Gå til indhold

Udvikling af fremtidens operationsstue

På tværs af fagligheder og i krydsfeltet mellem anvendt forskning og industriel udvikling foretages en fokuseret innovationsindsats for udvikling af fremtidens operationsstue.

Indsendt af

Lean Energy

Resumé

På tværs af fagligheder og i krydsfeltet mellem anvendt forskning og industriel udvikling foretages en fokuseret innovationsindsats for udvikling af fremtidens operationsstue. Fremtidens operationsstue sammentænker et kimfrit og patientsikkert operationsstuemiljø med energieffektivitet og forbedret arbejdsmiljø for sygehuspersonale. Udvikling af fremtidens operationsstue bidrager til intelligent offentlig efterspørgsel om øget patientsikkerhed, som fremmer udvikling af innovative velfærds- og energiteknologier i virksomheder i Danmark.

Udfordring og muligheder

Udvikling af fremtidens operationsstue har snitflader til en række fagområder af stor samfundsmæssig interesse for sygehusbyggeri og patientsikkerhed i forhold til infektioner (klinisk hygiejne), effektiv energianvendelse (energibesparelser og intelligente styringsstrategier) og arbejdsmiljø for sygehuspersonale.

Patentsikkerhed er af afgørende betydning, når operationer udføres. Dette førte til initiativet ’Safe Surgury Saves Lives’ foranlediget af World Health Organization, hvis formål er at reducere antallet af dødsfald og komplikationer i forbindelse med operationer på verdensplan.

Det anslås endvidere at sygehuse tegner sig for 90 % af regionernes energiforbrug. Alene sygehusene i Region Syddanmark forbruger årligt 89 GWh el om året, og det forventes at sygehusenes elforbrug vil stige med 4 % om året, som følge af indfasning af mere avanceret udstyr og komplekse bygningsinstallationer. Udvikling af fremtidens operationsstue, som er en energikrævende lokaletype på sygehuse, kan således også bidrage til håndtering af klimaudfordringen.

Målsætning

Udvikling af fremtidens operationsstue bidrager væsentligt til tre parametre af særlig samfundsmæssig interesse; klinisk hygiejne og patientsikkerhed, energieffektivitet samt arbejdsmiljø for sygehuspersonale.

  1. Patientsikkerhed og klinisk hygiejne
  • Udvikling af fremtidens operationsstue sikrer den optimale systemintegration af tekniske installationer i forhold til nedbringelse af kim-tal. Kim-forekomster er problematisk af flere grunde. Infektioner kan forlænge patientens hospitalsophold med yderlig behandling og operationer til følge og i værste tilfælde være livstruende eller invaliderende for patienten. Blot omkostninger til genoperationer, som følge af infektion under og efter hofte- og knæoperationer, beløber sig ifølge Sundhedsstyrelsen til 34-57 mio. kr. om året. Tillægges anden kirurgi kan beløbet sandsynligvis tidobles svarende til 0,5 mia. kr.
  • Energieffektivitet
    • Operationstuer er en energikrævende lokaletype i sygehusbygninger, hvori en række tekniske installationer drives i tomgang uagtet operationsstuens benyttelsestid. Dette være sig medicoteknisk udstyr, ventilation, belysning, rumopvarmning mv. Udvikling af fremtidens operationsstue forventes at generere væsentlige energibesparelsespotentialer svarende til optil 50-60 % af energiforbruget ved konventionel operationsstuedrift. Årsagen hertil er at størstedelen af operationsstuer i Danmark er af ældre dato (15-25 år), som drives med forældede tekniske installationer uden intelligente styringsstrategier.
  • Miljø for patient og sygehuspersonale
    • Optimeret miljø skaber bedre patientoplevelser og forbedret arbejdsmiljø, som bidrager til øget effektivitet med lavere udskiftningstider og heraf flere operationer.

    Innovationsbehov

    Udvikling af fremtidens operationsstue forudsætter en koordineret forskning- og innovationsindsats på tværs af forskellige fagligheder. Det er således af afgørende betydning af de strategiske forskningsindsatser, jf. FORSK2020, suppleres af fokuserede innovationsaktiviteter, som bidrager til en patientsikker, energieffektiv og arbejdsmiljøvenlig operationsstuedrift.

    Udvikling af fremtidens operationsstue generer viden, som stimulerer en intelligent offentlig efterspørgsel for optimeret operationsstuedrift. Dette afføder intensivering af innovationsindsatsen inden for en række teknologiområder inden for medicoteknisk udstyr, bygningsinstallationer, rådgivningsydelser mv.

    De danske forudsætninger

    Opførelsen af nye supersygehuse og udbygning/renovering af eksisterende sygehuse i Danmark svarende til en investeringsramme på 41,4 mia. kr., er en væsentlig driver for innovation inden for velfærds- og energiteknologi.

    Sundhedsfagligt er Danmark i international topklasse og vil kunne bidrage til udvikling og dokumentation af nye operationsstuer igennem analyser på molekylærbiologiske niveau til kliniske tests. Endvidere besidder virksomheder og videninstitutioner i Danmark stor viden inden for velfærds- og energiteknologi. Ifølge Danske Regioner er der et betragteligt erhvervsmæssig potentiale ved at styrke Danmarks positionering inden for disse teknologiområder. Dette understøttes af den væsentlige eksportandel for velfærdsteknologi svarende til 6 % (18 mia. kr. i 2010) og energiteknologi svarende til 11 % (63 mia. kr. i 2011) af den samlede danske vareeksport. En vareeksport, som af Dansk Industri forventes yderligere styrket i de næstkommende år. Udvikling af fremtidens operationsstue vurderes således at være en væsentlig bidragsyder til vækst, eksportfremme og beskæftigelse i Danmark på kort og mellemlang sigt.

    Effekter og potentialer

    Udvikling af fremtidens operationsstue forventes at generere en række væsentlige effekter. For det første øges patientsikkerheden, dernæst optimeres operationsstuedriften til glæde og gavn for patient og sygehuspersonale og med betragtelige samfundsøkonomiske besparelser til følge. For det andet stimulerer en intelligent offentlig efterspørgsel for fremtidens operationsstue innovationskapaciteten på tværs af virksomheder og videninstitutioner i Danmark, som generer ny viden. En viden som danske virksomheder, herunder komponent-, system- og serviceleverandører kan kommercialiserer i eksportmarkeder, som er udfordret af samme globale udfordringer, som nærværende indspil adresserer.