Gå til indhold

Grøn Offshore

En målrettet innovationsindsats skal i et bredt samfundspartnerskab udvikle og gennemføre økonomisk og energimæssigt effektive grønne offshore løsninger. Indsatsen skal styrke danske maritime virksomheders konkurrenceevne indenfor havvindmøller og skabe nye markedsmuligheder indenfor bølgekraft.

Indsendt af

Dansk Metal

Resumé

En målrettet innovationsindsats skal i et bredt samfundspartnerskab udvikle og gennemføre økonomisk og energimæssigt effektive grønne offshore løsninger. Indsatsen skal styrke danske maritime virksomheders  konkurrenceevne  indenfor havvindmøller og skabe nye markedsmuligheder indenfor bølgekraft. En ny udvikling med kombinerede vind- og bølgeenergianlæg har potentiale til både at fremme bølgeenergi og nedbringe omkostningerne for havvindmøller.

Udfordring og muligheder

For at opfylde EU’s og Danmarks klimamålsætninger er det på længere sigt nødvendigt med et miks af forskellige vedvarende energikilder.

Grøn offshore indenfor bølgekraft har stor mulighed for at bidrage til elmarkedet og forventes at kunne dække det samlede verdensforbrug flere gange. I et land som Danmark, med fri adgang til Nordsøen, er bølgeenergi oplagt til at  supplere vindmøllernes elproduktion. Potentialet i den danske del af Nordsøen udgør op mod 2/3 del af Danmarks nuværende elforbrug og mange års udvikling har givet Danmark en vidensmæssig styrkeposition på bølgekraft. En andel på mellem 10 og 30 procent af det fremtidige danske elforbrug anses som teknisk realiserbart.

Grøn offshore indenfor havvindmøller er allerede en dansk erhvervsmæssig styrkeposition med mange års erfaring med produktion, installation og vedligeholdelse af vindmøller. Analyser forudser et boomende verdensmarked for havvindmøller. Alene det europæiske marked står til en tidobling inden 2020 med årlige  investeringer i havvindmøller for mere end 100 mia. kr. Særligt danske nærmarkeder vil dominere udviklingen de kommende år, hvor den danske havvindmøllebranche står til en fordobling af sine 25.000 arbejdspladser.

Havvindmøller har endnu større potentiale set i sammenhæng med andre grønne offshore teknologier. En ny udvikling er opstået med et samarbejde mellem bølgeenergianlæg og havvindmøller om at dele infrastruktur. Det er blevet påvist, at det er effektivt at bruge en bølgeenergiplatform til at bygge en vindmølle på samtidig med, at vindmøllen stabiliserer bølgeenergianlægget.

Danske havvindmøller har en konkurrencedygtig kvalitet, men markedet på vej ind i en industrialiseringsfase, hvor det er nødvendigt at nedbringe prisen. For bølgekraftens vedkommende er teknologien endnu ikke færdigudviklet og markedsmoden. Det er vanskeligt at få bølgeenergianlæg til at vedblive med at fungere under pres fra ekstreme vejrforhold, saltvand og begroning. En stor barriere er finansieringen og den risikofyldt afprøvning på havet. Herudover mangler den maritime sektor i stigende grad kvalificeret arbejdskraft. Lukningen af skibsværfterne forstærker udfordringen og øger behovet for efteruddannelse.

Løses de designmæssige udfordringer rummer bølgekraft store muligheder for dansk maritime virksomheder. Nye produktionsmetoder og design indenfor havvindmøller kan sænke produktions- og driftsomkostningerne. Det gælder særligt ved kombination af bølgeenergianlæg og havvindmølleparker.

Målsætning

Målsætningen er at udvikle og gennemføre danske grønne offshore løsninger på nye og eksisterende områder. Der skal være udviklet bølgekraftsteknologi inden 2020, som kan klare som på markedsvilkår. Produktions- og driftsomkostninger ved havvindmølleanlæg skal gøre billigere, og potentialet for at kombinere ofsshore vindenergi med bølgekraft skal klarlægges.

Innovationsbehov

Der er behov for forskellige og samtidige indsatser fra offentlige og private interessenter med inddragelse af maritime produktions- og servicevirksomheder, maritime underleverandører, vindmøllepark- og bølgekraftudviklere, private fonde, brancheorganisationer, Søfartsstyrelsen, Energistyrelsen, regionale erhvervsaktører, universiteter,  GTS-institutter og uddannelsesinstitutioner m.v.

Realisering af målsætningen er forbundet med innovationsbehov inden for bl.a.:

  • National koordinering af de mange individuelle innovationsaktiviteter indenfor grøn offshore med fokus på fælles udfordringer og muligheder.
  • Stordriftsfordele ved fremstilling, opførelse, drift og teknologiske forbedringer indenfor bølgekraft
  • Nationale testfaciliteter og demostrationsanlæg for bølgekraft, evt. med udgangspunkt i Dansk Bølge Energicenter i Hanstholm (DANVEC)
  • Retningslinjer for åbenhed om resultater mellem bølgekraftsudviklere, som ofte er tilbageholdende med at dele resultater.
  • Industrialisering og teknologisk udvikling af havvindmølleproduktion med fokus på at optimere produktions- og vedligeholdelsesomkostninger.
  • Minimering af miljøpåvirkning fra bølgekrafts- og havvindmølleanlæg.
  • Klarlægning af potentialet for kobling af bølgekraft og vindmøller, herunder hvordan de to energiformer supplerer og understøtter hinanden.
  • Funderings- og forankringsmetoder, fleksible søkabelforbindelser til flydende konstruktioner og energiomformningssystemer indenfor grøn offshore.
  • Videnoverførsel fra offshore olie- og gasaktiviteter til grøn offshore.

Indsatsen kan organiseres som partnerskaber med en tidshorisont på omkring 4 år, hvor teknisk velfunderede men endnu ikke markedsklare teknologier, konkurrerer indbyrdes gennem innovationskvoter. Der skal trækkes på hele kæden med forskning, udvikling, demonstration, innovation, videnspredning og uddannelse for at få en effektiv udnyttelse af nye teknologier og muligheder.

Der skal ske en fleksibel tilpasning af kompetencer, viden og uddannelser til de maritime virksomheders behov, herunder medarbejderinddragelse i innovation. Det bør være billigere at tage efteruddannelse indenfor grøn offshore end i dag.

Realiseringen af målsætningen er også forbundet med behov for og fokus på regulering af det grønne offshore område. Krav til certificeringer, forsikringer, tilladelser, licenser og godkendelser må forenkles og koordineres. En realisering af bølgekraftens potentiale kræver på længere sigt et gunstigt hjemmemarked for bølgeenergi, efter at vindmøllemarkedet blev sikret med energiaftalen i 2012.

De danske forudsætninger

Der findes omfattende danske erfaringer og kompetencer at bygge videre på i et samfundspartnerskab for grøn offshore indenfor vind- og bølgeenergi.

Vidensmiljøerne på de fleste relevante områder for grøn offshore er spredt ud på en række institutioner og mindre projekter. I 1996 startede Danmark et nationalt program for udvikling af bølgekraftteknologi, som blev lukket i 2002. Siden er  støtte til bølgekraftprojekter blevet givet af grønne støtteordninger som EUDP, Green Labs DK og Fornyelsesfonden.

De regionale erhvervsindsatser har også fokus på grøn offshore. Region Nordjylland er medstifter af Danish Wave Energy Center (DanWec), mens virksomhederne Floating Power Plant og Wave Star Energy har modtaget regional støtte til mindre bølgekraftsprojekter ved Lolland og  Nordjylland. Der er etableret et nationalt testcenter for havvindmøller ved Østerild. Lindoe Offshore Renewable Center på Fyn beskæftiger sig med viden, innovation, test og demonstration af grøn offshore teknologi, primært havvindmøller. Offshore industrien har et nationalt kompetence og innovationscenter, Offshore Center Denmark i Esbjerg. Mens store virksomheder som Dong, Siemens og Vestas besidder internationale førerpositioner indenfor vindenergi på både land og hav.

Effekter og potentialer

Fortsat styrkelse af know how indenfor grøn offshore vil fastholde og forbedre den internationale konkurrenceevne på et område, hvor Danmark står stærkt. Bølgekraft og havvindmøller er vigtige elementer til at sikre klimamål, energisikkerhed og en dansk styrkeposition med nye produktionsarbejdspladser.