Gå til indhold

Partnerskab for maritim retrofitting

Miljø- og klimaforandringer har medført et øget fokus på miljørigtig adfærd og praksis i forbindelse med drift af skibe, og dette har skabt behov for nye løsninger for rederierne baseret på grønne værdier.

Indsendt af

Danske Maritime

Resumé

Miljø- og klimaforandringer har medført et øget fokus på miljørigtig adfærd og praksis i forbindelse med drift af skibe, og dette har skabt behov for nye løsninger for rederierne baseret på grønne værdier. Den eksisterende flåde er historisk stor og relativt ung, og den største del af behovet for nye grønne løsninger må forventes opfyldt ved retrofitting. Danske maritime leverandører er førende inden for højteknologiske, grønne teknologier og løsninger, og den globale grønne omstilling giver derfor danske maritime virksomheder et væsentligt markedspotentiale.

Der foreslås en fortsættelse og udvidelse af Danske Maritimes retrofittingprojekt i et egentligt maritimt partnerskab for retrofitting.  Markedet for retrofitting forventes fortsat at være stærkt voksende. Det forventes, at de danske virksomheder tilsammen kan øge deres beskæftigelse betragteligt over en årrække inden for maritim retrofitting.

Udfordring og muligheder

Det eksisterende retrofittingprojekt, som er forankret hos Danske Maritime, har rod i de seneste års intensiverede debat om miljø- og klimaforandringer, der har medført et øget fokus på miljørigtig adfærd og praksis i forbindelse med drift af skibe. En fortsættelse af dette initiativ med inddragelse af flere partnere vil fokusere på retrofittingløsninger med udgangspunkt i danske virksomheders produkt- og forretningsområder samt skibsfartens primære miljøudfordringer.

For at kunne implementere retrofittingløsninger i eksisterende skibe er der behov for demonstrationsprojekter, der kan bidrage til at demonstrere de miljømæssige og driftsøkonomiske effekter af at investere i retrofitløsninger. Det vil kunne bidrage til at fremme efterspørgslen efter sådanne løsninger.

Målsætning

Partnerskabet for maritim retrofitting skal styrke Det Blå Danmarks muligheder for at tilbyde bedre og mere miljø- og klimavenlige produkter og tekniske løsninger samt efterfølgende service for derigennem at forbedre konkurrenceevnen og øge beskæftigelsen.

Innovationsbehov

Partnerskabet bør tilknyttes Danske Maritimes retroffittingarbejde og bestå af udstyrsproducenter, rederier, faglige organisationer samt uddannelses- og forskningsinstitutioner og andre offentlige myndigheder. Partnerskabet bør identificere og konkretisere områder, hvor der kan iværksættes projekter, der kan give konkrete miljø- og klimaforbedringer, fx energieffektiv bundmaling, udstyr til rensning af udstødningsgas for svovl (scrubbere) og LNG.

De danske forudsætninger

Danmark har en styrkeposition inden for udvikling og levering af grønne retrofittingløsninger til eksisterende skibe. De danske virksomheder er imidlertid i skarp konkurrence med de udenlandske virksomheder, der ligeledes har et stærkt fokus på grønne maritime løsninger. For at Danmark kan bevare sin styrkeposition og udnytte sit vækstpotentiale inden for maritim retrofitting, er der behov for at danne et endnu stærkere partnerskab om maritim retrofitting, der kan samarbejde om ny- og videreudvikling af grøn maritim retrofitting.

Effekter og potentialer

Partnerskabet for maritim retrofitting forventes at kunne bidrage til ny- og videreudvikling af retrofittingløsninger til skibe, ligesom det forventes, at et stærkt partnerskab kan øge danske maritime virksomheders muligheder for vidensdeling og samarbejde om grønne løsninger, øge beskæftigelsen i danske virksomheder og reducere klima- og miljøbelastningen ved søtransport.