Gå til indhold

Uddannelsesministeren udspurgt på nytænkende innovationskonference

Morten Østergaard blev interviewet ved utraditionel konference, der satte kritisk lys på innovationen i Europa. Manglende national innovationsstrategi har kostet Danmark dyrt, sagde uddannelsesministeren.

De lange taler var gemt væk, powerpoint bandlyst og kritiske spørgsmål i højsædet, da konferencen Europe Innova 2012 satte fokus på innovationen i Europa.

Konferencen blev afholdt 23. oktober i København, og på scenen blev uddannelsesminister Morten Østergaard interviewet af ordstyrer og tv-vært Martin Breum. Her gav ministeren en af del af sit bud på, hvordan Danmark igen kommer til at være førende inden for innovation.

–Tidligere har vi klaret os rigtig godt. Vi er stadig 'one to watch', men andre lande har indhentet os. Vi har behov for en samlet national innovationsstrategi, der kan sætte retningen for, hvordan vi udbygger vores styrkepositioner og kan identificere de områder, hvor vi har mulighed for at spille en væsentlig rolle på det globale marked. Sådan en samlet national strategi for innovation har vi hidtil manglet, sagde Morten Østergaard.

Martin Breum og uddannelsesminister Morten Østergaard på scenen ved Europe Innova-2012Hvorfor har Danmark ikke længere en førerposition på innovationsområdet? ville tv-vært Martin Breum (tv) blandt andet gerne høre uddannelsesminister Morten Østergaards svar på.

Hvorfor har Danmark ikke længere en førerposition på innovationsområdet? ville tv-vært Martin Breum (tv) blandt andet gerne høre uddannelsesminister Morten Østergaards svar på.
Hvorfor har Danmark ikke længere en førerposition på innovationsområdet? ville tv-vært Martin Breum (tv) blandt andet gerne høre uddannelsesminister Morten Østergaards svar på.

Behov for større fleksibilitet

På den utraditionelle konference bekendte europæiske bureaukrater deres fiaskoer i en skriftestol, og chefer for europæiske innovationsordninger blev på scenen sat for en dommer - anklaget for at skabe for lidt vækst, for meget bureaukrati og i sidste ende for få arbejdspladser ud af de offentlige midler, de har modtaget.

Skal de europæiske lande blive bedre til at omdanne forskning til vækst og nye arbejdspladser, er en del af løsningen ifølge uddannelsesministeren at minimere administration og skabe større fleksibilitet i støtteordningerne.

–Der er brug for at simplificere den administrative byrde, der er forbundet med at opnå midler til forsknings- og innovationsprojekter. Det gælder både i de enkelte lande og på EU-plan, sagde Morten Østergaard.
–Mit håb for Danmark er, at vi kan opnå en større fleksibilitet i administrationen af midlerne. Vi ser for ofte, at projekterne transformeres til at passe ind et sted, hvor de kan få støtte. Med den nationale innovationsstrategi er et af målene at se, om vi ikke kan få midlerne til at passe til projektet i stedet for, at det skal være omvendt. Det vil give et højere udbytte, sagde Morten Østergaard.

Europe Innova 2012

  • Konferencen 'Europe Innova 2012 – Stress test of European innovation' blev afholdt af Styrelsen for Forskning og Innovation i samarbejde med Europa-Kommissionens Generaldirektoratet for Erhvervspolitik.
  • Konferencen fandt sted den 23.-24. oktober 2012.

Læs mere om konferencen:

600 embedsmænd, erhvervsfolk og innovationseksperter fra hele verden deltog ved Europe Innova 2012.
600 embedsmænd, erhvervsfolk og innovationseksperter fra hele verden deltog ved Europe Innova 2012.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef Thomas Alslev Christensen, tlf. 7231 8410.
Pressemedarbejder Daniel Sebastian Larsen, tlf. 7231 8012