Læsekonsulent Anne Mette Bruun Poulsen kan med rette klappe sig selv på skulderen over det Grundtvig Læringspartnerskab, som hendes arbejdsplads CSU Slagelse (Center for Specialundervisning) har deltaget i fra 2011-13. Det var nemlig hendes ide - der i sin tid blev fremlagt på et kontaktseminar i Antwerpen i 2009 - der dannede grobund for projektet.
”Jeg kunne godt tænke mig at undersøge, hvordan vi via kunst - både visuel kunst, musik og litteratur - kan inddrage folk i ordblinde-problematikken, og den ordblinde-organisation, der var med fra Sicilien, syntes, ideen lød interessant, og de blev derfor koordinator på læringspartnerskabet, der desuden bestod af en anden italiensk partner, en tyrkisk og en engelsk. Alle partnerne beskæftiger sig med dysleksi, derfor kom projektet til at hedde ”Dys-ART”, ”dys” for dysleksi, og ”ART” for Art, Rights and Technology,” forklarer Anne Mette, der fungerede som partnerskabskoordinator sammen med sin afdelingsleder.
Kunstdyst og Royal Air Force
Kunsten kom bl.a. i fokus, da der blevet oprettet en Facebook-side og en hjemmeside, hvor ordblinde eller folk med kendskab til ordblindhed kunne deltage i en kunstdyst med et kunstnerisk produkt, der havde ordblindhed som tema.
”Vi fik over 200 henvendelser i alt fra de forskellige partnerlande, og det var vi godt tilfredse med”, fortæller Anne Mette, der indimellem oplevede lidt sproglige barrierer iblandt partnerne, ligesom det kom en anelse bag på hende, hvor lidt Tyrkiet forskede på området i forhold til de andre partnere.
”Det er bare ikke det samme at være ordblind i Tyrkiet som i Danmark eller de andre partnerlande. De sugede til sig af vores viden og erfaring, og jeg tror, de fik inspiration til mange gode tiltag som de kunne bruge i kommunalt regi,” siger Anne Mette, der selv blev inspireret af Royal Air Forces tackling af dysleksi.
”De udreder deres piloter og tilbyder dem it-hjælpemidler med det samme, når de afdækker ordblindhed, og det betyder, at de ordblinde i RA faktisk er bedre stillet end resten af befolkningen.”
Tro på sig selv
Også engelske coaches imponerede Anne Mette med deres håndgribelige teknikker.
”Jeg fungerer jo også som en slags coach i mit job som underviser, når jeg læseudreder folk og afdækker deres læsekompetencer. Jeg skal få dem til at tro på sig selv, selvom de har læsevanskeligheder, og her fik jeg nogle gode redskaber med fra de coaches, vi oplevede”, siger Anne Mette, der har fået et stærkt netværk og gode kontakter blandt de europæiske partnere.
”Det er interessant at vide, at der er spændende tiltag i gang i EU, og jeg har allerede oplevet at blive inviteret med til en workshop i Belgien om undervisning af ordblinde i fængsler oprettet af læringspartnerskabet ”Breaking Barriers”. Jeg skal til at afdække indsatte i Jyderup åbne Statsfængsel i deres modtagecenter, og jeg fik i den forbindelse en mail fra England med tilbud om at deltage i workshoppen, der netop er rettet mod dette område. Jeg har desværre ikke mulighed for at være med, men nu ved jeg, at verden er åben for know-how på området, og det vil være en stor fordel i mit arbejde.”
Erasmus+ yder tilskud til projekter som Dys-Art gennem ordningen for Strategiske Partnerskaber. Her kan tre eller flere organisationer gå sammen på tværs af uddannelsessektorer og organisationstyper om et projekt. Partnerskabet kan f.eks. handle om erfaringsudveksling eller om udvikling af materialer med relevans for en eller flere uddannelsessektorer.