EUopSTART har til formål at intensivere danske forskningsinstitutioners og virksomheders deltagelse i europæisk forskning og innovation. Første cut-off er den 26. februar 2018 efterfulgt af to cut-offs henholdsvis den 22. maj og 8. oktober 2018.
Før 2021
Europa-Kommissionen har lige nu en åben høring om strategiske infrastrukturer som f.eks. EGNOS, Galileo og Copernicus. Så hvis du har en mening om programmerne, så er det nu, at du eller din organisation skal komme med dem. Høringsfrist er 8. marts 2018
Seismonaut A/S skal kortlægge danske forskere og virksomheders interesser i bemandet og ubemandet udforskning af rummet før, nu og i fremtiden. Undersøgelsen vil være færdig i første halvdel af 2018 og skal skabe grundlag for en dansk holdning til et fortsat engagement på området.
European Space Agency, ESA inviterer til en række workshops for lærere i løbet af foråret 2018. Man vil kunne lære at bruge Raspberry Pi og andre velafprøvede materialer om brugen af robotteknologi i fysikundervisningen.
Regeringen vil indlede en dialog med de videregående uddannelsesinstitutioner for at identificere relevante uddannelser, hvor satellitdata kan anvendes.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse har godkendt de to første satellitter siden rumlovens ikrafttræden, og begge satellitter er netop blevet sendt i kredsløb om jorden. Rumloven fastlægger rammerne for, at danske rumaktiviteter sker på et reguleret og sikkerhedsmæssigt betryggende grundlag.
SMV-instrumentet er program i Horizon 2020, som kan søges af SMV’er. Alene eller som del af et konsortium. Der vil på webinaret være fokus på SMV’er, hvis forretning baserer sig på Copernicus data. Det er gratis, og du kan deltage fra dit skrivebord.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse udbyder opgaven med opdatering af grundlaget for den del af rumstatistikken, som vedrører rumerhvervet i Danmark.
En Space App Camp eller hackaton skal samle studerende fra forskellige fagområder, så de kan udvikle kreative og innovative mobile apps, der udnytter satellitdata. Styrelsen for Forskning og Uddannelse indhenter nu tilbud på at arrangere en Space App Camp på IT Universitetet i august 2018.
Columbus, det europæiske forsknings-laboratorium på den internationale rumstation og det europæiske rumfartøj ATV (Automated Transfer Vehicle) kan her i februar fejre 10-års fødselsdag.
Den 2.-3. marts 2018 samledes 45 lande og 15 rumorganisationer fra hele verden til ISEF2 i Tokyo. Her drøftede de mere end 300 deltagere visionerne for robotter og astronauters vej længere ud i rummet.
Ansøgere med gode forslag til projekter inden for teknologiudvikling og udnyttelsen af satellitsystemer kan søge om midler fra ESA's teknologiprogrammer.
Danmark var i sidste uge vært for Big Science Business Forum 2018 (BSBF2018), hvor verdens største højteknologiske forskningsfaciliteter afholdt den første fælles konference. BSBF2018 ville vise, at højteknologi udviklet til en organisation kan (gen)bruges hos en anden Big Science organisation.
To af DMI's forskere skal vejlede European Space Agency, ESA i valget af den helt rigtige udstyrspakke til en af Europas kommende satellitter.
Horizon 2020 projektet HEMERA vil stille gratis ballonflyvninger til rådighed for eksperimenter fra 2019 til 2021. HEMERA efterspørger nu ideer til eksperimenter, som forberedelse til det første opslag i juli 2018. Frist for indsendelse af ideer er 27. april 2018.
Danske eksperter har den seneste tid haft lange arbejdsdage for at få gjort ASIM-instrumentet helt klar til SpaceX 14, så ASIM den 2. april 2018 kan sendes op og blive monteret uden på den internationale rumstation.
Tre gymnasielærere skaber overblik over baggrund, data og fremgangsmåder til at bringe satellitbilleder ind i undervisningen i gymnasiet. Der er materiale til syv europæiske cases og meget mere.
Når SpaceX fartøjet Dragon sammenkobles med den internationale rumstation sidder ESA astronaut Andreas Mogensen i NASA’s kontrolcenter og holder kontakten med sine astronautkolleger på ISS, der skal sørge for sikker docking af Dragon.
Forsyningsselskabet Lemvig Vand og Spildevand anvender nu satellitdata fra EU’s jordobservationsprogram Copernicus til at kortlægge, hvordan landskabet hæver og sænker sig.
Danmarks frisætning af nationale geodata kan inspirere andre lande. De danske in-situ data tilføjer vigtige detaljer og kan dermed forbedre EU's jordobservationsprogram Copernicus.