Gå til indhold

Lidt færre elever tager i udlandspraktik gennem PIU-ordningen

Antallet af elever i erhvervsuddannelserne, som tager på praktikophold i udlandet gennem PIU-ordningen, er faldet med tre procent fra 2014 til 2015. Jordbrugets Uddannelsescenter Aarhus arbejder målrettet for at flere elever tager til udlandet.

Efter en årrække med fremgang falder antallet af elever i erhvervsuddannelserne, der tager på praktikophold i udlandet. Det viser nye tal for 2015 fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), der administrerer tilskud til praktik i udlandet gennem PIU-ordningen.

I 2015 tog i alt 1361 elever på et praktikophold uden for Danmark. Det er et fald på tre procent i forhold til 2014, hvor lidt flere end 1400 elever rejste ud. Nedgangen skal ses i sammenhæng med, at der generelt bliver færre elever i erhvervsuddannelserne. 

Elever i PIU-ordningen 2011-2015

Kilde: AUB

Tendens varierer inden for uddannelser

Interessen for praktik i udlandet varierer mellem de forskellige uddannelsesområder. I 2015 var 529 handels- og kontorelever i praktik i en virksomhed uden for Danmark. Det er et fald på seks procent i forhold til 2014. På social- og sundhedsuddannelserne er der sket et fald på 34 procent i antallet af elever, der rejser ud.

Omvendt ser det ud på jordbrugsområdet, hvor antallet af elever inden for blandt andet landbrug, skovbrug og dyrepasseruddannelsen er steget til 291 elever i 2015. Det er en fremgang på ni procent sammenlignet med 2014. Inden for industriens uddannelser har 86 elever været i udlandspraktik, hvilket er en fremgang på 25 procent.

Godt en fjerdedel af de elever, der tager på praktikophold, bliver udstationeret fra deres danske praktikvirksomhed. De øvrige tager et arbejdsophold hos en udenlandsk arbejdsgiver, der kan godskrives, som en del af deres danske erhvervsuddannelse. Denne type ophold er i fremgang.

PIU-elever fordelt på uddannelsesområder 2015

Kilde: AUB

Fuld fart på PIU i Århus

På Jordbrugets Uddannelsescenter Århus er interessen for at komme i praktik i udlandet stor blandt eleverne. I 2016 er foreløbig 25 elever fra skolen taget afsted til udlandet mod 12 elever sidste år og fire elever i 2014.

Bag denne udvikling står en bevidst indsats fra skolens side for at understøtte elevernes muligheder for praktikophold i udlandet.

Vejleder på Jordbrugets Uddannelsescenter Århus, Mette Christensen, fortæller, at skolen i 2014 besluttede at tydeliggøre, hvad der er skolens ambitioner for international mobilitet.

 - Hvor de internationale opgaver tidligere havde været koncentreret på få personer, er ansvaret for at opbygge netværk og finde praktikpladser i udlandet nu bredt ud til flere undervisere og vejledere, og vi har fået etableret en internationaliseringsgruppe. Og med flere medarbejdere med internationale erfaringer aktivt involveret er det blevet meget lettere at motivere eleverne, siger Mette Christensen.

Som led i erhvervsuddannelsesreformen har skolen etableret et valgfag med fokus på internationalisering for elever på grundforløb 2, hvor de er afsted på praktikophold i udlandet i tre uger. Det fungerer for nogle elever som en appetitvækker for længevarende udlandsophold på hovedforløbet. 

Praktik i hele verden

I 2015 fandt 22 procent af alle praktikophold gennem PIU-ordningen sted uden for Europa. Særligt de engelsktalende lande er attraktive for eleverne. I top 10 findes Australien og USA, men også Canada, New Zealand og Sydafrika er populære lande - ikke mindst blandt landbrugselever. 

Som tidligere år tager flest elever i praktik i Tyskland. Det gælder især elever inden for handel og kontor, hvor kendskab til tysk sprog og kultur er attraktivt for elever, som søger job og karrieremuligheder inden for indkøb og salg

Derudover er de mest populære destinationer nordiske og engelsktalende lande samt Spanien og Frankrig. 

  Om PIU (praktik i udlandet)

  • PIU står for praktik i udlandet. Ordningen giver mulighed for, at praktikopholdet kan blive godkendt som en del af den danske uddannelse, og at der gives økonomisk tilskud til eleven eller til den danske arbejdsgiver. 
  • Ordningen har eksisteret i mere end 20 år, og tusindvis af elever har gennem årene gjort brug af muligheden for at få en international dimension i deres uddannelse med økonomiske støtte fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Kontakt

Lars Møller Bentsen
International rådgiver
Tlf.: +45 72 31 89 26
Email: lmb@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 17. januar 2022