Gå til indhold

Galileo og GMES - Anvendelse af ruminfrastruktur

Galileo og GMES vil som internationale ruminfrastrukturer muliggøre en række kommercielt interessante anvendelsesmuligheder – særligt i kombination med hinanden og eventuelt også med integreret satellitkommunikation.

Indsendt af

Danmarks Tekniske Universitet

Resumé

Galileo og GMES vil som internationale ruminfrastrukturer muliggøre en række kommercielt interessante anvendelsesmuligheder – særligt i kombination med hinanden og eventuelt også med integreret satellitkommunikation. Det drejer sig om nye produkter og tjenester, men også om udvikling og effektivisering af eksisterende virksomheder. Gennem en innovativ satsning vil danske virksomheder bringe sig i en front-position på det internationale marked og bane vejen for, at de kan få del i et stærkt voksende marked og sikre nye danske arbejdspladser. Især indenfor transport-, kortlægnings- og IT-sektorerne bevares konkurrenceevnen på det globale marked, hvor udfordringer som trængsel, pres på omgivelserne og klimatilpasning giver virksomhederne nye udfordringer.

Udfordring og muligheder

Der bliver i disse år investeret to-cifrede milliardbeløb (i Euro) i opbygningen af en omfattende europæisk ruminfrastruktur. Det drejer sig primært om to systemer:

  • Satellitnavigationssystemet Galileo, der er Europas svar på GPS, men som har en række forbedrede features, som giver nye muligheder.
  • Jordobservationssystemet GMES (Global Monitoring of Environment and Security), der kan levere data og informationer om en række forskellige forhold på landjorden, på/i havet samt i atmosfæren.

Der er en række forskellige kommercielt interessante anvendelsesmuligheder af disse to systemer – særligt i kombination med hinanden og eventuelt også med integreret satellitkommunikation. Det drejer sig både om nye produkter og tjenester (evt. som entrepreneurship), men også om udvikling og effektivisering af driften i eksisterende virksomheder (f.eks. procesoptimering).

Målsætning

Gennem innovative satsninger indenfor anvendelsen af kommende rumbaserede infrastrukturer som Galileo og GMES vil danske virksomheder bringe sig i en front-position på det internationale marked og bane vejen for, at de kan få del i dette stærkt voksende marked. Kun gennem anvendelse af nyeste teknoloier kan virksomheder indenfor transport-, kortlægnings- og IT-sektorerne bevare deres konkurrencedygtighed og sikre brugerne en effektiv opgavevaretagelse. Udviklingen indenfor apps til smartphones har vist vejen på det private marked. Med en satsning omkring Galileo og GMES muliggøres en lignende udvikling på det professionelle marked, hvor udfordringer som trængsel, pres på omgivelserne, klimatilpasning og global konkurrence giver virksomhederne nye udfordringer.

Innovationsbehov

Begge systemer bliver operationelle inden for de kommende 2-3 år. Det betyder, at der for danske virksomheder nu er et ”window of opportunity” mht. at gøre sig klar til at udnytte mulighederne i disse nye rumbaserede infrastrukturer, så det danske samfund kan drage nytte af disse systemer fra starten og dermed stå stærkere i den internationale konkurrence.
Dette kræver en indsats fra virksomhedernes side med at satse på udvikling af nye produkter og forretningsområder med fokus på det internationale marked. I denne innovative proces kræves et tæt samarbejde med danske kompetencer på universiteterne. Danske kompetencer på universiteterne er på internationalt niveau indenfor anvendelse af rum-teknologier og kan medvirke til, at dette oplagte område kan opdyrkes med succes.

De danske forudsætninger

Danske universiteter (især DTU, ITU og KU) har forskningskompetencer indenfor begge systemers teknologier og anvendelser. Der er et sort antal innovative små og mellemstore virksomheder, der umiddelbart vil kunne løfte tre oplagte sektor-/brancher indenfor:

  • Transport og logistik: Blandt de største danske aktører er DSV og Damco (Mærsk Logistics).
  • Geobranchen: Virksomheder, som arbejder med geografisk information i bred forstand. De største danske virksomheder inden for området er Rambøll, COWI og Grontmij.
  • IT branchen, særligt apps til smartphones og pads. Her er det primært små og mellemstore virskomheder, der kunne være interessanter.

Der er en række forskellige brancheinteressenter, som vil være relevante at inddrage: CENSEC. http://www.censec.dk/ , GeoForum http://www.geoforum.dk/ , FAD, http://fad.di.dk/ , DI ITEK, http://itek.di.dk/ Dansk Transport og Logistik, http://www.dtl.eu/

Effekter og potentialer

EU Kommissionen noterer i deres mid-term review af det europæiske satellitnavigationsprogram (2011), at branchen globalt set har haft en årlig vækst på 30% de seneste år og at 6-7% af BNP i den vestlige verden, dvs. ca. 800 mia. € for EU, er afhængig af satellitbaseret navigation. Frem til 2030 vurderes Galileo at kunne generere en indtjening for europæiske virksomheder på mellem 55 og 62 milliarder Euro i et worst case scenario, hvor de langsigtede konsekvenser af finanskrisen er taget i betragtning. Dette forventes at give op til 21.000 nye faste stillinger i downstream sektoren.
Baseret på analyser af de socio-økonomiske fordele ved GMES udført af PriceWaterhouseCoopers vurderer EU i deres konsekvensanalyse af space component for GMES fra 2009, at GMES vil have økonomiske fordele på knapt 1 milliard Euro per år frem til 2022 - herefter stigende til ca. 5 milliarder Euro per år i 2027. I 2008 estimerede en analyse kommissioneret af EU, at den totale kommercielle omsætning downstream i Europa på jordobservationsområdet udgjorde knap 175 mill. Euro og at downstream sektoren beskæftigede ca. 3000 personer.