Gå til indhold

Nyt fra Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd

Herunder finder du nyheder og pressemeddelelser med relevans for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd
Viser 1-137 af 137 resultater
DFIRbrief 49: Klogere kommuner: Anbefalinger fra DFIR

De danske kommuner står over for betydelige udfordringer med at opretholde og udvikle velfærdsløsninger af høj kvalitet. DFIR anbefaler et styrket samspil mellem forskning og praksis for at skabe mere bæredygtige og effektive velfærdsløsninger, der gavner borgerne.

Danmark Forsknings- og Innovationspolitiske Råds årsrapport 2023

DFiR's årsrapport 2023 redegør for rådets arbejde i det forgangne år. Der peges på behovet for en samlet og koordineret forsknings- og innovationspolitik, og de seks nytilkommende medlemmer formulerer deres visioner for dansk forskning og innovation.

DFiRbrief 44: Har vi et velfungerende system for velfærdsinnovation?

Forskning og innovation spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af og løsninger på velfærdsudfordringer. Men samspillet mellem forskning og den kommunale praksis og hverdag kan med fordel styrkes. Derfor lancerer DFiR et nyt projekt med fokus på forskningsinformeret velfærdsinnovation i kommunerne.

DFiRbrief 41: Kunstig intelligens i forskning og innovation

Kunstig intelligens har potentialet til at revolutionere den måde vi bedriver forskning og innovation på og til at ændre rammerne for FoU radikalt. I 2023/24 inviterer DFiR til en debatrække om potentialer og risici ved kunstig intelligens for det danske forsknings- og innovationsøkosystem.

Universiteter for fremtiden: Samtalebog

I forbindelse med projektet ”Universiteter for fremtiden” har DFiR gennemført 20 samtaler med repræsentanter fra universitetet, omgivende sektorer og det politiske system. Resultatet er en samtalebog i seks kapitler, der bl.a. berører ledelse, finansiering og universitetets rolle i samfundet.

DFiRbrief 38: Hvad udad vindes, må ikke indad tabes

Universiteternes relationer til omverden er styrket, men den demokratiske kultur og forskningsfrihed er udfordret. En del af løsningen er, at universiteterne får reel autonomi og økonomisk robusthed, mens ledelsens fokus på forskernes inddragelse, medbestemmelse, tryghed og forskningsfrihed styrkes.

Universiteter for fremtiden

DFiR undersøger i anledning af 20-året for universitetsloven fra 2003, om sektorens styrings- og finansieringsstruktur er fremtidssikret.

DFiRbrief 36: Hvordan vil krudt og kugler ændre dansk forskning og innovation?

Nye geopolitiske balancer vil medføre nye muligheder for forskning og innovation inden for forsvars-, rum-, og sikkerhedsteknologi. Men en forventet opprioritering af området vil også foranledige en række principielle og nødvendige drøftelser, som DFiR tager hul på i dette brief og en ny debatrække.

DFiR brief 34: Er universitetsloven fremtidssikret?

DFiR's årskonference 2022 satte fokus på universitetsloven. Særligt var ledelse, finansiering og universiteternes samfundsrolle på dagsordenen. Deltagerne på årskonferencen betragtede fraværet af en langsigtet og stabil politisk ramme som den væsentligste udfordring for universiteterne.

DFiRbrief 33: DFiR’s årskonference 2022 Universiteter for fremtiden

I anledning af tyveåret for universitetsloven sætter DFiR med projektet Universiteter for fremtiden fokus på universiteternes fremtidige samfundsrolle og fremtidssikringen af sektoren. DFiR inviterer derfor til debat om, hvordan vi sikrer universiteter og forskere gode rammevilkår - for fremtiden.

Klimamål og midler

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd sammenfatter sin undersøgelse af paradigmeskiftet i finansieringen af grøn forskning og innovation, indvarslet med klimaloven i 2020. Rapporten indeholder ni konkrete anbefalinger fra rådet til den fortsatte grønne forsknings- og Innovationsindsats.

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds årsrapport 2021

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd gør i sin årsrapport for 2021 status over Danmarks forsknings- og innovationssystem på en række områder. Årsrapporten sammenfatter også konklusioner og anbefalinger fra rådets projekter om tværfaglighed, videnskabelig rådgivning og klimamål og midler.

God tværfaglighed i forskning og innovation

DFiR har sammenfattet sit arbejde om god tværfaglighed i forskning og innovation i en ny rapport og giver anbefalinger til, hvordan det store potentiale, som tværfaglighed og mangfoldighed bidrager med til forskning og innovation, bedre kommer til sin ret.

Ny DFiR-rapport: God tværfaglighed i forskning og innovation

God tværfaglighed i forskning og innovation er en forudsætning for at skabe løsninger af samfundsudfordringer, og det skaber fundamentet for nye videnskabelige erkendelser. Hvordan tværfaglighed i højere grad kan fungere har DFiR beskæftiget sig med og giver anbefalinger til.

DFiR brief 30: Når tværfaglighed lykkes, er det virkelig godt

Når mennesker med forskellige baggrunde får et samarbejde til at fungere, giver det en ekstra kvalitet. DFiR har i projektet God tværfaglighed i forskning og innovation arbejdet med, hvordan man kan være bevidst om særlige rammer for tværfaglighed og øge sandsynligheden for, at det lykkes.

DFiR brief 29: Klimamål og midler

Sektorsamarbejde, faciliteter og opskalering af kendte teknologier. De tre udfordringer blev særligt fremhævet på Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds konference om, hvordan forskning og innovation bedst bidrager til, at Danmark når i klimamål.

Program for årets DFiR-konference

Programmet for årets DFiR-konference samler sektorerne til debat om grøn omstilling gennem forskning og innovation

DFiR brief 28: Grøn forskningsinfrastruktur

Der mangler forskningsinfrastruktur og øvrige faciliteter til at udvikle, teste og implementere grøn viden og teknologi, hvis dansk forskning og innovation skal levere på klimamålene. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd ser på udfordringer og mulige løsninger.

DFiR brief 27: Kan klimaloven styres i mål af et "grønt NASA"?

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har gennem samtaler med aktørerne i den grønne omstilling stillet skarpt på, hvordan forsknings- og innovationspolitikken kan få os i mål med klimaloven. DFiRbrief 27 sammenfatter udfordringer og muligheder ved grønne forskningsmissioner.

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds årsrapport 2020

Danmark Forsknings- og Innovationspolitiske Råd gør forsknings- og innovationspolitisk status over 2020 og de udfordringer, som corona har medført for området. Samtidig anvises sigtelinjer for fremtiden og to nye projekter er på vej om missionsdreven forskning og om tværvidenskab og mangfoldighed

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds årsrapport 2020

DFiR gør forsknings- og innovationspolitisk status. Året, der stod i coronaens tegn, bragte videnskaben tilbage i samfundsdebatten og viste, hvor vigtigt det er at have ekspertise både i dybden og i bredden. DFiR anviser også forsknings- og innovationspolitiske sigtelinjer for fremtiden

DFiR's høringssvar om ændring af lov om Innovationsfonden

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har afgivet høringssvar om ændring af lov om Danmarks Innovationsfond. Lovændringen vedrører blandt andet Innovationsfondens rolle og øgede ansvar i udmøntningen af midler til missionsdreven forskning som led i den grønne omstilling

DFiRbrief 22: Lad os lære af coronaen

DFiR deler i dette brief erfaringer fra corona-håndteringen i Danmark, de nordiske lande og Europa. DFiR peger også på udfordringer med forskningsbaseret rådgivning og kommunikation i samfundskriser - og briefet introducerer DFiR's konference den 24. november kl. 13-16 2020 om netop det emne

Nyt DFiR sætter kurs og retning

Et nyt Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) tiltrådte, da corona-krisen brød ud. Krisen har vist, at forskning og innovation er afgørende for udvikling af nye løsninger. Nu sætter DFiR kurs og retning for de mest centrale emner for dansk FoU

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds årsrapport 2019

DFiR’s årsrapport 2019 er en sammenfatning af årets projekter om muligheder og konsekvenser af de store forandringer i forskningsfinansieringen, der sker i disse år, den internationale videnudveksling Danmark indgår i, samt hvorvidt vi får den teknologi, vi har brug for til den grønne omstilling

Forskningsfinansiering - forandringer og konsekvenser

Dansk forskning modtager i disse år eksterne forskningsmidler som aldrig før. Især de private fonde øger investeringerne. Et ubetinget gode, men ikke uden udfordringer. DFiR giver i "Forskningsfinansiering - forandringer og konsekvenser" anbefalinger til, hvordan vi får mest ud af alle midlerne

En international videnbalance

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer overraskende i rapport "Viden kender ingen grænser”, at der er et mindre flow af viden ind og ud af Danmark, end forventet.

Viden kender ingen grænser

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer overraskende i rapport "Viden kender ingen grænser”, at der er et mindre flow af viden ind og ud ad Danmark, end forventet.

DFiRbrief 18 Forskningsfrihed: Nødvendighed og forpligtelse

Forskningsfrihed er en afgørende vigtig forudsætning for kvalitet og integritet i dansk forskning. Forskningsfrihed er ikke frihed fra ansvar. Og rammer for forskning er ikke en begrænsning af forskningsfriheden.

DFiRbrief18 Forskningsfrihed: Nødvendighed og forpligtelse

Forskningsfrihed er en afgørende vigtig forudsætning for kvalitet og integritet i dansk forskning. Forskningsfrihed er ikke frihed fra ansvar. Og rammer for forskning er ikke en begrænsning af forskningsfriheden.

DFiR: Viden i verdensklasse - med plads til forbedring

Et internationalt panel har evalueret det danske innovationsfremmesystem. Panelet konkluderer, at vi mangler en national strategi. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd er enig.

DFiR: Ny teknologi til grøn omstilling

Hvordan får vi den teknologi, der er brug for til grøn omstilling? Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har seks anbefalinger til regeringsudvalget

Forskningsfinansiering: Forandringer og konsekvenser

Hvordan spiller basismidler og eksterne forskningsmidler sammen, og hvad betyder den ændrede balance mellem de to finansieringskilder? De spørgsmål sætter Danmarks Forsknings- og Innovationspolitisk Råd til debat på en konference torsdag den 31. oktober 2019

Målret innovationsindsatsen mod de innovationsmodne virksomheder

Sådan lyder en af de anbefalinger, som Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har givet til regeringen og Folketinget. Læs rådets årsrapport for 2018, der bl.a. sammenfatter resultaterne af rådets projekter om forskerkarrierer og målgrupper for den fremtidige innovationsfremmeindsats.

DFiRbrief 16: Danmark har brug for en teknologipolitik

Der er en forventning om, at teknologi vil blive en væsentlig del af løsningen på de globale udfordringer. Det store spørgsmål er, hvordan det kommer til at ske. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer i DFiRbrief 16, at Danmark har brug for en teknologipolitik.

DFiR: Evaluering af Danmarks Innovationsfond indeholder relevante råd

Det internationale panels evalueringsrapport om Danmarks Innovationsfond giver relevante råd til hele den danske innovationsfremmeindsats. Panelets råd er et godt redskab, der flugter med Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds (DFiR’s) anbefalinger for innovationsområdet.

Hvem skal innovationsfremmeindsatsen være til for?

Den offentlige innovationsfremmeindsats har i mange år været målrettet de små og mellemstore virksomheder. DFiR er kommet med ni anbefalinger til, hvordan flere kunne få gavn af indsatsen.

Karrierer i forskningen

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds (DFiR) rapport "Karrierer i forskningen" fremlægger seks anbefalinger til at rette op på ubalancer i forskeres karriereveje.

DFiR: Glem ikke den kliniske forskning, uddannelse og innovation

En kommende reform af sundhedsvæsenet må ikke glemme den kliniske forskning, uddannelse og innovation. Det har Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) skrevet i en henvendelse til statsministeren og berørte ministre.

Fremtidens forskerkarriere

Hvordan skal fremtidens forskerkarriere se ud? Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds (DFiR) tog emnet op på en konference onsdag den 19. september 2018.

Forsker – hvad skal der til?

En forskerkarriere er i dag anderledes, end den var for tyve år siden. Hvordan har karriereveje, rammer og kompetencekrav ændret sig for forskere? På en konference onsdag den 19. september 2018 stiller Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) skarpt på forskerkarriere.

DFiRbrief 13: 'Det er ikke kønt'

Karriereudsigten for yngre universitetsforskere er ringere i dag end for bare ti år siden. Det tager længere tid at få en lektoransættelse, og i den konkurrence er der væsentlig forskel på, om man er mand eller kvinde, har børn eller ingen børn. Læs mere i DFiRbrief 13 ’Det er ikke kønt!’

DFiRbrief 12: Forenkling - ikke forsimpling

’One size does not fit all’, når det handler om videnbaseret innovation. ’Vi må ikke forsimple innovationsfremmesystemet i forenklingens navn’, skriver DFiR i nyt brief og perspektiverer til internationale erfaringer, som vi kan lære af, inden vi tager stilling til Forenklingsudvalgets anbefalinger.

DFiRbrief 11: Danske forskere arbejder længere

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) påpeger i en ny analyse, at der er sket en vækst i antallet af fastansatte ældre forskere. Forskere ved universiteterne i Danmark arbejder længere end tidligere, konkluderer rådet.

DFiRbrief 10: Dansk innovationsstruktur 2.0

Regeringens strategi for dansk forskning og innovation, Danmark – klar til fremtiden, baner vejen for mere dansk innovation i verdensklasse. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) giver i DFiRbrief 10 forslag til, hvordan en innovationsstruktur 2.0 kan bidrage hertil.

DFiRbrief 9: Forskermobilitet i fokus

Flere forskningsmiljøer og virksomheder har haft gode initiativer og erfaringer med forskeres mobilitet mellem sektorer end vi har antaget, fremhæver Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) i sit DFiRbrief 9. Derfor sætter rådet fokus på forskellige bidrag til mobilitet.

DFiR: Godt vi gør os klar til fremtiden

Regeringen er barslet med en ambitiøs strategi for dansk forskning og innovation. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) siger tak for det. En styrke i dansk FoU er netop, at man fra politisk hold har tradition for at justere på rammerne, når der kommer ubalance i FoU-systemet.

Innovation i verdensklasse 2017

Det går godt: Danmark rangerer som ’innovation leader’ i den europæiske opgørelse over landenes innovationsevne. Men der er potentiale for at få endnu mere af den fremragende forskning omsat til innovation. Spørgsmålet er, hvor der skal sættes ind og hvordan?

Konference: Innovation i verdensklasse – hvordan får vi mere af det?

Det spørgsmål sætter Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFIR) til debat på konferencen Innovation i verdensklasse den 5. september 2017 kl. 13-17 på Axelborg i København. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind lægger for og åbner konferencen.

Det er ikke attraktivt for forskerne at være vært for videnskabelige kongresser

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har i en ny rapport identificeret barrierer og gevinster for værtskab for videnskabelige kongresser. De samfundsøkonomiske gevinster af et dansk værtskab er tydelige, hvorimod de videnskabelige gevinster ikke altid står mål med indsatsen.

Kan bedre sammenhæng give bedre innovation?

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har i 2016 undersøgt forsknings- og innovationssystemerne og deres evne til at få mere af forskning omsat til innovation. DFiR har identificeret seks opmærksomhedspunkter, som kan føre til mere innovation, i sin årsrapport for 2016.

DFiR: Mister vi næste generation af excellente forskere?

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) sætter i et nyt DFiRbrief fokus på, om dansk forskning er ved at miste næste generation af excellente forskere som følge af en såkaldt timeglaseffekt.

DFiR: Hvorfor klarer dansk forskning sig så godt?

Dette spørgsmål har Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) sat sig for at finde svaret på. Rådets forslag offentliggøres i dag i rapporten ”Viden i verdensklasse”. Her peger rådet på en række balanceforhold, som er vigtige for, at dansk forskning kan blive ved med at klare sig godt.

Viden i verdensklasse – hvorfor klarer dansk forskning sig så godt

Dansk forskning er i en international førerposition, når det kommer til gennemslagskraft af forskningen. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd sætter fokus i en ny rapport på, hvad der har skabt denne position – og hvad Danmark skal gøre for at bevare den.

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds årsrapport for 2015

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) præsenterer her sin anden årsrapport. DFiR’s årsrapport for 2015 giver et overblik over afsluttede og igangværende projekter og rådets anbefalinger i forlængelse af dem. Årsrapporten giver således et samlet billede af DFiR´s arbejde.

DFiR: Viden i verdensklasse

Dansk forskning er i en international førerposition. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFIR) sætter i to rapporter og en konference fokus på, hvad der har skabt denne position – og hvad Danmark skal gøre for at bevare den.

Viden i Verdensklasse 2016

Dansk forskning er i en international førerposition, når det kommer til gennemslagskraft af forskningen. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd sætter fokus på, hvad der har skabt denne position – og hvad Danmark skal gøre for at bevare den. Læs mere om rådets projekt.

DFiRbrief 6: Bevæger danske forskere sig mellem sektorer?

Udveksling af viden, kompetencer og netværk er centrale elementer, når forskning omsættes til værdi. Når mennesker bevæger sig mellem sektorer, medbringer de viden, der skaber værdi - men gør danske forskere overhovedet dette? DFiR ser nærmere på området.

DFiR opfordrer ministre til at sikre gode rammer for registerbaseret forskning

EU's nye persondataforordning giver fortsat mulighed for at anvende personregistre i forskningsøjemed. Danmark skal nu udvikle nationale regler for, hvordan det skal ske. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) opfordrer til, at reglerne understøtter og sikrer forskernes arbejde.

DFiR: Anbefalinger til bedre kvalitet i politikudvikling

'Anbefalinger til bedre kvalitet i politikudvikling' er Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds tre anbefalinger til, hvordan det i højere grad sikres, at der anvendes forskningsbaseret viden i politikudvikling, så kvaliteten af politiske beslutninger styrkes.

DFiR: Sparekrav vil skade forskningens vækstlag

I et debatindlæg, bragt i Berlingske mandag den 2. november 2015, fremfører formanden for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR), Jens Oddershede, rådets syn på de foreslåede besparelser på forskningsområdet.

Et internationalt perspektiv på køn- og ligestillingsudfordringer i forskningen

DFiRs rapport ’Et internationalt perspektiv på køn- og ligestillingsudfordringer i forskningen’. DFiR har på opdrag af den tidligere uddannelses- og forskningsminister fået udarbejdet en international analyse af, hvordan man arbejder med ligestilling i forskning i en nogle udvalgte lande.

Verdensmester i viden? – måske, men vi kan gøre det endnu bedre

Hvad er årsagerne til, at dansk forskning er i verdensklasse, og hvor godt går det reelt med innovation i Danmark? Danmarks Forsknings og Innovationspolitiske Råd fik selv gode input, da rådet den 11. maj 2015 inviterede til debat blandt vigtige aktører.

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd på Twitter

Nu kan du følge Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) på Twitter. Mange interessenter og meningsdannere får inspiration, indgår i dialog og debatterer forsknings- og innovationspolitik på Twitter. Derfor er DFiRs tilstedeværelse på Twitter både vigtig og oplagt.

Handlinger tilknyttet webside

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd