Gå til indhold

Afløseren for de små gule sedler

I fremtidens plejesektor hjælper teknologien mennesker med lettere helbredsproblemer med at klare sig i dagligdagen. Et eksempel er et nyt dansk produkt, som støtter hukommelsen i det daglige. Den nye virksomhed bag løsningen udspringer af innovationskonsortiet Intellicare.

Alle kender fornemmelsen. Der var noget, jeg skulle huske at gøre i dag, men hvad var det nu? Især for demente, men også for en række andre mennesker kan den slags forglemmelser forpeste dagligdagen. Opstart-virksomheden Curaga har udviklet løsningen MOBI:DO, der støtter hukommelsen. Løsningen er software-baseret. Det kræver blot en smartphone og adgang til en printer at bruge den.

Alle kender fornemmelsen af at have glemt noget. I fremtidens plejesektor hjælper teknologien til i hverdagen.
Alle kender fornemmelsen af at have glemt noget. I fremtidens plejesektor hjælper teknologien til i hverdagen.

For eksempel kan man om aftenen skrive en liste over næste dags gøremål. Derefter logger man ind på Curagas website, som genererer et stregkode-diagram (også kaldet en QR-kode). Diagrammet anbringer man et fast sted i boligen. Kommer man i løbet af næste dag i tvivl, om der er noget man har glemt at gøre, er det bare at skanne diagrammet med kameraet på sin smartphone. Så dukker listen op på telefonens skærm.

Sådan bruges vaskemaskinen

Tilsvarende kan man for eksempel anbringe et diagram på hvert af sine forskellige husholdningsapparater. Står man og har glemt, hvordan apparatet betjenes, skanner man diagrammet og får en vejledning. Vel at mærke en vejledning, som man er sikker på at kunne forstå – i modsætning til en indviklet manual fra producenten. For man har selv skrevet den.

"Curagas løsning er et eksempel på, hvordan teknologien kan hjælpe folk med at klare sig i hjemmet. Fremtidens plejecenter vil yde støtte til et antal borgere, som har behov for pleje, men ikke behøver bo på centeret," siger Kasper Hallenborg, som er koordinator for innovationskonsortiet Intellicare.

I konsortiet har 14 virksomheder og vidensinstitutioner arbejdet sammen om at udvikle intelligente hjælpemidler i plejesektoren.

Klar til eksport

Mange af brugerne har været vant til at klare sig med en lind strøm af beskeder til sig selv på små gule sedler. Rent bortset fra, at der let kan gå kludder i de mange sedler, er det en stor fordel ved Curagas løsning, at den er diskret. Med andre ord kan brugerne invitere gæster uden at føle sig sat i bås.

Virksomheden lancerede det nye produkt 1. april 2012. Indtil videre er de fleste kunder i Odense, hvor Curaga ligger, men ambitionerne stopper ikke her, forsikrer Jakob Klein Petersen, adm. direktør i virksomheden:

"Vi har aftaler om møder mange andre steder i landet. Og når det danske salg er godt i gang, bliver næste skridt eksport. Vi behøver ikke oprette salgsorganisationer i udlandet, for vores produkt består af software og en portal, som du kan benytte dig af over alt og købe adgang til via vores webshop."

Tæt kontakt til brugerne

Curagas udviklingsarbejde støttes af Syddansk Teknologisk Innovation. Virksomheden udspringer af et afgangsprojekt ved Syddansk Universitet i Odense. To af Curagas foreløbigt fire medarbejdere deltog i projektet som studerende.

"Selvom produktet er lanceret, fortsætter vi udviklingsarbejdet med henblik på at gøre det endnu bedre. Men når vi får en ide til en ny smart funktion, sætter vi den ikke bare i gang. Vi vender først tingene med brugere og plejepersonale, som vi har kontakt til gennem innovationskonsortiet," siger Jakob Klein Petersen.

Forebygger at demente farer vild

Blandt de andre løsninger, som innovationskonsortiet har arbejdet med, er såkaldte trackere til demente. Det vil sige elektroniske dimser, som holder styr på, hvor man er. Kort efter konsortiets start i 2008 lykkedes det at udvikle en tracker, der kan give pårørende og personale besked om positionen, hvis en dement er faret vild. Trackeren markedsføres af opstartvirksomheden Safelink, som deltager i konsortiet.

Læs mere om trackeren her

"I samarbejde med Safelink udvikler vi en ny generation af trackeren, som i stedet for at slå alarm til personale og pårørende guider den demente tilbage til et sted eller en rute, der er velkendt. Alt andet lige er det jo bedre for alle de involverede, og også for samfundsøkonomien, at situationen klares på den måde," forklarer Kasper Hallenborg, der til daglig er lektor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet.

Stort løft til velfærdsteknologien

Konsortiet udløber sommeren 2012, men forskningen fortsætter for fuld kraft, lover Intellicares koordinator:

"Over de kommende fem til ti år kan man forvente, at en række nye forretningsideer bliver virkeliggjort på baggrund af innovationskonsortiet," siger Kasper Hallenborg.

Han henviser samtidig til, at Intellicare er forløber for forskningsprogrammet Patient@home, som blandt andet støttes af Rådet for Teknologi og Innovation (RTI) samt Det Strategiske Forskningsråd. Med et samlet budget på 190 millioner kr. skal programmet løfte den danske innovation inden for velfærdsteknologi yderligere over de kommende seks år.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020