Gå til indhold

Danmark indstillet til medlemskab af FN’s rum-komite

I dag har en samlet FN-komite for fredelig udnyttelse af rummet indstillet, at Danmark bliver medlem af komiteen. Det vil give Danmark bedre mulighed for at følge med i og påvirke den internationale udvikling.

Nye satellitter, mere data og uanede muligheder for virksomheder og myndigheder. Udviklingen indenfor rumfart er gået stærkt de seneste år, så nu går Danmark efter at blive medlem af FN’s rum-komite for første gang.

Komiteen med navnet Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (COPUOS) betragtes som det centrale internationale forum på rumområdet og blev etableret tilbage i 1959. Komiteen har 84 medlemslande samt en række observatører.

Ansøgningen følger efter vedtagelsen sidste år af Danmarks første rumlov. Baggrunden er også den hastige teknologiske udvikling, som giver helt nye muligheder for både virksomheder og myndigheder.

Eksempelvis giver udviklingen af helt små satellitter en række nye muligheder i rummet for private virksomheder. Med flere satellitter og generelt mere aktivitet i rummet, så bliver der også et større behov for at tilpasse reglerne for eksempelvis rumaffald. Udtjente satellitter kan i fremtiden blive et stort globalt problem, hvis det ikke bliver håndteret.

Derfor er der også større behov end nogensinde før for at følge med i, hvad der sker internationalt. Medlemsskabet vil give Danmark større indflydelse, hvis der skal laves nye regler eller retningslinjer på området.

Uddannelses- og forskningsministeriet har i samarbejde med Udenrigsministeriet sendt den danske ansøgning om medlemskab, og COPUOS har i dag indstillet, at Danmark bliver optaget. Indstillingen skal godkendes af FN’s generalforsamling, hvilket forventes at ske i december 2017.