Som noget nyt har EU-kommissionen besluttet, at Galileo, EU's satellitnavigationsprogram, fremover udbyder data med høj nøjagtighed som en gratis service til borgere og virksomheder.
Før 2021
London Economics har vundet udbuddet af opgaven med at beskrive konsekvenserne af et nedbrud af de satellitbaserede positionerings-, navigations- og timingtjenester, som benyttes overalt i det danske samfund i fx computersystemer, mobilnetværk og til præcisionsstyring i bygge- og transportsektoren.
En del af rumstatistikken baserer sig på en analyse fra 2016, hvor 144 virksomheder blev identificeret som værende en del af rumerhveret i Danmark. Opgaven består i at opdatere denne liste og udarbejde en række vækstscenarier for rumerhvervet.
Den 4. april 2018 kl. 15.45 dansk tid ankom det dansk-ledede ASIM-instrument i rumfartøjet Dragon til den internationale rumstation efter en succesfuld opsendelse af SpaceX raketten den 2. april kl. 22.30.
Den 20. marts 2018 blev den danske rum-hotline til ESA evalueret af Styrelsen for Forskning og Uddannelse og repræsentanter fra ESA’s teknologiprogrammer fra ESA’s teknologi- og udviklingscenter, ESTEC i Nederlandene.
Det er med stor glæde, at Danmarks Tekniske Museum har modtaget rumkapslen, der sendte Danmarks første astronaut Andreas Mogensen ud i rummet, Soyuz rumkapslen TMA-18M.
Aarhus Universitet er netop blevet udnævnt til det første danske medlem af Copernicus Adacemy af Europa Kommissionen. Copernicus Academy skal opbygge kompetencer i medlemslandene til at udnytte de mange nye data fra rummet.
Aftalen har til formål at fremme sikker, ansvarlig og vedvarende brug af rummet, og den understøtter det multinationale samarbejde om rumaktiviteter.
Forskere og ingeniører fulgte processen tæt, da ASIM-observatoriet fredag den 13. april blev monteret på ydersiden af den internationale rumstation ved hjælp af rumstationens robotarm. Henover weekenden blev der tændt for strømmen, og de første data blev sendt til kontrolcentret i Belgien.
Europa-Kommissionen indkalder forslag til opsendelse af eksperimenter til tests i rummet (In Orbit Demonstration/Validation). Opsendelserne er fuldt finansierede af EUs rammeprogram for forskning Horizon 2020 Space. Deadline for forslag er d. 22. maj 2018
Er du studerende eller under 32 år? Eller kender du nogen som er? Sommerkonkurrencen ”Farming by Satellite”, initieret af EU, søger gode erfaringer og innovative idéer. 1. præmien er på € 5.000.
Sentinel-3B - den syvende i rækken af Sentinel satellitter under Copernicus programmet -blev i går aftes sendt op fra den russiske kosmodrom Plesetsk.
Op mod 50 partnere og ambassadører fra dansk erhvervsliv, undervisnings-, uddannelses- og forskningsverdenen har indgået en pagt for at styrke interessen for natur og teknik. Den danske ESA astronaut Andreas Mogensen er udnævnt til særlig ambassadør.
Ansøgere med gode forslag til projekter inden for teknologiudvikling og udnyttelsen af satellitsystemer kan søge om om midler fra ESA's teknologiprogrammer. Forslag til både store og små projekter er velkomne. Ansøgningsfrist: 1. maj 2018.
IT Universitetet inviterer til Space App Camp Copenhagen den 13.-17. august 2018 - den første Space App Camp eller hackaton i Danmark. Her skal studerende fra forskellige fagområder udvikle kreative og innovative mobile apps, der udnytter satellitdata. Deadline for ansøgninger er den 1. juli 2018.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse (SFU) og ESA har per 1. maj modtaget i alt 14 ansøgninger til ESA’s teknologiprogrammer. Puljen i år er på omkring 26,5 mio. kr.
Vær med til at afprøve et sæt nye redskaber til håndtering af Copernicus data.
Den 26.-28. juni afholdes det årlige Toulouse Space Show, der er en mulighed for danske virksomheder til at udbygge netværk med en lang række virksomheder på rumområdet.
Et nyt projekt skal kortlægge landbevægelser for en større del af Danmark ved at bruge satellitdata. Målet er at få ny viden om anvendelse af satellitdata
Ny vision for rummet og Danmark fra Lars K. Alminde, Chief Product & Innovation Officer i GomSpace om muligheden for at sende nanosatellitter endnu længere ud i rummet. Med nanosatellitter øges mangfoldigheden og værdien af de undersøgelser, der kan foretages på bestemmelsesstedet.