Gå til indhold

Netværk for Hospital Innovation

ormålet er at understøtte den fortsatte udvikling af sundhedssektoren og fremme erhvervsudvikling indenfor en række nøgleteknologier, som f.eks. IKT, automation, miljø- og materialeteknologi og medico udstyr.

Indsendt af

IDA

Resumé

Netværket udformes som et eksperimentarium for sygehusinnovation, hvor både borgere, sundhedspersonale, organisationer, virksomheder og videninstitutioner kan udvikle løsninger. Formålet er at understøtte den fortsatte udvikling af sundhedssektoren og fremme erhvervsudvikling indenfor en række nøgleteknologier, som f.eks. IKT, automation, miljø- og materialeteknologi og medico udstyr.

Udfordring og muligheder

Både Danmark og verden globalt står overfor en demografisk udvikling med stigende pres på sundhedssystemerne. Det medfører et stort behov for nytænkning og innovation indenfor den danske sundhedssektor og de virksomheder og forskningsinstitutioner, der beskæftiger sig med sundhedsteknologi og medicoudstyr. En nødvendig indsats for at opfylde dette for innovation, er et langt bedre samarbejde og ikke mindst vidensudveksling mellem de relevante aktører.

Staten og regionerne har tilsammen afsat over 40 mia.kr. til investeringer i en moderne sygehusstruktur i perioden 2009-2018. Ca. 20 % af investeringerne skal anvendes til IT, udstyr og teknologi. Det kan åbne for nye forretningsmuligheder og fungere som udstillingsvindue for innovative danske sundhedsløsninger. (Citat fra regeringens vækstteam for sundheds- og velfærdsløsninger).

Netop kvalitetsfondsbyggerierne er en rigtig god anledning til at starte netværket, men det er langt fra den eneste årsag. De 2 – 3 mia. kr. der hvert år investeres i apparatur samt om- og nybyggeri på andre lokaliteter vil også fremover være et væsentligt område at synliggøre potentialet for teknologiudvikling.

Det er på udvikling og drift af fremtidens sundhedssystem vi skal drive teknologiudviklingen.

Netværket vil, udover at forbedre sundhedssystemet, kunne understøtte strategiske vækstteknologier og åbne muligheder for eksport af helhedsorienterede løsninger, hvor både virksomheder og vidensinstitutioner kan få del i det hastigt voksende marked for hospitaler og sundhedsfaciliteter.

I forhold til visionerne i INNO+ spiller forslaget især op til ”Et samfund med sundheds og livskvalitet” og ”Et højteknologisk samfund med innovationskapacitet”, men vil også naturligt kunne medvirke til videnudveksling og koordination indenfor miljø og cleantech- tiltag i forbindelse med sygehusbyggerierne.

Jf. regeringens vækstteam for sundheds- og velfærdsløsninger er det især anbefalingerne om at

  • ”sundhedspolitik skal ses i sammenhæng med erhvervspolitik”
  • ”styrket offentlig-privat samarbejde om udvikling af markeder” og
  • ”bedre sammenhæng mellem demonstrationsprojekter og mere fokus på udbredelse”, der kan understøttes ved et sådan netværk.

Målsætning

At der oprettes et offentligt initieret netværk med deltagelse af borgere, sundhedspersonale, forskere, organisationer og erhvervsfolk på tværs af regioner. Ved at samle forskningsresultater og innovationer fra forskellige områder, er et af de centrale behov at koordinere områderne i forhold til de praksisorienterede udfordringer.

Netværket skal konkret medvirke til, at sikre at der bliver generet 20 levedygtige og skalerbare ideer om året, og at det er ideer, der dækker de faktiske behov hos brugere og medarbejdere/behandlere. Dette skal ske ved at:

  • forbedre samarbejdet mellem det offentlige og private virksomheder gennem helt konkrete projekter som virksomheder i ”praktik” på hospitaler, afprøvning af teknologier hos brugerne og etablering af specifikt målrettet forskning efterlyst at sygehusene.
  • koordinere indsatsen omkring ideerne, så de kan afprøves i storskala
  • sikre, at der er aftagere til de produkter/services som ideerne resultere i.

Innovationsbehov

Netværket skal sammensættes med særligt fokus på at sammensætte den rigtige blanding af aktører, herunder sundhedspersonale, borgere, forskere og virksomheder ud fra, hvad de hver især kan bidrage med.
Der kan blive behov for juridisk sparring i forhold til ophavsret og evt. patenter som kan koordineres med OPI-LAB og opiguide.dk.

Idet indsatsen samler forskningsresultater og innovationer fra forskellige områder, er et af de centrale behov at koordinere områderne i forhold til de praksisorienterede udfordringer.

Der er desuden behov for at udvikle systemer og instrumenter til at understøtte sygehusenes funktion som eksperimentarier, hvor fokus på patienter og behandling kan kombineres med rum for innovation.

Netværket skal afholdes uden nævneværdige omkostninger for de deltagende, som vil bidrage til konkrete innovationer.

De danske forudsætninger

Forudsætningen for netværket er opfattelsen af, at de danske kompetencer er til stede, men at der er et stort behov for at bygge broer mellem de forskellige aktører.

En anden forudsætning er, at der findes forpligtede deltagere fra alle de relevante aktørgrupper.

Effekter og potentialer

Netværkets forventede effekt:

  • En styrket tradition for samarbejde mellem virksomheder, videninstitutioner og sundhedssektoren.
  • En bedre mulighed for SMV’er til at komme i gang med forsøg og implementering af gode ideer.
  • At undgå store satsninger på projekter, der viser sig ikke at kunne opfylde brugernes behov og herigennem sikre en fokuseret satsning på sundhedsteknologiske løsninger med reelt potentiale.
  • At kunne styrke innovationen i den private sektor kombineret med implementering på det danske hjemmemarked, hvilket ofte er en forudsætning for succesfuld eksport.
  • At kunne styrke ønsket om at de nye danske supersygehuse bliver reelle udstillingsvinduer for dansk teknologiske kompetencer.