrere innovative kompetencer og entreprenørskab i uddannelserne. Uddannelses-, forsknings- og innovationspolitik skal tænkes tæt sammen.
  • Vi skal deltage aktivt i de globale viden- og innovationsnetværk. Danske virksomheder og videninstitutioner skal rustes til den globale udvikling, som er helt central i forhold til efterspørgsel af nye løsninger.
  • Vi skal sikre endnu bedre sammenhæng og effekt i innovationssystemet, og at det er indrettet med afsæt i de politiske prioriteringer og brugernes behov.

Sammenhæng til regeringens øvrige initiativer

Arbejdet med innovationsstrategien skal ses i sammenhæng med regeringens øvrige initiativer for at sikre vækst og fremtidssikre dansk økonomi. Strategien er en del af den samlede reformpakke, som regeringen præsenterede i "Danmark i arbejde – udfordringer for dansk økonomi mod 2020".

Strategien skal desuden ses i sammenhæng med regeringens ambitiøse mål for kilderne til innovation – forskning og uddannelse – og med udformningen af en ny, offensiv erhvervs- og vækstpolitik:

De offentlige investeringer i forskning og udvikling skal udgøre mindst 1 pct. af BNP

Mindst 95 pct. af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse, mindst 60 pct. skal gennemføre en videregående uddannelse og mindst 25 pct. skal gennemføre en lang videregående uddannelse

Den nye, offensive erhvervs- og vækstpolitik skal styrke de generelle rammevilkår for virksomhederne og samtidig sætte fokus på vækstvilkårene på områder, hvor dansk erhvervsliv har særlige styrker og potentialer. Som led i arbejdet har regeringen nedsat en række vækstteam, der skal komme med konkrete anbefalinger, der bl.a. skal spille sammen med innovationsstrategien. Det gælder for eksempel for så vidt angår regulering, konkurrence, betydningen af udenlandske investeringer, adgangen til kapital, mv.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 01. februar 2013