Gå til indhold

Danske Space Explorers går sammen i partnerskab

30 danske universiteter, virksomheder, teknologiske institutter, medier, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og andre rumaktører er blevet enige om at arbejde sammen om at skabe de bedste rammer for udviklingen af et styrket Space Exploration miljø i Danmark i perioden 2023-2025.

Exploration partnerskab 2023-2025 nyhed.png

Partnerne vil bl.a. undersøge muligheden for at afholde en priskonkurrence om fremtidens danske Space Exploration teknologier og missioner, kortlægge danske kompetencer inden for robotbaseret udforskning og produktion i rummet og fremme Danmarks brug af den internationale rumstation og den kommende rumstation i kredsløb om Månen.

Samarbejdet kommer til at foregå inden for rammerne af partnerskabet Space Exploration Danmark, som første gang blev etableret i 2020 og som allerede har opnået mange positive resultater.

”Det er min overbevisning, at vi med denne nye partnerskabsaftale skaber et fantastisk grundlag for at danske myndigheder, virksomheder og forskere fortsat kan arbejde sammen om at udnytte de muligheder, der findes indenfor rumfart. Jeg er stolt over at kunne være en del af dette fortsatte samarbejde”, udtaler den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen, som under sin seks måneder lange Huginn mission vil udføre flere videnskabelige forsøg og teknologidemonstrationer udviklet af partnerne.

Evalueringen af Space Exploration Danmarks første periode har vist, at partnerskabet i særlig grad er lykkedes med at øge samarbejdet mellem universiteter, virksomheder og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, som repræsenterer Danmark i ESA.

Et godt eksempel på det vellykkede samarbejde er Jonathan Merrison fra Aarhus Universitet, som har fået en bevilling af ESA til at udvikle nye teknologier, som vil gøre det mulig at bygge store vakuumkamre – både billigt og effektivt – med volumen på flere tusinde kubikmeter:

”Sådan en facilitet vil gøre det muligt at simulere Mars eller Månen på en skala, som er stor nok til at huse astronauter, robotkøretøjer og et habitat i fuld skala. Det vil gøre det mulig at genskabe en bemandet mission til Mars eller Månen. Dette projekt er kun blevet muligt med støtte og hjælp fra rumpartnerskabet Space Exploration Denmark,” udtaler Jonathan Merrison fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, som i den nye partnerskabsperiode vil samarbejde med Teknologisk Institut om at afdække mulighederne for at udvikle en kommercielt drevet testfacilitet.

Partnerskabet er åben for nye partnere. Næste begivenhed i partnerskabet er Partnerskabsdagen i Dansk Industri d. 26. maj 2023.

Partnerskabet betjenes af Uddannelse- og Forskningsstyrelsens rumkontor.

Læs mere

Partnerskabets vision

Vi vil gennem vores deltagelse i internationale Space Exploration missioner bidrage til at gøre verden fredeligere og danskerne rigere, sundere og klogere på solsystemet og hvor vi selv kommer fra, mens vi samtidigt inspirerer børn og unge til selv at blive explorers og vælge naturvidenskabelige og tekniske fag.

Partnerskabets arbejdsgrupper

Priskonkurrence om fremtidens danske Space Exploration missioner.
Undersøgelse af udvikling af et Måne og Mars testcenter
Brug af ESS til analyse og kortlægning af prøver bragt til Jorden som del af kommende NASA og ESA sample return missioner
Robotic support og produktion
Fremme Danmarks brug af ISS, Gateway og ESA’s jordbaserede faciliteter
Ny teknologi/instrumenter og udforskning af solsystemet

Partnerskabets partnerne

Danmarks Tekniske Universitet (DTU): DTU Space og Institut for Fysik
Københavns Universitet: Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Biomedicinsk Institut og Globe Institute.
Aalborg Universitet (AAU): Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Institut for Kommunikation og Psykologi
Aarhus Universitet: Institut for Fysik og Astronomi.
Syddansk Universitet (SDU): Det Tekniske Fakultet
Dansk Industri (DI Forsvar og Sikkerhed)
Dansk Selskab for Rumfartsforskning
Dansk Teknologisk Institut
FORCE Technology
CenSec
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Andreas Mogensen (ESA)
ESA BIC Denmark
Flux
Rovsing
Aquaporin
BIG
Danish Aerospace Company
SAGA Architects
Space Inventor
Terma
Atlant 3D
Arkaia
Danish Graphene ApS
Ticra
denMACH
QuadSAT
Aquaporin Space Alliance
Tina Ibsen Formidling
Videnskab.dk