Gå til indhold

Bioøkonomi – Europas nye vækstmotor

Konferencen Bioeconomy in Action sætter fokus på bioøkonomi som en mulig løsning på stadig større udfordringer med at skaffe fødevarer, vand og energi til jordens befolkning.

Pressemeddelelse fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Bioøkonomi beskæftiger allerede mere end 22 millioner mennesker, Det svarer til omkring ni procent af EU’s samlede arbejdsstyrke. Der forventes stor global vækst, og der ligger et massivt potentiale for EU’s økonomiske og industrielle udvikling.

EU-Kommissionen vedtog i februar strategien ”A Bioeconomy for Europe” for en fælles europæisk indsats, som skal udnytte potentialet i bioøkonomi og være hjørnestenen for bæredygtig vækst i Europa.

Målet er en bedre og mere bæredygtig udnyttelse af naturressourcerne både i landbrug og fiskeri samtidig med, at produkter fra den petrokemiske industri erstattes af biologisk producerede produkter, og at energiforsyningen bliver fossilfri.

Et skridt på vejen er konferencen ”Bioeconomy in Action”, som arrangeres i anledning af Danmarks EU-formandskab. Konferencen finder sted i København den 26. marts, og arrangeres af Det Strategiske Forskningsråd i samarbejde med EU-Kommissionen.

Deltagerne på konferencen er blandt andre den hollandske Minister of State Ruud Lubbers, David Baldock, Institute for European Environmental Policy, medlem af Europa-Parlamentet Mairead McGuinness og uddannelsesminister Morten Østergaard.

”Danmark har både forskningsmæssige og erhvervsmæssige styrkepositioner inden for fødevarer og energi. Vi har derfor et rigtigt godt udgangspunkt for at udnytte vækst og beskæftigelsespotentialerne i den biobaserede økonomi. Kommissionens strategi er et rigtigt godt udgangspunkt for styrket samarbejde i Europa både mellem medlemsstaterne og mellem forskere og erhvervsliv. Fra dansk side vil vi gerne bidrage til samarbejde for at udnytte de mange forskellige kompetencer til det fælles bedste,” siger Morten Østergaard.

Bioøkonomien spænder fra den primære produktion af fødevare og foder over forarbejdning af disse til nye biologiske råstoffer, der kan anvendes til biologisk produktion af for eksempel plastic og andre biologiske materialer til bioenergi. Det helt centrale er, at fossile og ikke fornybare og knappe ressourcer kan erstattes af fornybare og biobaserede materialer til gavn for miljø og samfundsøkonomien.

Bioeconomy in Action vil have særligt fokus på, hvordan vi kan realisere bioøkonomiens fulde potentiale ved at slå alle kræfter sammen inden for både det offentlige og private. Ved et opfølgningsarrangement den 27.-28. marts i København bliver der med mulighed for at opbygge partnerskaber mellem europæiske universiteter og forskere og industrien og erhvervslivet.

Kontaktinformation

Kontorchef Hanne Haarup Thomsen, Styrelsen for Forskning og Innovation, telefon 7231 8400, mobil 4088 6525,