Danmark har sammen med Norge og Den Europæiske Rumorganisation ESA besluttet at forlænge det danske rumprojekt ASIM’s levetid indtil foråret 2026. Et bevis på stærkt internationalt samarbejde, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Søg i pressemeddelelser og nyheder
I sidste uge offentliggjorde ESA en ny strategi, som vil styre prioriteringen og indholdet af de programmer, der præsenteres på ESA’s ministermøde 26.-27. november 2025. UFS har anmodet ESA om at præsentere strategien i fire webinarer skræddersyet til det danske rumøkosystem.
Regeringen og DD, SF, LA, KF, EL, DF og ALT er enige om at hæve kvaliteten af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, så flere får lyst til at vælge dem. Der skal være bedre mulighed for uddannelse hele livet, og der åbnes for flere internationale studerende.
92 forskere, som netop har modtaget det prestigefyldte Postdoctoral Fellowship i Horizon Europe, vil gennemføre deres forskningsprojekter ved danske institutioner. De vil i de kommende år tilføre ny international ekspertise og innovation til de danske forskningsmiljøer.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til fem menige medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse.
Forskere og innovationsaktører i Danmark kan se tilbage på et halvt år med stærke resultater, fortæller nye tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om Danmarks deltagelse i Horizon Europe-programmet.
Antallet af ansøgere, der har søgt ind på en uddannelse via kvote 2, er steget med 4 procent i forhold til sidste år. Antallet af ansøgere til professionsuddannelserne på velfærdsområdet er overordnet set uændret.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Kenya for at undersøge mulighederne for at styrke samarbejdet inden for videregående uddannelse, forskning og innovation. Rejsen gennemføres som et led i regeringens nye strategi for Afrika.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Polen for at deltage i uformelt ministermøde om forskning. Europas konkurrenceevne og omsætning af banebrydende forskning til innovative løsninger er på programmet.
Ane Sofie Hansen er 1. marts tiltrådt stillingen som vicedirektør i styrelsen med ansvar for data, jura og økonomistyring. Hun kommer fra en stilling som stabschef i Fødevareministeriets departement.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Italien for at mødes med sine italienske ministerkollegaer. De skal drøfte forskning, innovation og rumpolitik. Derudover skal Christina Egelund besøge ESA’s jordobservationscenter lidt uden for Rom.
DFIR's årskonference havde fokus på forskningsinformeret velfærdsinnovation i de danske kommuner. På konferencen var der tilslutning til, at der er et behov for bedre brobygning mellem forskning og praksis, kloge finansieringsmodeller og langsigtede samarbejder.
Fem yngre forskere i international særklasse får i dag overrakt EliteForsk-prisen, der anerkender forskere, som på ekstraordinær vis bidrager til at styrke dansk forskning. Priserne overrækkes af H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund i Den Sorte Diamant i København
Et nyt initiativ skal gøre det lettere for førende schweiziske og danske aktører inden for kvanteforskning at knytte bånd på tværs af landegrænser. En platform for professionel matchmaking skal forbinde kvanteforskere og virksomheder og skabe mulighed for at søge midler fra nationale puljer og EU.
Danmark risikerer at miste talent, når kønsbalancen i forskningen er skæv – særligt inden for naturvidenskab og teknik. Nye analyser afdækker årsagerne til kvinders underrepræsentation og peger på løsninger. DFIR fremlægger aktuelle tal for at styrke debatten om en mere ligelig forskningssektor.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har besluttet at nedlægge magasinet EUindblik, og den sidste udgave med syv fantastiske fortællinger om forskere udkommer kun digitalt. Fremover vil styrelsen formidle artikler om europæisk forskning og innovation via bl.a. styrelsens hjemmeside.
Den 25. februar uddeler H.M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund EliteForsk-prisen 2025 til fem udvalgte forskere i Dronningesalen i Den Sorte Diamant.
Er du nysgerrig på, hvorfor vi bliver overvægtige, eller hvordan vores liv ville ændre sig, hvis vi kunne stoppe aldring? Disse og mange flere spørgsmål kan du få svar på, når 240 forskere igen i år drager ud til nysgerrige danskere for at dele deres viden under Forskningens Døgn.
Det globale potentiale for at anvende mere tang i fødevarer er stort, men også andre industrier øjner muligheder i den potente havplante, som kan dyrkes uden brug af land og gødning.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i 17th European Space Conference, der samler de vigtigste beslutningstagere for europæisk rumpolitik. Det sker i et år, hvor en ny EU-rumlov og et nyt EU-rumprogram skal forhandles.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har indgået kontrakter med syv godkendte teknologiske serviceinstitutter, som skal udvikle ny teknologi for 357 millioner kroner om året de næste fire år. Institutterne skal bl.a. gøre banebrydende og innovativ teknologi tilgængeligt for dansk erhvervsliv.
Med efteroptagelsen 2024, som er den endelige opgørelse af optaget på de videregående uddannelser per 1. oktober 2024, er der i alt optaget 58.870 studerende.
Forskere med iværksætterlyst belønnes for evnen til at omsætte deres forskning til innovation med en Proof of Concept-bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC). Bevillingerne er netop uddelt, og seks af de innovative forskere er at finde på danske uddannelsesinstitutioner.
Regeringen har besluttet at investere over 135 millioner kroner i ESA-programmer, der blandt andet fokuserer på teknologiudvikling og rumforskning inden for grøn omstilling, telekommunikation og samfundssikkerhed. Investeringerne er med til at give nye kompetencer og erhvervsmuligheder i Danmark.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget Einstein Professor Stefan Hecht, Humboldt-Universität zu Berlin som nyt medlem af bestyrelsen for Danmarks Grundforskningsfond.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har bevilliget ca. 40 millioner kroner til etableringen af et såkaldt fyrtårnsmiljø, der skal være et førende forskningsmiljø inden for bio- og life science. Fyrtårnsmiljøet får hovedsæde på Københavns Universitet og har aktiv deltagelse fra både AU og DTU.
Flere store digitale aktører har uden held forsøgt sig med en virtuel hybrid mellem den virkelige og digitale verden – det såkaldte metaverse. Men i Sydkorea er der fortsat store ambitioner. Det er konklusionen i en ny outlook rapport fra Innovationscenteret i Seoul (ICDK).
Fjorten mindre humanistiske uddannelser får en økonomisk håndsrækning på knap 19,5 mio. kr. årligt i perioden 2025 til 2027. Fagene leverer uddannelse og forskning inden for felter, som vurderes at have en samfundskritisk rolle for Danmark.
I 2024 har topforskere og forskertalenter på danske forskningsinstitutioner igen mod-taget flere af de eftertragtede bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til banebrydende forskning. I alt har 43 forskere baseret i Danmark i 2024 fået en af ERC’s bevillinger.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Japan for at styrke det dansk-japanske samarbejde om forskning og teknologi. Ministeren skal blandt andet underskrive en erklæring, der styrker samarbejdet om kvanteteknologi.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Kina, hvor hun skal mødes med flere kinesiske ministerkollegaer og tilpasse dansk-kinesiske samarbejdsaftaler. Møderne skal også bruges til at drøfte muligheder og udfordringer i det bilaterale samarbejde.
DFIR har været i Finland for at hente inspiration til dansk forsknings- og innovationspolitik. Her arbejder man målrettet mod at øge investeringerne til 4 % af BNP i 2030. Studieturen gav indsigt i greb som styrkede private investeringer, universitetsautonomi og strategisk planlægning.
Forligskredsen bag universitetsreformen er enig om nye muligheder for mere fleksible erhvervskandidatuddannelser. Det skal være med til at gøre målet om en tættere kobling mellem universiteter og erhvervsliv til virkelighed.
Nyt dansk kompetencecenter skal bidrage til at styrke EU’s økonomiske sikkerhed inden for mikrochips. Ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund kan den danske indsats få stor betydning for både Danmarks og EU's position i den globale teknologiudvikling.
Som en del af regeringens digitaliseringsstrategi udmøntes 45 millioner kroner til et digitalt løft på videregående uddannelser samt efteruddannelse af it-specialister i den danske arbejdsstyrke. I alt har 13 innovative projekter fået bevillinger.
Fire nye principper danner grundlaget for en anti-chikanepolitik, der skal gøre det tydeligere for studerende og ansatte, hvad der er acceptabelt på universiteterne, og hvad man kan forvente af sin institution, når politiske dagsordener giver anledning til stærke holdninger og ophedede diskussioner.
Danmark tilslutter sig den internationale erklæring ”Zero Debris Charter”, der skal begrænse mængden af rumskrot. Der er brug for nye mål og principper for bæredygtighed i rummet, så vi ikke risikerer at miste kritisk teknologi, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.
Flere end 100 EU-rådgivere samlet til møde i det landsdækkende netværk EU-DK Support. De rådgiver om ni EU-programmer, der spænder fra støtte til forskning over digitalisering til studieophold i udlandet. Fokus på mødet var synergier mellem EU-programmerne og rådgivning til gavn for danske ansøgere.
GenAI har stået centralt i den danske forsknings- og innovationspolitiske debat det seneste år, bl.a. som hovedtema på Uddannelses- og Forskningsministerens topmøde i april, 2024. På baggrund af en ny rapport konkluderer DFIR, at der er stort potentiale for øget anvendelse af genAI blandt forskere.
Deltag i debatten om potentialer og risici ved kunstig intelligens i dansk forskning og innovation.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har godkendt 22 nye uddannelsesudbud. Kommende studerende får blandt andet mulighed for at vælge mellem seks nye engelsksprogede universitetsuddannelser og en række nye uddannelser inden for it- og STEM-området.
Med ni bevillinger til forskere på danske institutioner klarer Danmark sig igen flot, når det gælder de prestigefyldte midler til fri forskning fra Det Europæiske Forskningsråd. Projekterne spænder fra forskning i den digitale barndom til molekyler, og de fordeler sig bredt over hele landet.
Med bevillinger fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsens Global Innovation Network Programme kan 19 danske aktører se frem til globale samarbejder med udenlandske forsknings- og innovationsaktører. Målet er at skabe netværk, der nedbryder barrierer og åbner for innovation på tværs af kontinenter.
Der var stor ros til regeringens nye nationale rumstrategi og dens ti år lange perspektiv på en netop overstået konference. Konferencen pegede især på de kompetente danske rumaktørers veletablerede samarbejde som et yderst vigtigt aktiv og en forudsætning for at få gennemført strategien.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er rejst til Bruxelles, hvor hun blandt andet skal drøfte Mario Draghis rapport om Europas konkurrenceevne, der giver anbefalinger til, hvad Europa skal gøre for at undgå at sakke bagud i forhold til Kina og USA.
Indien er blevet en central aktør på den globale rumarena. Med en ny og mere åben indisk tilgang til internationalt samarbejde og en ny dansk rumstrategi, er affyringsrampen for danske innovationspartnere klar til takeoff.
Det danske klyngeprogram skal sikre små og mellemstore virksomheders innovations- og konkur-renceevne gennem samarbejdet mellem virksomheder og videnmiljøer. DFIR anbefaler, at klyngeprogrammet fastholdes og sikres bedre rammer, der styrker samarbejdet mellem virksomheder og videninstitutioner.
En ny rapport fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen redegør for erfaringerne med den forskningsbaserede myndighedsbetjening, som den fungerer i dag, og beskriver perspektiver fra centrale interessenter herunder især universiteter og fagministerier
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har modtaget Kandidatudvalgets afrapportering om fremtidens kandidatlandskab, som nu skal drøftes i forligskredsen bag universitetsaftalen. Parallelt er arbejdet med de konkrete uddannelser gået i gang på universiteterne.
Kandidatudvalget har afleveret sin afrapportering til uddannelses- og forskningsministeren. Afrapporteringen indeholder blandt andet en række scenarier for, hvordan fremtidens kandidatlandskab kan se ud.
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget to nye medlemmer til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2025. Det drejer sig om professor Gemma Clare Solomon Larsen, Københavns Universitet, og forsknings- og udviklingsdirektør Helle Kryger Aggerholm, Via University College.
Pressen inviteres til at deltage i pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens nye strategi for rumforskning og -innovation. Til pressemødet deltager uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddeler i år mere end 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter. Emnerne spænder bredt, og de ph.d.-studerende skal blandt andet undersøge overgangen fra studiet til uddannet lærer og se på pædagogens arbejde med børnenes trivsel.
Ny rapport undersøger Danmarks deltagelse i de innovationsrettede programmer i Horizon Europe i årene 2021-23. Rapporten viser, at de danske innovationsmiljøer er aktive i programmet, men påpeger også, at der er uudnyttede potentialer for øget dansk deltagelse.
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling præsenterer et nyt værktøj, som kan hjælpe med at vurdere, hvilke grønne forsknings- og innovationsindsat-ser, det giver bedst mening at satse på.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udmønter 6 mio. kr. til tre flerårige projekter, som skal styrke uddannelse inden for kvanteområdet og understøtte den fremtidige rekruttering af kvantetalent i Danmark. Projekterne er et led i implementeringen af regeringens nationale strategi for kvanteteknologi
Den 10.-11. april 2025 samler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Ni topforskere, fem danske universiteter og syv banebrydende forskningsprojekter har samlet modtaget bevillinger i millionklassen. De syv projekter skal over de næste seks år skabe banebrydende forskning på det europæiske kontinent.
Danmark står stærkt i det europæiske forsknings- og innovationslandskab, viser de nyeste tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om det europæiske forskningsprogram, Horizon Europe. Tallene understreger en dansk evne til at udføre forskning og innovation på højt internationalt niveau.
Regeringen og Folketingets partier har indgået aftaler om fordeling af 5,5 mia. kr. til forskning og innovation. Aftalerne sikrer milliarder af forskningskroner til at løse nogle af samfundets største udfordringer. Partierne er også enige om at styrke den frie forskning.
I forbindelse med forhandlingerne om en forskningsreserve, vil pressen have mulighed for at være til stede ved et doorstep på Christiansborg.
Frem mod Kandidatudvalgets endelige afrapportering i oktober 2024 ønsker udvalget at intensivere arbejdet med at tilrettelægge uddannelsesudbuddet i fremtidens kandidatlandskab samt skabe en bredere og mere inddragende proces ude på uddannelsesinstitutionerne.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til faglige medlemmer og suppleanter til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fristen for indstilling af kandidater er den 7. februar 2025.
I et nyt udspil lægger regeringen op til at afsætte mindst 15 mia. kr. til grøn forskning og innovation frem mod 2030. Derudover vil regeringen blandt andet gøre det lettere at få nye grønne teknologier og løsninger fra laboratoriet og ud i samfundet.
De danske kommuner står over for store udfordringer med at sikre borgernær velfærd i en tid med frisættelsesdagsordenen og strukturelle forandringer. DFIR har derfor undersøgt, hvordan forskning kan styrke kommunernes velfærdsydelser til gavn for borgere og samfund.
De danske kommuner står over for betydelige udfordringer med at opretholde og udvikle velfærdsløsninger af høj kvalitet. DFIR anbefaler et styrket samspil mellem forskning og praksis for at skabe mere bæredygtige og effektive velfærdsløsninger, der gavner borgerne.
Fremtidens pædagoger, sygeplejersker og el-installatører skal uddannes på mere praksisnære og fleksible uddannelser med friere rammer og højere kvalitet. Med en kvalitetsreform til 2,1 mia. kr. vil regeringen få flere til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Da HERA-missionen blev opsendt den 7. oktober var det med højteknologi fra danske virksomheder. Det er Danmarks medlemskab af Den Europæiske Rumorganisation (ESA), som har banet vejen for dansk erhvervslivs deltagelse i missionen.
Regeringen inviterer til pressemøde tirsdag den 8. oktober klokken 10.00 om udspil til reform af ungdomsuddannelserne samt reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Europas investeringer i forskning og innovation sejles agterud af USA og Kina. Det udfordrer kontinentets globale konkurrenceevne. Danmark har med det kommende EU-formandskab i 2025 en unik mulighed for at påvirke den fremtidige retning for forsknings- og innovationspolitikken i Europa.
Syv undervisere fra de videregående uddannelser modtager i dag Undervisningsprisen af H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. De syv undervisere har udmærket sig ved at være nytænkende og blandt andet have et stort fokus på praksiserfaring i deres undervisning.
Som en del af et nyt sundhedsudspil lægger regeringen op til 140 flere bachelorpladser på medicinuddannelsen. For at understøtte en bedre lægedækning i hele landet oprettes de nye pladser uden for landets største byer.
Styrket vejledning og oprettelsen af et nyt videnscenter for inkluderende læringsmiljøer skal give bedre vilkår for studerende med funktionsnedsættelser. Det er partierne i forligskredsen bag universitetsreformen blevet enige om.
Den 23. september uddeler H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund Undervisningsprisen i Operaen. Prisen overrækkes til syv udvalgte undervisere, der har formået at skabe en spændende undervisning med brug af både aktører fra praksis, cases, spil og feedbackgrupper.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen tilpasser sine opgaver og organisering som følge af det statslige arbejdsprogram og faldende bevillinger på ministerområdet.
Digitaliseringsstyrelsen, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og universitetssamarbejdet DeiC opfordrer danske virksomheder og forskere til at bruge den massive computerkraft, som det europæiske fælles foretagende EuroHPC tilbyder. Ambitionen er at styrke den danske position inden for sprogmodeller.
I år modtager 15 forskere i Danmark prestigefulde bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til fri forskning. Forskningsområderne spænder bredt fra de første stjerner og galakser til kønsforskelle ved finansielle beslutninger. Antallet af bevillinger slår desuden Danmarksrekorden fra 2014 på 14.
Danmarks position inden for polarforskning og rumbaseret klimaforskning er udgangspunkt, når den 2. European Polar Science Week afholdes fra den 3. til 6. september 2024 i den Sorte Diamant i København.
Regeringen har besluttet at omprioritere ressourcer fra statslig administration til borgernær velfærd. Uddannelses- og Forskningsministeriet bidrager til omprioriteringen med 35 stillinger ved blandt andet at reducere administrative opgaver.
Departementet i Uddannelses- og Forskningsministeriet flytter ved udgangen af august fra Børsgade til Bredgade.
Som et led i regeringens nye afrikastrategi, vil regeringen etablere et regionalt innovationscenter i Kenya – det første i Afrika. Målet er at forbedre mulighederne for samhandel, investeringer og samarbejde om innovation.
I regeringens forslag til finanslov for 2025 er der afsat penge til, at skoleskibene DANMARK og Georg Stage de næste fire år kan stævne ud to gange årligt.
Regeringen foreslår at oprette 20 nye studiepladser på kandidatuddannelsen i medicin på Syddansk Universitet i Esbjerg. Det skal bidrage til at sikre en bedre lægedækning i regionen.
Fra 2025 indføres en ny form for dimensionering, som sætter en ramme for, hvor mange studerende der kan påbegynde en universitetsuddannelse. Den såkaldte sektordimensionering er fastlagt med et betydeligt hensyn til uddannelsernes dimittendledighed og arbejdsmarkedets efterspørgsel på arbejdskraft.
Den 1. august kunne Uddannelses- og Forskningsstyrelsen byde velkommen til Christian Vinther. Christian er tiltrådt stillingen som vicedirektør med ansvar for SU, IT-systemer og digitalisering og kommer fra en stilling som underdirektør i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.
Professionshøjskolen University College Nordjylland er nu blandt hele ni danske uddannelsesinstitutioner, der indgår i en række ’Europæiske Universiteter’. Danske videregående uddannelser er således med helt i front, når det gælder internationale ambitioner.
Den 26. juli bliver 61.351 ansøgere tilbudt en plads på en videregående uddannelse, hvilket er samme niveau som i 2023. Lidt flere er optaget på STEM-uddannelserne, mens færre er optaget på blandt andet sproguddannelserne og lærer- og pædagoguddannelsen.
Tre topforskere fra Danmarks Tekniske Universitet har netop modtaget en ekstra pose penge fra Det Europæiske Forskningsråd til at bringe deres forskning tættere på markedet. De har alle fokus på, at deres forskningsresultater skal bane vejen for udvikling af nye miljøvenlige løsninger.
Mens vi begræder, at Danmark er ude af EM i fodbold, kan vi glæde os over, at Danmark igen er europæisk mester i innovation. Ligesom sidste år er Danmark helt i front, hvor Danmark overgår stærke EU-lande som Sverige, Finland og Nederlandene.
Handlinger tilknyttet webside