Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har modtaget Kandidatudvalgets afrapportering om fremtidens kandidatlandskab, som nu skal drøftes i forligskredsen bag universitetsaftalen. Parallelt er arbejdet med de konkrete uddannelser gået i gang på universiteterne.
Pressemeddelelser
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
Pressen inviteres til at deltage i pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens nye strategi for rumforskning og -innovation. Til pressemødet deltager uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddeler i år mere end 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter. Emnerne spænder bredt, og de ph.d.-studerende skal blandt andet undersøge overgangen fra studiet til uddannet lærer og se på pædagogens arbejde med børnenes trivsel.
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling præsenterer et nyt værktøj, som kan hjælpe med at vurdere, hvilke grønne forsknings- og innovationsindsat-ser, det giver bedst mening at satse på.
Regeringen og Folketingets partier har indgået aftaler om fordeling af 5,5 mia. kr. til forskning og innovation. Aftalerne sikrer milliarder af forskningskroner til at løse nogle af samfundets største udfordringer. Partierne er også enige om at styrke den frie forskning.
I forbindelse med forhandlingerne om en forskningsreserve, vil pressen have mulighed for at være til stede ved et doorstep på Christiansborg.
I et nyt udspil lægger regeringen op til at afsætte mindst 15 mia. kr. til grøn forskning og innovation frem mod 2030. Derudover vil regeringen blandt andet gøre det lettere at få nye grønne teknologier og løsninger fra laboratoriet og ud i samfundet.
Fremtidens pædagoger, sygeplejersker og el-installatører skal uddannes på mere praksisnære og fleksible uddannelser med friere rammer og højere kvalitet. Med en kvalitetsreform til 2,1 mia. kr. vil regeringen få flere til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Regeringen inviterer til pressemøde tirsdag den 8. oktober klokken 10.00 om udspil til reform af ungdomsuddannelserne samt reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Syv undervisere fra de videregående uddannelser modtager i dag Undervisningsprisen af H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. De syv undervisere har udmærket sig ved at være nytænkende og blandt andet have et stort fokus på praksiserfaring i deres undervisning.
Som en del af et nyt sundhedsudspil lægger regeringen op til 140 flere bachelorpladser på medicinuddannelsen. For at understøtte en bedre lægedækning i hele landet oprettes de nye pladser uden for landets største byer.
Styrket vejledning og oprettelsen af et nyt videnscenter for inkluderende læringsmiljøer skal give bedre vilkår for studerende med funktionsnedsættelser. Det er partierne i forligskredsen bag universitetsreformen blevet enige om.
Den 23. september uddeler H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund Undervisningsprisen i Operaen. Prisen overrækkes til syv udvalgte undervisere, der har formået at skabe en spændende undervisning med brug af både aktører fra praksis, cases, spil og feedbackgrupper.
Regeringen har besluttet at omprioritere ressourcer fra statslig administration til borgernær velfærd. Uddannelses- og Forskningsministeriet bidrager til omprioriteringen med 35 stillinger ved blandt andet at reducere administrative opgaver.
Som et led i regeringens nye afrikastrategi, vil regeringen etablere et regionalt innovationscenter i Kenya – det første i Afrika. Målet er at forbedre mulighederne for samhandel, investeringer og samarbejde om innovation.
I regeringens forslag til finanslov for 2025 er der afsat penge til, at skoleskibene DANMARK og Georg Stage de næste fire år kan stævne ud to gange årligt.
Regeringen foreslår at oprette 20 nye studiepladser på kandidatuddannelsen i medicin på Syddansk Universitet i Esbjerg. Det skal bidrage til at sikre en bedre lægedækning i regionen.
Fra 2025 indføres en ny form for dimensionering, som sætter en ramme for, hvor mange studerende der kan påbegynde en universitetsuddannelse. Den såkaldte sektordimensionering er fastlagt med et betydeligt hensyn til uddannelsernes dimittendledighed og arbejdsmarkedets efterspørgsel på arbejdskraft.
Den 26. juli bliver 61.351 ansøgere tilbudt en plads på en videregående uddannelse, hvilket er samme niveau som i 2023. Lidt flere er optaget på STEM-uddannelserne, mens færre er optaget på blandt andet sproguddannelserne og lærer- og pædagoguddannelsen.
I dag klokken 12.00 udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse i kvote 1. I år har 85.152 søgt ind på en videregående uddannelse. Det er 1.079 flere end i 2023 og svarer til en stigning på 1 procent.
Den internationalt anerkendte klimaforsker og glaciolog Dorthe Dahl-Jensen er udpeget som ny bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond. Som formand skal hun være med til at understøtte udviklingen af enestående dansk forskning på internationalt niveau.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund skal mødes med sin østrigske kollega Martin Polaschek for blandt andet at drøfte europæisk forskning- og innovationspolitik, og så er ministeren inviteret med til uddelingen af den prestigefulde Wittgenstein-pris.
Regeringen vil skabe grobund for mere videnbaseret iværksætteri og konkrete løsninger på samfundets største problemer. Derfor lægger regeringen op til at styrke universiteternes innovationsindsatser og virksomhedssamarbejde. Initiativerne kommer som et led i den nye iværksætterstrategi.
Inden længe åbner dørene til Quantum Denmark, et nyt kvantehus med dertilhørende kvantetestcenter i København, som skal være et samlingssted for dansk kvanteerhvervsliv og forskere.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Bruxelles for at deltage i møder om europæisk forskning og innovation. Der er blandt andet europæisk rumpolitik og avancerede materialer på dagsordenen.
Statsbesøget markerer det vigtige samarbejde og nære forhold mellem Danmark og Norge gennem mange år.
Det første pressemøde på dansk jord med ESA-astronaut Andreas Mogensen efter hans seneste mission på ISS vil blive holdt i Uddannelses- og Forskningsministeriet mandag den 29. april.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund mødes i dag med den britiske forskningsminister Andrew Griffith i Paris for at underskrive en bilateral kvanteerklæring med fokus på samarbejde mellem Danmark og Storbritannien om kvanteteknologi.
De næste to dage samles over 30 landes uddannelses- og forskningsministre til OECD-møde i Paris for at lægge sporene til det internationale samarbejde om forskning og innovation for de næste 10 år.
Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 11 nye uddannelsesudbud. Studerende kan se frem til nye uddannelser inden for blandt andet IT, naturvejledning og psykologi.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har valgt Peter Parbo Jensen som særlig rådgiver.
Fredag skyder Uddannelses- og Forskningsministeriet videnskabsfestivalen Forskningens Døgn i gang over hele Danmark. Kom og mød landets klogeste hoveder, når de viser den nyeste og mest spændende forskning frem. Der er op mod 700 gratis arrangementer og foredrag at vælge imellem for alle aldre.
Årets forskningskommunikationspris går til en forsker, der med stor kreativitet og skarp sans formidler sin forskning. Lektor Kristine Bohmann vinder prisen for formidling af sin forskning om DNA-støvsuger, som suger dyrs DNA ud af luften.
En taskforce nedsat af uddannelses- og forskningsministeren er klar med 10 anbefalinger til en fremtidig indretning af administrationen, der skal understøtte en kortere sagsbehandlingstid af ansøgninger om SU-handicaptillæg.
Nu begynder arbejdet med en ny strategi for forskning og innovation på rumområdet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har inviteret universiteter, fonde og erhvervsliv med til at skyde arbejdet i gang.
Sexisme blandt ph.d.-studerende er et udbredt problem, som særligt rammer kvinder med konsekvenser for deres videre forskerkarriere. Det viser ny rapport. Uddannelses- og forskningsministeren ser med alvor på problemet og indskærper universiteternes ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund mødes i dag med den schweiziske minister for økonomi, uddannelse og forskning Guy Parmelin for at underskrive et forståelsespapir med fokus på samarbejde om forskning, innovation og videregående uddannelse.
Antallet af ansøgere til en videregående uddannelse i kvote 2 er steget med 4 procent i forhold til sidste år. Søgningen til de store professionsuddannelser til pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver er igen i år faldende eller stagnerende, og det vækker bekymring hos minister.
Mere end hver fjerde springer nu fra under uddannelsen til sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver. Udviklingen bekymrer uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, som varsler omfattende uddannelsesreform senere i foråret.
Danmark og Indien er enige om, at de to lande vil udforske potentialerne i at uddanne og rekruttere indisk sundhedspersonale til Danmark. I dag rejser Christina Egelund til Indien for at blive klogere på, hvordan et samarbejde kan skrues sammen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et uformelt ministermøde, hvor gevinster og udfordringer ved mobilitet på tværs af landegrænser for studerende skal drøftes.
H. M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund overrækker i dag de fem prestigefyldte EliteForsk-priser til fem yngre forskere, der har markeret sig særligt med deres forskning.
I juni 2023 blev Naalakkersuisut og regeringen enige om et kommissorium for den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark. Nu har de to lande i fællesskab udpeget den forskningsledelse, som skal stå i spidsen for udredningen af landenes forbundne historier.
H.M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund uddeler årets EliteForsk-priser i Dronningesalen i Den Sorte Diamant mandag den 26. februar.
Nu kan du igen bestille et foredrag med et af Danmarks klogeste hoveder. Under festivalen Forskningens Døgn i april rykker næsten 300 forskere igen ud i hele landet og deler ud af deres viden. Foredraget kan være hjemme i din stue, på dit job eller måske et helt tredje sted. Og det er gratis.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Boston i USA for at besøge universiteter og virksomheder, indhente inspiration til regeringens kommende life science-strategi og for at styrke det dansk-amerikanske samarbejde.
Et politisk flertal blev sidste år enige om, at universiteterne fremover kan oprette flere engelsksprogede studiepladser. Nu er pladserne for 2024 fordelt blandt landets otte universiteter
Regeringen har indgået en bred politisk aftale, der skal gøre det nemmere at rekruttere efterspurgt udenlandsk sundhedspersonale til Danmark og samtidig sikre en langt mere smidig og effektiv autorisationsproces for blandt andre læger og sygeplejersker fra udlandet.
For at sikre tilstrækkelig med arbejdskraft i sundhedsvæsnet og ældreplejen vil regeringen afsøge mulighederne for at indgå aftaler med bl.a. Indien og Filippinerne om målrettet uddannelse og rekruttering af sundhedspersoner.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har udpeget ny bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond. Det bliver den internationalt anerkendte professor i statskundskab, Søren Serritzlew, som skal stå i spidsen for fondens arbejde med at styrke kvaliteten af dansk forskning.
Regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er blevet enige om en SU-reform, som skal sikre et fornuftigt og rimeligt SU-system. Der har i den samlede SU-forligskreds ikke været opbakning til SU-reformen, og SU-forliget er derfor opsagt med virkning fra næste valg.
Aftalekredsen bag aftalen om udflytning af uddannelser er blevet enige om at tildele 19,7 mio. kr. til Syddansk Universitet med henblik på, at universitetet kan arbejde videre med at konkretisere en række nye udbud af it- og STEM-uddannelser i Vejle.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et ministerrådsmøde i EU. Her skal ministeren sammen med sine europæiske ministerkollegaer blandt andet drøfte ligestilling i forskning og EU’s fremtidige rumpolitik.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund søger Folketingets opbakning til at tilføre yderligere 10 mio. kr. til Skoleskibet Danmark i 2024. Med ekstrabevillingen kan det 90 år gamle skoleskib stævne ud på to togter næste år.
Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 19 nye uddannelsesudbud. Studerende kan se frem til nye uddannelser inden for bl.a. grøn omstilling, sundhed og produktion.
I dag åbner uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund årets konference om Erasmus+. Budskabet er klart: I en tid præget af krig og konflikt har internationalt uddannelsessamarbejde aldrig været vigtigere – både for samfundet og for den enkelte studerende.
Regeringen præsenterer i dag sit oplæg til en ny digitaliseringsstrategi, som indeholder tre initiativer på uddannelses- og forskningsminister Christina Egelunds område. Initiativerne skal blandt andet efteruddanne it-medarbejdere og fastholde internationale it-studerende.
12 ph.d.-projekter får tildelt 30,4 millioner kroner til at undersøge emner som trivsel, ordblindhed og undervisning i kontroversielle emner. Projekterne skal foregå tæt på elevernes hverdag og ske i et samarbejde mellem universiteter og professionshøjskoler.
I dag samles flere hundrede rumentusiaster, når folk fra industrien, universiteter og rumeksperter mødes på Syddansk Universitet for at drøfte strategisk forskning og innovation i rummet. Christina Egelund deltager med budskabet om, at Danmark skal have en mere ambitiøs tilgang til rummet.
Handlinger tilknyttet webside