Allergi er en folkesygdom i vækst. Danske forskere har dokumenteret, at allergi rammer mere end hver femte dansker. Danmark har stærke akademiske og kommercielle traditioner indenfor dette område, men der er stadig meget vi ikke forstår om væksten i prævalens af allergi i befolkningen.
Et samfund med sundhed og livskvalitet
Formidling af animationsbaserede sygdomsbilleder og sundhedsidealer til syge, raske, pårørende i alle aldre. Der er et stort innovationspotentiale i at anvende animation til at oplyse patienter og pårørende om sygdomsforløb og sundhedsidealer og genoptræningsmuligheder.
Antallet af svært overvægtige (bariatriske) borgere og patienter er stigende i Danmark og globalt, hvilket medfører en lang række nye udfordringer i forhold til pleje, forflytning og arbejdsmiljø mv.
Udnyttelse af tilgængeligt data fra en række kilder både interne i pleje- og sundhedssektor, andre offentlige og eksterne, der via ” Information and Knowledge Management ” skal give bedre forretningsforståelse, vidensbaseret planlægning, effektive arbejdsgange og forbedret behandling.
Lægemidlernes optagelse, omsætning og effekt er stærkt påvirket af flere faktorer, herunder genetiske, fysiologiske og psykologiske mekanismer. Derfor forskes der i anvendelse af nye analytiske og højteknologiske metoder til identifikation af ”biomarkører”.
Telemedicinske løsninger er ikke alene udset til at blive et centralt element i udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen. Telemedicin har også potentiale til at blive omdrejningspunkt for en betydelig erhvervsmæssig vækst.
Danmark har som resten af verden stigende udgifter og pres på sundhedssystemet. Samtidigt har vi igennem nogle år nu forsøgt at konvertere disse til fordele for at skabe nye industrier – dog fortsat med begrænset held.
Det er målet at etablere et antal danske plejehjem i Kina som led i en kommerciel forretning med muligheder for eksport af danske velfærdsydelser inden for sektoren, herunder viden om ældrepleje, uddannelse, faglig praksis inden for rehabilitering, sygepleje og sundhed, arkitektur, designbyggeri mv.
Depression, chronic pain, stress and the associated cognitive disturbances is an accelerating global health problem. There are huge financial and social benefits for improving treatment of these diseases.
Der er stor efterspørgsel på forebyggelse, diagnostik og behandling af fedme og de metaboliske følgelidelser, herunder type 2 diabetes. Den eksisterende danske forskning på området, og de stærke tværorganisatoriske samarbejder med bl.a. lægemiddelindustrien, rummer signifikante potentialer
Det har vist sig, at inden for de seneste år har den digitale udvikling åbnet op for løsningsmodeller, som gør det velegnet at skabe en kommunikationsform, som kan hjælpe det enkelte individ til en sundere livsstil.
Denmark has a good position in use of big data. One of the areas where big data has significant promise is in drug discovery and analysis. With the strong pharmaceutical industry in Denmark it is only natural to try to utilize big data methods for drug discovery.
Den danske serviceproduktion i kommunalt og regionalt regi er under pres grundet økonomiske og ressourcemæssige forhold samt stærkt stigende behov og forventninger til serviceleverancer og – kvalitet.
Ambitionen er at skabe merværdi for investeringer i udviklingen af innovative velfærdsteknologiske løsninger via en koordineret offentlig efterspørgsel. Målet er en effektivisering af det samlede patientforløb for kronikere – på tværs af kommune og region - og opnå bedre livskvalitet for patienterne
Målet er at skabe et frit og trygt liv for borgere med kroniske lidelser ved at kombinere kompetencer indenfor sundheds- og teknisk videnskab, med henblik på at udvikle nye innovative velfærdsteknologiske løsninger, der sætter borgeren i fokus og muliggør forebyggelse, diagnostik og behandling i p
De danske forudsætninger for at løse de større samfundsmæssige udfordringer inden for biosundhedsområdet kan lettes ved at etablere en offentlig-privat platform (et ”Academy”) inden for inflammatorisk sygdomme med et fokus translational biomedicinsk forskningsmetodologi.
Fremme af udviklingen af medicin til disse sygdomme vil ikke kun forbedre sundhedstilstanden for det enkelte individ, men de deraf afledte samfundsøkonomiske og sociale konsekvenser vil også blive betydeligt forbedret.
Fremtidens øgede behov for digitale sundheds- og velfærdsløsninger, eksempelvis indenfor Tele-Presence og Telekonferencesystemer stiller i stigende grad krav til kvaliteten af indholdet (context-aware og intelligent lyd/billede) og det digitale netværk.
Fysisk inaktivitet og uhensigtsmæssig ernæring er de vigtigste grunde til en eskalerende epidemi af livsstilssygdomme. Fysisk aktivitet og sund ernæring fremmer både den fysiske, sociale og psykiske sundhedstilstand, men vi ved ikke præcist hvorfor.
Der skal udvikles en mere systematisk og evidensbaseret indsats for at færre patienter får alvorlige psykiske bivirkninger i forbindelse med somatisk sygdom.
Såvel i Danmark som i internationalt perspektiv vil befolkningsudviklingen og udviklingen i kliniske behandlinger og brug af sundhedsteknologi skabe behov og mulighed for nytænkning af organiseringen af behandling og monitorering af især behandlingsintensive sygdomme som kræft og kroniske sygdomme.
En samlet indsats indenfor dansk klinisk høreforskning med henblik på at forbedre diagnostik og høreapparatbehandling af hørelidelser og indføre mere patientnær diagnostik.
Overforbrug af antibiotika er den væsentligste årsag til den globale stigning i forekomsten af resistente bakterier. Der er både et sundhedsmæssigt og et sundhedsøkonomisk behov for bedre metoder til forebyggelse, diagnostik og behandling af mennesker og dyr med infektionssygdomme.
Danmark har i international sammenhæng unikke registre og biobanker, der samlet indeholder en mængde værdifulde sundhedsdata. Indsatsen går ud på at kvalitetsudvikle og sammenkøre disse data, så de er nemt tilgængelig for forskere, myndigheder og virksomheder.
Det foreslås, at der iværksættes en fokuseret innovationsindsats rettet mod forbedring af patienters medicinanvendelse (øget compliance) gennem udvikling, afprøvning og implementering af økonomisk bæredygtige løsninger.
Udfordringer i plejesektoren af forskellig art – fra mangel på plejepersonale til nye boligbehov over teknologiske forandringer. Ny tværvidenskabelig forskning kan føre til nye services, nye boligtyper og nye produkter, der rummer et stort exportpotentiale.
Udvikling nødvendiggør, at ressourcestærke patienter i højere grad skal tage vare på eget behandling. Patient empowerment skal medvirke til at mindske de offentlige udgifter og bidrage til øget livskvalitet for patienterne.
Danske styrkepositioner inden for sundhed og velfærd udnyttes målrettet og intensivt til at udvikle services, der både leverer kvalitet til befolkningen og skaber solid forretning for danske virksomheder
Måling af medicins effekt og bivirkninger baseres efter godkendelse og ind-fasning på markedet på indrapporteringssystemer, hvor en række faktorer er tilfældige og ikke styrbare.
På trods af gode intentioner om evidensbaseret design og helende arkitektur i hospitalssektoren, har det vist sig svært at få dette udmøntet i konkrete løsninger, der kan danne grundlag for nye produkter i byggeindustrien, på medico-området eller indenfor møbelindustrien.
Målet er at skabe så lige vilkår som muligt for adgang til offentlige digitale sundhedsydelser samtidig med, at en række danske virksomheder klædes på til det fremtidige marked for velfærdsteknologi.
Der foreslås en indsats, hvor forskere og videnpersoner med indsigt i offentlige forvaltningsstrukturer, organisationskultur, økonomiske incitamenter, business cases o.lign. inddrages i offentlige-private innovationsprojekter om udvikling og implementering af nye velfærdsløsninger til ældre borgere.
I de næste årtier vil der med stor sandsynlighed ske en revolution i vores evne til at behandle sygdomme. Et af de store fremskridt forventes at blive udvikling af medicin, der kun rammer kroppens syge celler uden at påvirke kroppens raske celler.
Målet er at fremme sund og aktiv aldring ved at udvikle værktøjer til forebyggelse, diagnostik og behandling af aldersrelaterede og kroniske sygdomme. Implementering af velvalgte metoder og værktøjer kan få langsigtede gavnlige virkninger på folkesundheden og nedsætte udgifterne til sundhedssystemet
Telemedicinske løsninger og mobil sundhedsteknologi, hvor patienterne i højere grad bliver partnere i deres eget behandlingsforløb kan effektivisere behandlingen og sikre bedre tværsektoriel integration for borgerne.
For at opnå en mere effektiv og målrettet forebyggelse og behandling af sygdomme, som f.eks. hjerte-kar sygdomme og cancer, er det nødvendigt at satse på at udvikle nye molekylære diagnosticeringsmetoder og nye lægemidler.
ormålet er at understøtte den fortsatte udvikling af sundhedssektoren og fremme erhvervsudvikling indenfor en række nøgleteknologier, som f.eks. IKT, automation, miljø- og materialeteknologi og medico udstyr.
Nye innovative lægemidler vil kunne bidrage til, at stadig flere patienter kan behandles på stadig kortere tid. Målet er, at udvikling og ibrugtagning af nye innovative lægemidler udgør et markant bidrag til at nå samfundets mål for vækst i sundhedsvæsenets produktivitet frem mod 2018.
Udvikling af nye innovative velfærdsteknologiske løsninger til både den indenlandske og udenlandske pleje- og omsorgsektor. Fokus på produkter og løsninger, der integrerer teknologi og omsorg med udgangspunkt i borgerinddragelse, brugervenlighed og medarbejderinddragelse.
Voksende krav til arbejdsstyrkens størrelse og arbejdsevne kombineret med strammere økonomiske rammer i sundhedspolitikken øger behovet for velunderbyggede modeller til at vurdere omkostningseffektivitet ved forskellige forebyggende og behandlende indsatser.
Der er i dag kun en begrænset videnskabelig dokumentation for effekt og effektivitet af innovative medicinske teknologier.
Ministeriet vil gerne temasætte fire udfordringer inden for sundhedsområdet, hvor der især vil være behov for nye, innovative løsninger: Patient empowerment-, Personalized medicine-, Patientsikkerhed og pharmacovigilance- og forebyggelsesudfordringen
Der er behov for (aktions)forskning i forhold til metoder, implementering og erfaringsdeling på tværs af landet. Der er 98 kommuner, som alle sammen har sine ”best practices” – vi skal derfra til ”next practice” i forhold til at viden bliver en indgroet del af praksis
Lab. X Nord er tænkt som et offentligt privat innovationsprojekt, hvor virksomheder og offentlige institutioner matches for at udvikle velfærdsteknologi og skabe vækst for virksomheder.
Indsatsen fokuserer på sammenhæng i borger- og patientforløb på tværs af sektorer og professioner og specialer, således at borgere og patienter oplever en sammenhæng i deres forløb.
Målet er at skabe et unikt biomedicinsk innovationsmiljø med henblik på at støtte den tidlige lægemiddeludvikling i dansk medicinalindustri og kemisk-biologisk forskning på universiteterne.
Projekter har antydet et stort potentiale i at anvende kommunikations-, lærings- og spilteknologier til mennesker med funktionsnedsættelser.
Indsatsen skal skabe værdi ved at udnytte spil og spilteknologier til at nye scenarier for diagnosticering, genoptræning og patient-empowerment i sundhed og pleje.
Danmark er i en unik position til at udnytte røntgen- og neutronspredningsteknologi til at udvikle højteknologiske biobaserede innovationer. Innovationerne vil kunne bidrage til at løse vigtige samfundsmæssige problemer inden for energi, sundhed og fødevarer.
Den danske befolkning får som resten af verdens befolkning en større andel ældre. Forslagets formål er at bidrage til, at flere ældre kan klare sig længere tid i eget hjem ved gennem innovation at kombinere hverdagsrehabilitering med anvendelse af velfærdsteknologi.
I forhold til udviklingen af innovative diagnostiske og behandlingsmæssige løsninger har Danmark en klar fordel i form af de unikke registre og biobanker der findes i det offentlige sundhedsvæsen.
De vestlige velfærdsstater står overfor demografiske udfordringer med en aldrende befolkning. Sundhedsteknologier kan understøtte transformationen af velfærdsstaternes ydelser til borgerne, så det bliver muligt at opretholde kvalitet og produktion med reduceret ressourceforbrug.
Sklerose og leddegigt er to kroniske sygdomme, der repræsenterer en betydelig menneskelig og samfundsøkonomisk belastning i mange lande. Danmark skal være foregangsland i individualiseret behandling af sklerose og leddegigt.
Danmark har et stærkt udgangspunkt i forhold til at blive et foregangsland inden for translationel medicinsk forskning, som skal sikre bedre og hurtigere kommerciel udnyttelse af forskningsresultater.
Der vil fremover i stigende grad være fokus på både i sundhedsvæsenet og i erhvervslivet at udvikle nye specifikt virkende behandlingsformer til den enkelte patient (”personalised medicine & treatments”), som kan afløse mindre effektive bredspektrede behandlinger udviklet til grupper af patienter.
Antallet af indlæggelsesdage og ambulante undersøgelser skal nedbringes for at reducere de pressede sundhedsudgifter. Samtidig har borgerne forventning om øget kvalitet og individualisering i sundhedsydelser. Det kan ske ved udvikling og implementering af telemedicinske løsninger.
Medicon Valley – a world class life science region
Handlinger tilknyttet webside