Gå til indhold

Fremtidens digitale infrastruktur

Et velfungerende kommunikationsnet, der f.eks. tilbyder Internet-tjenester er vitalt for et samfunds videre udvikling. Geografiske egne, der ikke er tilstrækkelig godt dækket ind, bliver bremset i udviklingen og ofte affolket. Teknologier bør kombineres i fremtidens digitale infrastruktur.

Indsendt af

Danmarks Tekniske Universitet

Resumé

Det er generelt accepteret, at et velfungerende kommunikationsnet, der eksempelvis kan tilbyde Internet-tjenester, er vitalt for et samfunds videre udvikling. Geografiske egne, der ikke er tilstrækkelig godt dækket ind, bliver bremset i udviklingen og ofte affolket. Begrebet ”tilstrækkelig godt” bliver dog ofte simplificeret til kapacitet målt i Mbit/s og en diskussion om den ene teknologi frem for den anden. Problemet er, at ingen enkelt teknologi, hverken kendt kommercielt eller set i et forskningsmæssigt perspektiv, vil kunne opfylde de krav og ønsker, der stilles til fremtidens digitale infrastruktur.

Det er absolut nødvendigt, at teknologierne kombineres, og at den ensidige fokus på Mbit/s erstattes af en mere nuanceret afvejning, der også inddrager tilgængelighed, pålidelighed, sikkerhed m.v. En tværfaglig tilgang, der inddrager en lang række aktører fra det akademiske og kommercielle miljø, er nødvendigt for at skabe den platform, som skal danne ramme for den øvrige innovation og vækst i samfundet.

Udfordring og muligheder

Udviklingen inden for digitale informations- og kommunikationssystemer er i de seneste mange år gået meget stærkt. Denne udvikling har i høj grad været drevet af konsum elektronik og underholdningsindustrien – og ofte med en skæv demografisk og geografisk udbredelse.

Målet om at udvikle en mere generel anvendelig digital infrastruktur, går ikke ud på at vende den eksisterende udvikling, men derimod at identificere synergien og den samlede gevinst, og synliggøre den langt bredere vifte af kommercielle muligheder, der ligger i en mere åben og generel udvikling. Dermed undgås dyre og specialiserede løsninger for nødvendige samfundskrævende behov som f.eks. i forbindelse med telemedicin.

Målsætning

Det er målet at udvikle en digital kommunikationsplatform, der kan sikre og understøtte de mange nye anvendelser af kommunikationsnet, som ventes udviklet i kommende mange år. Hvis ikke den underliggende infrastruktur er på plads i tide, vil mange nye initiativer ikke kunne realiseres med succes, og gode idéer vil kunne fremstå dårlige og ikke samle accept på grund af mangler i den basale infrastruktur.

Innovationsbehov

Udviklingen inden for kommunikationsnet (Internet) er i dag drevet af underholdningsapplikationer og en meget ensidig fokusering på pris. Andre typer applikationer inden for f.eks. telemedicin må på en ofte uhensigtsmæssig (og isoleret set dyr) måde tilpasse sig de givne forhold. Da disse typer af anvendelser forventes at være i kraftig vækst og en væsentlig drivkraft for fremtidens Internet er dette en særdeles uheldig udvikling.

Et stærkere samspil mellem forskning og udviklingen af digital kommunikationsinfrastrukturteknologi, operatører og serviceudbydere samt de slutbrugere, der arbejder på at udvikle løsninger til det intelligente samfund, (herunder f.eks. intelligente energi-forbrugs-koncepter) er nødvendig.

De danske forudsætninger

De danske universiteter dækker på en god måde – og i gensidig respekt – en meget stor del af de teknologier og metoder, der kræves for udvikling af fremtidens digitale infrastruktur. Samtidig er industrien inden for området kendetegnet ved små og mellemstore virksomheder, der besidder den dynamik, som skal til for at trække udviklingen i den rigtige retning. Det er retningen mod åbne og velfungerende digitale infrastrukturer, der understøtter en moderne og intelligent samfundsudvikling med lige muligheder for social integration, job, pleje og omsorg.

Effekter og potentialer

Selvom Danmark de seneste år er rykket ned af ranglisten for i, hvor høj grad landet er IKT modent, vil der med dette tiltag være en unik mulighed for igen at blive et foregangsland bl.a. ved at omdefinere begreberne og gøre omverdenen klar, at kravet til fremtidens digitale infrastruktur er langt mere komplekst end et simpelt mål for bit-rate.

Danmark vil blive et foregangsland, som sætter standarden for hvilke muligheder, der ligger i at have en stabil, pålidelig og sikker digital infrastruktur. Dette tiltag vil naturligt kunne skabe jobvækst inden for eksempelvis rådgiverbranchen og øget optag på danske universiteter. Men den største gevinst ligger helt sikkert i de muligheder, der bliver affødt af en national realisering af ”verdens bedste digitale infrastruktur.”