Tirsdag den 8. maj 2018 åbnede særudstillingen RUMMET TUR-RETUR på Danmarks Tekniske Museum med Andreas Mogensens Soyuz rumkapsel. Andreas Mogensen, prins Joachim og kulturminister Mette Bock holdt åbningstaler. De håber alle udstillingen vil gøre endnu flere fascinerede af natur og teknik.
Før 2021
EGNOS bruges til at forbedre nøjagtigheden og pålideligheden af globale navigationssystemer. En kort video giver et godt indblik i EGNOS spændende opgaver og funktioner.
Europa kommissionen opfordrer til mere europæisk samarbejde og netværk om innovative applikationer baseret på jordobservation. Private og offentlige aktører opfordres derfor til at indsende ideer til nye smarte løsninger baseret på satellitdata. Deadline for indsendelse er 30. juni 2018.
Copernicus Master 2018 konkurrencen er nu åben for tilmelding frem til 30. juni 2018. Nye jordobservations-baserede ideer og applikationer, der kan takle sociale og kommercielle globale udfordringer har nu chancen for at vinde præmier, indenfor en ramme på op til mere end 600.000 euro.
Danske skolebørn får nu mulighed for at deltage i et læringsprojekt om brug af satellitbilleder til analyse relevante brændpunkter globalt. Projektet er opstået som et samarbejde mellem københavnske folkeskoler, ESERO, ESA og direktøren for rumfartsvirksomheden Ascend XYZ.
Har du den mest innovative forretningsidé indenfor Space Exploration? ESA udbyder præmier på op mod 800.000 euro til vinderne.
Det har taget mere end 10 år, men nu har forskere i bl.a. Danmark, Norge, Spanien og Italien endelig fået de første billeder fra rumobservatoriet ASIM. ASIM har taget sine første billeder af kæmpelyn over den indonesiske ø Sumatra en nat i april.
Du kan stadig nå at tilmelde dig Geoforums seminar om Remote Sensing, der afholdes på Københavns universitet den 13. juni 2018. Det handler om data fra LiDAR punktskyer og højdemodeller, Landsat og Sentinel.
Ellers kan du høre mere om det første hackaton med data fra rummet på tre workshops i Aalborg, Aarhus og København. Space App Camp Copenhagen foregår på IT Universitetet den 13.-17. august 2018, og du kan tilmelde dig indtil den 15. juni.
Vil du lære at bygge en satellit, fortolke data fra rummet, forberede en astronaut på sin rumrejse eller få indsigt i europæisk rumpolitik. Så er et praktikophold hos ESA en oplagt mulighed for dig som studerende.
Som en hjælp til allergikere leverer Atmosfæretjenesten i Copernicusprogrammet pollenprognoser for tre typer pollen, hhv. birk, oliventræ og græspollen.
Kina giver nu alle lande, forskningsinstitutioner og private virksomheder adgang til at gennemføre forsøg på deres rumstation Tiangong 2. Kina har særligt fokus på at få involveret udviklingslandene. Deadline for ansøgninger er 31. August 2018.
Torsdag den 14. juni skal to af Andreas Mogensens astronautkolleger på rumvandring for at installere to nye videokameraer. De nye kameraer skal bruges når SpaceX og Boeings bemandede fartøjer inden længe skal tilkobles rumstationen.
Du kan vinde 10 mio. euro, hvis du kan udvikle en billig og innovativ europæisk løsning til opsendelse af små satellitter i lavt jordkredsløb. Konkurrencen løber frem til 1. juni 2021
Danmark og andre mindre medlemslande har endnu ikke vundet opgaver med udvikling af Biomass missionen, der opsendes i 2021. ESA forudser derfor, at danske virksomheder og forskningsinstitutioner har gode muligheder for at deltage, når de næste opgaver kommer i udbud i løbet af det næste års tid.
IT Universitetet inviterer til Space App Camp Copenhagen den 13.-17. august 2018 - den første SpaceApp Camp eller hackaton i Danmark. Her skal studerende fra forskellige fagområder udvikle kreative og innovative mobile apps, der udnytter satellitdata. Deadline for ansøgninger er 1. juli 2018.
Den danske virksomhed Sandholt Aps har udviklet et værktøj, der skal give oversigt over, hvornår Copernicus Sentinel satellitter optager billeder over et givet område.
I løbet af juli vil ESA indkalde til forslag fra forskergrupper evt. i samarbejde med virksomheder til Science direktoratets nye F-mission. F-missioner er missioner, som dels tænkes at blive gennemført hurtigt, dels at have et begrænset budget.
Hvert år udbyder ESA praktikophold, der giver unikke muligheder for at få erfaringer i udvikling og drift af rummissioner. Opholdet giver gode muligheder for videre job i rum-industrien og ikke mindst i ESA. Læs her en tidligere praktikants beretning.
Ny priskonkurrence inden for jordobservation skal forudsige epidemier. Vinderteknologien skal bruge datakilder fra forskellige områder som klima, sundhed, meteorologi og menneskelig adfærd. Ansøgningsfristen er den 1. september 2020.