Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har modtaget Kandidatudvalgets afrapportering om fremtidens kandidatlandskab, som nu skal drøftes i forligskredsen bag universitetsaftalen. Parallelt er arbejdet med de konkrete uddannelser gået i gang på universiteterne.
Søg i pressemeddelelser og nyheder
Kandidatudvalget har afleveret sin afrapportering til uddannelses- og forskningsministeren. Afrapporteringen indeholder blandt andet en række scenarier for, hvordan fremtidens kandidatlandskab kan se ud.
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget to nye medlemmer til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2025. Det drejer sig om professor Gemma Clare Solomon Larsen, Københavns Universitet, og forsknings- og udviklingsdirektør Helle Kryger Aggerholm, Via University College.
Pressen inviteres til at deltage i pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens nye strategi for rumforskning og -innovation. Til pressemødet deltager uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddeler i år mere end 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter. Emnerne spænder bredt, og de ph.d.-studerende skal blandt andet undersøge overgangen fra studiet til uddannet lærer og se på pædagogens arbejde med børnenes trivsel.
Ny rapport undersøger Danmarks deltagelse i de innovationsrettede programmer i Horizon Europe i årene 2021-23. Rapporten viser, at de danske innovationsmiljøer er aktive i programmet, men påpeger også, at der er uudnyttede potentialer for øget dansk deltagelse.
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling præsenterer et nyt værktøj, som kan hjælpe med at vurdere, hvilke grønne forsknings- og innovationsindsat-ser, det giver bedst mening at satse på.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udmønter 6 mio. kr. til tre flerårige projekter, som skal styrke uddannelse inden for kvanteområdet og understøtte den fremtidige rekruttering af kvantetalent i Danmark. Projekterne er et led i implementeringen af regeringens nationale strategi for kvanteteknologi
Den 10.-11. april 2025 samler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Ni topforskere, fem danske universiteter og syv banebrydende forskningsprojekter har samlet modtaget bevillinger i millionklassen. De syv projekter skal over de næste seks år skabe banebrydende forskning på det europæiske kontinent.
Danmark står stærkt i det europæiske forsknings- og innovationslandskab, viser de nyeste tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om det europæiske forskningsprogram, Horizon Europe. Tallene understreger en dansk evne til at udføre forskning og innovation på højt internationalt niveau.
Regeringen og Folketingets partier har indgået aftaler om fordeling af 5,5 mia. kr. til forskning og innovation. Aftalerne sikrer milliarder af forskningskroner til at løse nogle af samfundets største udfordringer. Partierne er også enige om at styrke den frie forskning.
I forbindelse med forhandlingerne om en forskningsreserve, vil pressen have mulighed for at være til stede ved et doorstep på Christiansborg.
Frem mod Kandidatudvalgets endelige afrapportering i oktober 2024 ønsker udvalget at intensivere arbejdet med at tilrettelægge uddannelsesudbuddet i fremtidens kandidatlandskab samt skabe en bredere og mere inddragende proces ude på uddannelsesinstitutionerne.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til faglige medlemmer og suppleanter til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fristen for indstilling af kandidater er den 7. februar 2025.
I et nyt udspil lægger regeringen op til at afsætte mindst 15 mia. kr. til grøn forskning og innovation frem mod 2030. Derudover vil regeringen blandt andet gøre det lettere at få nye grønne teknologier og løsninger fra laboratoriet og ud i samfundet.
De danske kommuner står over for store udfordringer med at sikre borgernær velfærd i en tid med frisættelsesdagsordenen og strukturelle forandringer. DFIR har derfor undersøgt, hvordan forskning kan styrke kommunernes velfærdsydelser til gavn for borgere og samfund.
De danske kommuner står over for betydelige udfordringer med at opretholde og udvikle velfærdsløsninger af høj kvalitet. DFIR anbefaler et styrket samspil mellem forskning og praksis for at skabe mere bæredygtige og effektive velfærdsløsninger, der gavner borgerne.
Fremtidens pædagoger, sygeplejersker og el-installatører skal uddannes på mere praksisnære og fleksible uddannelser med friere rammer og højere kvalitet. Med en kvalitetsreform til 2,1 mia. kr. vil regeringen få flere til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Da HERA-missionen blev opsendt den 7. oktober var det med højteknologi fra danske virksomheder. Det er Danmarks medlemskab af Den Europæiske Rumorganisation (ESA), som har banet vejen for dansk erhvervslivs deltagelse i missionen.
Regeringen inviterer til pressemøde tirsdag den 8. oktober klokken 10.00 om udspil til reform af ungdomsuddannelserne samt reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Europas investeringer i forskning og innovation sejles agterud af USA og Kina. Det udfordrer kontinentets globale konkurrenceevne. Danmark har med det kommende EU-formandskab i 2025 en unik mulighed for at påvirke den fremtidige retning for forsknings- og innovationspolitikken i Europa.
Syv undervisere fra de videregående uddannelser modtager i dag Undervisningsprisen af H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. De syv undervisere har udmærket sig ved at være nytænkende og blandt andet have et stort fokus på praksiserfaring i deres undervisning.
Som en del af et nyt sundhedsudspil lægger regeringen op til 140 flere bachelorpladser på medicinuddannelsen. For at understøtte en bedre lægedækning i hele landet oprettes de nye pladser uden for landets største byer.
Styrket vejledning og oprettelsen af et nyt videnscenter for inkluderende læringsmiljøer skal give bedre vilkår for studerende med funktionsnedsættelser. Det er partierne i forligskredsen bag universitetsreformen blevet enige om.
Den 23. september uddeler H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund Undervisningsprisen i Operaen. Prisen overrækkes til syv udvalgte undervisere, der har formået at skabe en spændende undervisning med brug af både aktører fra praksis, cases, spil og feedbackgrupper.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen tilpasser sine opgaver og organisering som følge af det statslige arbejdsprogram og faldende bevillinger på ministerområdet.
Digitaliseringsstyrelsen, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og universitetssamarbejdet DeiC opfordrer danske virksomheder og forskere til at bruge den massive computerkraft, som det europæiske fælles foretagende EuroHPC tilbyder. Ambitionen er at styrke den danske position inden for sprogmodeller.
I år modtager 15 forskere i Danmark prestigefulde bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til fri forskning. Forskningsområderne spænder bredt fra de første stjerner og galakser til kønsforskelle ved finansielle beslutninger. Antallet af bevillinger slår desuden Danmarksrekorden fra 2014 på 14.
Danmarks position inden for polarforskning og rumbaseret klimaforskning er udgangspunkt, når den 2. European Polar Science Week afholdes fra den 3. til 6. september 2024 i den Sorte Diamant i København.
Regeringen har besluttet at omprioritere ressourcer fra statslig administration til borgernær velfærd. Uddannelses- og Forskningsministeriet bidrager til omprioriteringen med 35 stillinger ved blandt andet at reducere administrative opgaver.
Departementet i Uddannelses- og Forskningsministeriet flytter ved udgangen af august fra Børsgade til Bredgade.
Som et led i regeringens nye afrikastrategi, vil regeringen etablere et regionalt innovationscenter i Kenya – det første i Afrika. Målet er at forbedre mulighederne for samhandel, investeringer og samarbejde om innovation.
I regeringens forslag til finanslov for 2025 er der afsat penge til, at skoleskibene DANMARK og Georg Stage de næste fire år kan stævne ud to gange årligt.
Regeringen foreslår at oprette 20 nye studiepladser på kandidatuddannelsen i medicin på Syddansk Universitet i Esbjerg. Det skal bidrage til at sikre en bedre lægedækning i regionen.
Fra 2025 indføres en ny form for dimensionering, som sætter en ramme for, hvor mange studerende der kan påbegynde en universitetsuddannelse. Den såkaldte sektordimensionering er fastlagt med et betydeligt hensyn til uddannelsernes dimittendledighed og arbejdsmarkedets efterspørgsel på arbejdskraft.
Den 1. august kunne Uddannelses- og Forskningsstyrelsen byde velkommen til Christian Vinther. Christian er tiltrådt stillingen som vicedirektør med ansvar for SU, IT-systemer og digitalisering og kommer fra en stilling som underdirektør i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.
Professionshøjskolen University College Nordjylland er nu blandt hele ni danske uddannelsesinstitutioner, der indgår i en række ’Europæiske Universiteter’. Danske videregående uddannelser er således med helt i front, når det gælder internationale ambitioner.
Den 26. juli bliver 61.351 ansøgere tilbudt en plads på en videregående uddannelse, hvilket er samme niveau som i 2023. Lidt flere er optaget på STEM-uddannelserne, mens færre er optaget på blandt andet sproguddannelserne og lærer- og pædagoguddannelsen.
Tre topforskere fra Danmarks Tekniske Universitet har netop modtaget en ekstra pose penge fra Det Europæiske Forskningsråd til at bringe deres forskning tættere på markedet. De har alle fokus på, at deres forskningsresultater skal bane vejen for udvikling af nye miljøvenlige løsninger.
Mens vi begræder, at Danmark er ude af EM i fodbold, kan vi glæde os over, at Danmark igen er europæisk mester i innovation. Ligesom sidste år er Danmark helt i front, hvor Danmark overgår stærke EU-lande som Sverige, Finland og Nederlandene.
I dag klokken 12.00 udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse i kvote 1. I år har 85.152 søgt ind på en videregående uddannelse. Det er 1.079 flere end i 2023 og svarer til en stigning på 1 procent.
Med en genbeskikket formand og et nyt hold af medlemmer er Kvalifikationsnævnet klar til at behandle meritklager de næste fire år.
Uddannelses- og forskningsministeren godkendte i foråret 2024 en ny uddannelse til professionsbachelor i paramedicin og præhospitalt arbejde. Arbejdet med at etablere den nye uddannelse bliver sat i gang af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen efter sommerferien.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har udpeget Henrik Østergaard Breitenbauch, dekan ved Forsvarsakademiet, som nyt bestyrelsesmedlem i Innovationsfonden.
Den internationalt anerkendte klimaforsker og glaciolog Dorthe Dahl-Jensen er udpeget som ny bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond. Som formand skal hun være med til at understøtte udviklingen af enestående dansk forskning på internationalt niveau.
Tidligere i år nåede EU-programmet Erasmus+ en milepæl med mere end 15 millioner deltagere i læringsmobilitet siden 1987. Med offentlig adgang til statistik og visuelle fremstillinger af data kan alle interesserede få adgang til faktuel viden om Erasmus+.
Du har nu mulighed for at sikre dig en plads til DFiR's årskonference 2024: Forskningsinformeret velfærdsinnovation i kommunerne.
Erasmus+ og Det Europæiske Solidaritetskorps styrker internationale kompetencer og personlige færdigheder, men fremmer også det internationale miljø på involverede uddannelsesinstitutioner og i organisationer. Det viser to nye nationale rapporter om EU-programmerne og deres effekter.
Genbrug din insulinpen, udnyt udsving i døgnets elforsyning og lad en flok får gøre dig klogere på kunstige blodårer. Nye idéer og innovation står centralt i Horizon Europe. Læs om forskere, hospitaler, virksomheder og startups i Danmark, der arbejder internationalt med innovation.
Der var rekord mange ansøgninger til puljen EUopSTART ved årets anden ansøgningsfrist. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen uddeler derfor et ekstraordinært højt beløb på ca. 11 mio. kr. til 134 ansøgere fra både offentlige og private organisationer til at forfølge deres ambitioner i Horizon Europe.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund skal mødes med sin østrigske kollega Martin Polaschek for blandt andet at drøfte europæisk forskning- og innovationspolitik, og så er ministeren inviteret med til uddelingen af den prestigefulde Wittgenstein-pris.
Som det følger af Kandidatudvalgets kommissorium, har udvalget haft til opgave at udarbejde en delafrapportering, der indeholder foreløbige overvejelser og anbefalinger fra udvalgets arbejde. Delafrapporteringen er nu offentliggjort.
Syvende møde i Kandidatudvalget blev afholdt d. 14. maj 2024. Udvalget drøftede blandt andet et første udkast til udvalgets delafrapportering, en ny, midlertidig godkendelsesproces af nye kandidatuddannelser, samt hvordan kommende studerende får mest mulig information om det nye uddannelseslandskab.
Universiteternes økonomiske robusthed er udfordret grundet forskydningen i balancen mellem deres basismidler og eksterne forskningsmidler. Med forskningsreserven 2025 kan politikerne forbedre rammerne for universiteternes langsigtede ansættelsespolitik og deres varetagelse af kerneopgaverne.
Regeringen vil skabe grobund for mere videnbaseret iværksætteri og konkrete løsninger på samfundets største problemer. Derfor lægger regeringen op til at styrke universiteternes innovationsindsatser og virksomhedssamarbejde. Initiativerne kommer som et led i den nye iværksætterstrategi.
Inden længe åbner dørene til Quantum Denmark, et nyt kvantehus med dertilhørende kvantetestcenter i København, som skal være et samlingssted for dansk kvanteerhvervsliv og forskere.
De videregående uddannelsesinstitutioner kan nu søge Uddannelses- og Forskningsministeriets to puljer fra regeringens digitaliseringsstrategi. I alt 45 millioner kroner er i spil, og de skal gå til et digitalt løft på de videregående uddannelser og til at efteruddanne og fastholde it-specialister.
Ønsker du som forsker eller innovatør at udvide dit internationale netværk? Så kan du nu søge om optagelse i et af de 60 nye internationale netværk. Netværkene bliver finansieret af organisationen COST, og de skal bane vejen for ny viden om f.eks. klimaforandringer og kunstig intelligens.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Bruxelles for at deltage i møder om europæisk forskning og innovation. Der er blandt andet europæisk rumpolitik og avancerede materialer på dagsordenen.
94 millioner kroner styrker uddannelsessamarbejdet i Norden og Baltikum. Det sker i kraft af uddannelsesprogrammet Nordplus, der henvender sig til alle uddannelsessektorer og organisationer og institutioner, der er involveret i læring og uddannelse.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget formand og medlemmer til Rådet for Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser (REP) for perioden 2024-2028.
Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er steget igen i år. Den seneste måling viser, at 75 procent af videnskabelige artikler er Open Access.
Statsbesøget markerer det vigtige samarbejde og nære forhold mellem Danmark og Norge gennem mange år.
Danmarks Nationale Strategi for Open Access, der sigter mod at give fri adgang for alle til videnskabelige publikationer fra danske forskningsinstitutioner, er blevet evalueret.
En delegation fra Japans ministerium for uddannelse, kultur, sport, forskning og teknologi samt tilhørende styrelser og forskningsfinansierende organisationer besøger i disse dage Danmark. Besøget skal især bidrage til at styrke samarbejdet inden for kvanteforskning, materiale- og sundhedsvidenskab.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danmarks Statistik har etableret et nyt strategisk partnerskab om at indsamle data på forsknings- og innovationsområdet. Principaftalen for partnerskabet blev i dag underskrevet af rigsstatistiker Birgitte Anker og departementschef Hanne Meldgaard.
Offentligheden får i den kommende måned mulighed for at påvirke, hvad GTS-institutterne i de kommende år skal forske i, og hvordan GTS-institutterne skal bruge statslige midler til at udvikle og sprede ny teknologi til danske virksomheder. Alle interessenter er velkomne til at deltage i debatten.
Klip en 3-minutters film eller skriv en historie om dit oplæringsophold i udlandet og deltag i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens OPU-konkurrence 2024. Der er præmier på op til 7.000 kroner til de bedste historier og film. Deadline er 1. oktober 2024 kl. 12.00.
Det første pressemøde på dansk jord med ESA-astronaut Andreas Mogensen efter hans seneste mission på ISS vil blive holdt i Uddannelses- og Forskningsministeriet mandag den 29. april.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund mødes i dag med den britiske forskningsminister Andrew Griffith i Paris for at underskrive en bilateral kvanteerklæring med fokus på samarbejde mellem Danmark og Storbritannien om kvanteteknologi.
De næste to dage samles over 30 landes uddannelses- og forskningsministre til OECD-møde i Paris for at lægge sporene til det internationale samarbejde om forskning og innovation for de næste 10 år.
Sjette møde i Kandidatudvalget blev afholdt d. 2. april 2024. Udvalget drøftede blandt andet rammerne for de nye uddannelsestyper og det forventede indhold i udvalgets delafrapportering.
Med universitetsreformen fra juni 2023 blev det besluttet, at de akademiske bacheloruddannelser skal dimensioneres for at skabe en bedre balance i optaget til de videregående uddannelser. Nu er udmøntningen på plads for perioden 2025-2029.
Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 11 nye uddannelsesudbud. Studerende kan se frem til nye uddannelser inden for blandt andet IT, naturvejledning og psykologi.
EU’s forskningsprogrammer øger kvaliteten af dansk forskning og innovation, men der kan gøres mere for at styrke incitamenterne for dansk deltagelse. Det er omdrejningspunktet for konferencen, der afholdes den 19. april, 2024 på Christiansborg. DFiRbrief #46 er et bidrag til debatten.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har valgt Peter Parbo Jensen som særlig rådgiver.
Fredag skyder Uddannelses- og Forskningsministeriet videnskabsfestivalen Forskningens Døgn i gang over hele Danmark. Kom og mød landets klogeste hoveder, når de viser den nyeste og mest spændende forskning frem. Der er op mod 700 gratis arrangementer og foredrag at vælge imellem for alle aldre.
En ny kortlægning afdækker lærernes videreuddannelsesmuligheder på kandidat-, master-, diplom- og akademiuddannelser.
Årets forskningskommunikationspris går til en forsker, der med stor kreativitet og skarp sans formidler sin forskning. Lektor Kristine Bohmann vinder prisen for formidling af sin forskning om DNA-støvsuger, som suger dyrs DNA ud af luften.
Bioelektroniske værktøjer til kræftscreening, interaktion mellem lys og stof og autonom drift af vindkraftværker er et udpluk af de ph.d.-programmer, som danske organisationer får 200 millioner kroner fra EU til at oprette. De nye ph.d.-programmer krydser ikke kun faggrænser, men også landegrænser.
Hvad sker der i musikkens møde med kunstig intelligens? Det kan du blive klogere på ved et stort offentligt arrangement, der er startskuddet på videnskabsfestivalen Forskningens Døgn. Prøv f.eks. selv at samarbejde med AI ved at levere ord til et musikalsk værk.
Syv topforskere i Danmark har netop modtaget en af Europas mest prestigefyldte bevillinger til fri forskning fra det Europæiske Forskningsråd. Fem af forskerne skal udføre banebrydende forskning på Københavns universitet, hvilket er ny dansk rekord i antallet af Advanced Grants til ét universitet.
Kunstig intelligens (AI) kan revolutionere forskning og innovation (FoI) og ændre rammerne for dansk FoI radikalt. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har i vinteren 2024 arrangeret en debatrække om potentialer, risici og barrierer for udvikling og anvendelse af dansk AI.
En taskforce nedsat af uddannelses- og forskningsministeren er klar med 10 anbefalinger til en fremtidig indretning af administrationen, der skal understøtte en kortere sagsbehandlingstid af ansøgninger om SU-handicaptillæg.
Nu begynder arbejdet med en ny strategi for forskning og innovation på rumområdet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har inviteret universiteter, fonde og erhvervsliv med til at skyde arbejdet i gang.
EU har netop offentliggjort en ambitiøs strategisk plan for Horizon Europe for at styrke forskning og innovation de kommende år med fokus på bl.a. grøn omstilling og digitalisering. Den strategiske plan sætter retningen for Horizon Europe og løfter sløret for EU’s prioriteter i årene 2025-27.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til to menige medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse. Der er frist torsdag den 16. maj 2024 kl. 16.00.
Sexisme blandt ph.d.-studerende er et udbredt problem, som særligt rammer kvinder med konsekvenser for deres videre forskerkarriere. Det viser ny rapport. Uddannelses- og forskningsministeren ser med alvor på problemet og indskærper universiteternes ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund mødes i dag med den schweiziske minister for økonomi, uddannelse og forskning Guy Parmelin for at underskrive et forståelsespapir med fokus på samarbejde om forskning, innovation og videregående uddannelse.
Debat om jordøkologi i Aarhus, krokodille-dissekering på Amager og science slam i Aalborg. Det er nogle af de oplevelser, du kan få i uge 17, hvor biblioteker, museer, hospitaler, foreninger og uddannelses- og forskningsinstitutioner er klar med en lang række events som en del af Forskningens Døgn.
Femte møde i Kandidatudvalget blev afholdt d. 28. februar 2024. Udvalget drøftede tværgående hensyn for fremtidens kandidatlandskab, håndteringen af de gymnasierettede uddannelser og en offentliggørelsesplan for Kandidatudvalget.
Antallet af ansøgere til en videregående uddannelse i kvote 2 er steget med 4 procent i forhold til sidste år. Søgningen til de store professionsuddannelser til pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver er igen i år faldende eller stagnerende, og det vækker bekymring hos minister.
Mere end hver fjerde springer nu fra under uddannelsen til sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver. Udviklingen bekymrer uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, som varsler omfattende uddannelsesreform senere i foråret.
Tirsdag den 12. marts 2024 vendte Andreas og hans astronaut-kollegaer hjem til jordens overflade efter næsten 200 dage i rummet. Andreas nåede at gennemføre en lang række danske og internationale videnskabelige eksperimenter, være pilot på Dragon-fartøjet og kommandør på rumstationen.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder forslag fra godkendte teknologiske serviceinstitutter til indsatsområder i 2025-2028. De 1,4 mia. kroner, der forventes udmøntet, skal finansiere forskning og udvikling i nye teknologiområder til gavn for virksomheders innovation og konkurrenceevne.
Efter seks måneder ombord på den Internationale Rumstation vender Andreas Mogensen og SpaceX Crew-7 snart tilbage til Jorden. I løbet af missionen har Andreas Mogensen og hans besætning med stor succes gennemført en lang række eksperimenter - herunder de fleste af de danske Huginn forsøg.
ICDK Seouls nyeste rapport giver dig indsigt i aktørerne i økosystemet og angiver konkrete samarbejdsmuligheder Sydkorea og Danmark imellem.
Med efteroptagelsen 2023, som er den endelige optagelse per 1. oktober 2023, er der i alt optaget 59.184.
Danmark og Indien er enige om, at de to lande vil udforske potentialerne i at uddanne og rekruttere indisk sundhedspersonale til Danmark. I dag rejser Christina Egelund til Indien for at blive klogere på, hvordan et samarbejde kan skrues sammen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et uformelt ministermøde, hvor gevinster og udfordringer ved mobilitet på tværs af landegrænser for studerende skal drøftes.
Flere tusinde studerende og dimittender har via Danmarks Studieundersøgelse svaret på spørgsmål om deres videregående uddannelse og om overgangen fra studieliv til arbejdsmarked. Oplysningerne er nu lagt i Uddannelseszoom, hvor uddannelsessøgende kan sammenligne uddannelser på en række parametre.
H. M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund overrækker i dag de fem prestigefyldte EliteForsk-priser til fem yngre forskere, der har markeret sig særligt med deres forskning.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder nu kandidatforslag til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond med frist 22. marts 2024.
I juni 2023 blev Naalakkersuisut og regeringen enige om et kommissorium for den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark. Nu har de to lande i fællesskab udpeget den forskningsledelse, som skal stå i spidsen for udredningen af landenes forbundne historier.
Kandidatudvalget har nu mødtes fire gange ud af en planlagt møderække på ti møder i alt. Udvalgets drøftelser har i den indledende fase særligt fokuseret på de nye uddannelsestyper.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Styrelsen for It og Læring går sammen om at modernisere de it-systemer, der skal understøtte optagelsen til de videregående uddannelser. Moderniseringen skal være klar til optaget i 2027.
H.M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund uddeler årets EliteForsk-priser i Dronningesalen i Den Sorte Diamant mandag den 26. februar.
De 63 forskere har hver modtaget et individuelt forsknings- og mobilitetsstipendie med en dansk værtsorganisation under Marie Skłodowska-Curie-programmet (MSCA) i Horizon Europe. Programmet har fokus på forskeruddannelse, international mobilitet og karriereudvikling.
Nu kan du igen bestille et foredrag med et af Danmarks klogeste hoveder. Under festivalen Forskningens Døgn i april rykker næsten 300 forskere igen ud i hele landet og deler ud af deres viden. Foredraget kan være hjemme i din stue, på dit job eller måske et helt tredje sted. Og det er gratis.
To grønne partnerskaber under Horizon Europe er nu åbne for ansøgninger. Det er partnerskaberne ’Europe’s Rail’ og ’The Clean Hydrogen’, der har offentliggjort opslag med frist i april og maj 2024. De efterlyser dels projekter indenfor fremtidens jernbane, dels forskning og innovation i hydrogen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Boston i USA for at besøge universiteter og virksomheder, indhente inspiration til regeringens kommende life science-strategi og for at styrke det dansk-amerikanske samarbejde.
Et politisk flertal blev sidste år enige om, at universiteterne fremover kan oprette flere engelsksprogede studiepladser. Nu er pladserne for 2024 fordelt blandt landets otte universiteter
Forskning og innovation spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af og løsninger på velfærdsudfordringer. Men samspillet mellem forskning og den kommunale praksis og hverdag kan med fordel styrkes. Derfor lancerer DFiR et nyt projekt med fokus på forskningsinformeret velfærdsinnovation i kommunerne.
Danske Universiteter og seks private forskningsfinansierende fonde har indgået en aftale, der fremadrettet giver universitetsledelsen et større økonomisk ledelsesrum. Det er et vindue til bl.a. at styrke den demokratiske kultur, forskernes forskningsfrihed og ph.d.ernes karrierevejledning.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har den 10. januar udnævnt lektor Tine Roesen, Københavns Universitet, til ny formand for Lektoratsudvalget.
Partnerskab for børneforskning har netop afsluttet sin første bevillingsrunde og uddeler i alt 48 millioner kroner til fire forskningsprojekter. Projekterne skal undersøge forskellige områder inden for det gode børneliv og den pædagogiske praksis.
Danmark øger i 2024 atter sit bidrag til ESA. Bidraget rettes mod jordobservation, rumteknologier samt støtte til videnskabelig instrumenter. Samtidig vender Danmark tilbage til udviklingen af europæiske løfteraketter og der reserveres midler til et dansk ’Accelerator-initiativ’ for grøn omstilling.
Regeringen har indgået en bred politisk aftale, der skal gøre det nemmere at rekruttere efterspurgt udenlandsk sundhedspersonale til Danmark og samtidig sikre en langt mere smidig og effektiv autorisationsproces for blandt andre læger og sygeplejersker fra udlandet.
Handlinger tilknyttet webside