GenAI har stået centralt i den danske forsknings- og innovationspolitiske debat det seneste år, bl.a. som hovedtema på Uddannelses- og Forskningsministerens topmøde i april, 2024. På baggrund af en ny rapport konkluderer DFIR, at der er stort potentiale for øget anvendelse af genAI blandt forskere.
Nyheder 2024
Deltag i debatten om potentialer og risici ved kunstig intelligens i dansk forskning og innovation.
Med ni bevillinger til forskere på danske institutioner klarer Danmark sig igen flot, når det gælder de prestigefyldte midler til fri forskning fra Det Europæiske Forskningsråd. Projekterne spænder fra forskning i den digitale barndom til molekyler, og de fordeler sig bredt over hele landet.
Med bevillinger fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsens Global Innovation Network Programme kan 19 danske aktører se frem til globale samarbejder med udenlandske forsknings- og innovationsaktører. Målet er at skabe netværk, der nedbryder barrierer og åbner for innovation på tværs af kontinenter.
Der var stor ros til regeringens nye nationale rumstrategi og dens ti år lange perspektiv på en netop overstået konference. Konferencen pegede især på de kompetente danske rumaktørers veletablerede samarbejde som et yderst vigtigt aktiv og en forudsætning for at få gennemført strategien.
Indien er blevet en central aktør på den globale rumarena. Med en ny og mere åben indisk tilgang til internationalt samarbejde og en ny dansk rumstrategi, er affyringsrampen for danske innovationspartnere klar til takeoff.
Det danske klyngeprogram skal sikre små og mellemstore virksomheders innovations- og konkur-renceevne gennem samarbejdet mellem virksomheder og videnmiljøer. DFIR anbefaler, at klyngeprogrammet fastholdes og sikres bedre rammer, der styrker samarbejdet mellem virksomheder og videninstitutioner.
En ny rapport fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen redegør for erfaringerne med den forskningsbaserede myndighedsbetjening, som den fungerer i dag, og beskriver perspektiver fra centrale interessenter herunder især universiteter og fagministerier
Kandidatudvalget har afleveret sin afrapportering til uddannelses- og forskningsministeren. Afrapporteringen indeholder blandt andet en række scenarier for, hvordan fremtidens kandidatlandskab kan se ud.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget to nye medlemmer til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2025. Det drejer sig om professor Gemma Clare Solomon Larsen, Københavns Universitet, og forsknings- og udviklingsdirektør Helle Kryger Aggerholm, Via University College.
Ny rapport undersøger Danmarks deltagelse i de innovationsrettede programmer i Horizon Europe i årene 2021-23. Rapporten viser, at de danske innovationsmiljøer er aktive i programmet, men påpeger også, at der er uudnyttede potentialer for øget dansk deltagelse.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udmønter 6 mio. kr. til tre flerårige projekter, som skal styrke uddannelse inden for kvanteområdet og understøtte den fremtidige rekruttering af kvantetalent i Danmark. Projekterne er et led i implementeringen af regeringens nationale strategi for kvanteteknologi
Den 10.-11. april 2025 samler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Ni topforskere, fem danske universiteter og syv banebrydende forskningsprojekter har samlet modtaget bevillinger i millionklassen. De syv projekter skal over de næste seks år skabe banebrydende forskning på det europæiske kontinent.
Danmark står stærkt i det europæiske forsknings- og innovationslandskab, viser de nyeste tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om det europæiske forskningsprogram, Horizon Europe. Tallene understreger en dansk evne til at udføre forskning og innovation på højt internationalt niveau.
Frem mod Kandidatudvalgets endelige afrapportering i oktober 2024 ønsker udvalget at intensivere arbejdet med at tilrettelægge uddannelsesudbuddet i fremtidens kandidatlandskab samt skabe en bredere og mere inddragende proces ude på uddannelsesinstitutionerne.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til faglige medlemmer og suppleanter til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fristen for indstilling af kandidater er den 7. februar 2025.
De danske kommuner står over for store udfordringer med at sikre borgernær velfærd i en tid med frisættelsesdagsordenen og strukturelle forandringer. DFIR har derfor undersøgt, hvordan forskning kan styrke kommunernes velfærdsydelser til gavn for borgere og samfund.
De danske kommuner står over for betydelige udfordringer med at opretholde og udvikle velfærdsløsninger af høj kvalitet. DFIR anbefaler et styrket samspil mellem forskning og praksis for at skabe mere bæredygtige og effektive velfærdsløsninger, der gavner borgerne.
Da HERA-missionen blev opsendt den 7. oktober var det med højteknologi fra danske virksomheder. Det er Danmarks medlemskab af Den Europæiske Rumorganisation (ESA), som har banet vejen for dansk erhvervslivs deltagelse i missionen.
Europas investeringer i forskning og innovation sejles agterud af USA og Kina. Det udfordrer kontinentets globale konkurrenceevne. Danmark har med det kommende EU-formandskab i 2025 en unik mulighed for at påvirke den fremtidige retning for forsknings- og innovationspolitikken i Europa.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen tilpasser sine opgaver og organisering som følge af det statslige arbejdsprogram og faldende bevillinger på ministerområdet.
Digitaliseringsstyrelsen, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og universitetssamarbejdet DeiC opfordrer danske virksomheder og forskere til at bruge den massive computerkraft, som det europæiske fælles foretagende EuroHPC tilbyder. Ambitionen er at styrke den danske position inden for sprogmodeller.
I år modtager 15 forskere i Danmark prestigefulde bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til fri forskning. Forskningsområderne spænder bredt fra de første stjerner og galakser til kønsforskelle ved finansielle beslutninger. Antallet af bevillinger slår desuden Danmarksrekorden fra 2014 på 14.
Danmarks position inden for polarforskning og rumbaseret klimaforskning er udgangspunkt, når den 2. European Polar Science Week afholdes fra den 3. til 6. september 2024 i den Sorte Diamant i København.
Departementet i Uddannelses- og Forskningsministeriet flytter ved udgangen af august fra Børsgade til Bredgade.
Den 1. august kunne Uddannelses- og Forskningsstyrelsen byde velkommen til Christian Vinther. Christian er tiltrådt stillingen som vicedirektør med ansvar for SU, IT-systemer og digitalisering og kommer fra en stilling som underdirektør i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.
Professionshøjskolen University College Nordjylland er nu blandt hele ni danske uddannelsesinstitutioner, der indgår i en række ’Europæiske Universiteter’. Danske videregående uddannelser er således med helt i front, når det gælder internationale ambitioner.
Tre topforskere fra Danmarks Tekniske Universitet har netop modtaget en ekstra pose penge fra Det Europæiske Forskningsråd til at bringe deres forskning tættere på markedet. De har alle fokus på, at deres forskningsresultater skal bane vejen for udvikling af nye miljøvenlige løsninger.
Mens vi begræder, at Danmark er ude af EM i fodbold, kan vi glæde os over, at Danmark igen er europæisk mester i innovation. Ligesom sidste år er Danmark helt i front, hvor Danmark overgår stærke EU-lande som Sverige, Finland og Nederlandene.
Handlinger tilknyttet webside