Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser

Pressemeddelelser

Oversigt over pressemeddelelser udsendt fra og med 27. juni 2019 fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (tidligere Styrelsen for Forskning og Uddannelse samt Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte).
Viser 1-60 af 166 resultater
Tocifret millionbeløb til læreruddannelsen
Publiceringsdato 13. maj 2022 Et politisk flertal har fordelt i alt 65 mio. kr. til læreruddannelser i hele landet. Allerede ved studiestart til august vil de første studerende kunne mærke de første forbedringer.
Ny uddannelse skal omskole flere til pædagoger
Publiceringsdato 05. maj 2022 To nye forsøg skal gøre det muligt for blandt andet akademikere at søge ind på meritpædagoguddannelsen i et skræddersyet forløb med lønnet arbejde ved siden af studiet. Den nye uddannelse gør det dermed lettere at sadle om og blive uddannet pædagog.
Ny kortlægning: Over halvdelen af de videregående uddannelser giver nu kompetencer inden for grøn omstilling
Publiceringsdato 04. maj 2022 For første gang er det kortlagt, hvilke videregående uddannelser som giver kompetencer med relevans for den grønne omstilling. Tallene viser, at 65 procent af landets videregående uddannelsesudbud nu arbejder aktivt med grøn omstilling i uddannelsen.
Han satte ord på vores tanker, bekymringer og adfærd under corona-pandemien: Her er vinderen af Forskningskommunikationsprisen 2022
Publiceringsdato 29. april 2022 Michael Bang Petersen er som spidsen for HOPE-projektet blevet kendt som en sober, nuanceret formidler af sine forskningsresultater. Derfor vinder han Forskningskommunikationsprisen 2022 – en hæder til forskere, der gennem særlig god formidling skaber bred opmærksomhed om et forskningsemne.
22 nye uddannelser på vej - 18 uden for de store byer
Publiceringsdato 28. april 2022 Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har netop godkendt ansøgninger om 22 nye uddannelsesudbud rundt om i landet. I tråd med den brede politiske aftale om "Flere og bedre uddannelsesmuligheder" i hele Danmark åbner 18 uden for de største byer.
Presseinvitation: Stor kommunikationspris til forsker
Publiceringsdato 27. april 2022 Dette års Forskningskommunikationspris bliver uddelt af uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i København. Prisen går til en forsker, der gennem god formidling skaber bred opmærksomhed om sit forskningsemne.
Festival bringer klimaforskningen tættere på danskerne og åbnes af H.K.H. Kronprinsesse Mary
Publiceringsdato 21. april 2022 Sammen med H.K.H. Kronprinsesse Mary åbner uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen fredag den landsdækkende videnskabsfestival ”Forskningens Døgn”, der med flere end 700 events og foredrag over hele landet bringer viden om klimaforskning tættere på danskerne.
Presseinvitation: H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsministeren åbner Forskningens Døgn med nyt projekt, der skal inddrage borgere i at skabe mere bæredygtige danske fjorde
Publiceringsdato 19. april 2022 Efter to år med corona er den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn tilbage på fuldt blus med flere end 700 events, rundvisninger og foredrag. I løbet af syv døgn forventes 70.000 besøgende at tage et kig ind i forskernes skatkammer.
Regeringen modtager Reformkommissionens første anbefalinger
Publiceringsdato 06. april 2022 Efter mere end et års arbejde har Reformkommissionen i dag præsenteret første del af sine anbefalinger 'Nye Reformveje 1', der blandt andet har fokus på de videregående uddannelser.
Presseinvitation: Ekstraordinær adgang til Uddannelses- og Forskningsmødet 2022
Publiceringsdato 06. april 2022 Sammen med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen vil repræsentanter fra blandt andre videregående uddannelser, forskningsfonde, studerende, erhvervsliv og fagbevægelse debattere fremtidens uddannelser på Hotel Koldingfjord den 7. april, og pressen er ekstraordinært inviteret med.
Dansk innovation skal være en del af løsningen på de globale udfordringer
Publiceringsdato 04. april 2022 Industriens Fond, Innovation Centre Denmark, Udenrigsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt de tre danske klyngeorganisationer CLEAN, Life Science og DigitalLead, starter et nyt samarbejde, der har fokus på små og mellemstore danske virksomheder.
Ny rummission til Andreas Mogensen: Første ikke-amerikanske pilot på SpaceX-mission
Publiceringsdato 24. marts 2022 Danske Andreas Mogensen skal igen på rummission. Denne gang som pilot og på en seks måneder lang mission. Hidtil har det kun været amerikanske astronauter, der har været piloter om bord på en SpaceX-mission, men for første gang nogensinde er pilotjobbet givet videre til danske Andreas Mogensen.
Bredt flertal enige om udmøntning af udflytningsaftale om videregående uddannelser
Publiceringsdato 22. marts 2022 Økonomien i aftalen er forbedret, og 41 uddannelsesinitiativer i hele landet får i alt 805 mio. kr. i ekstraordinære etableringsmidler. Den samlede udflytning- og nedskaleringsprocent lander på 6,4.
48.801 har søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2
Publiceringsdato 15. marts 2022 48.801 har valgt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, der havde ansøgningsfrist i dag kl. 12. Som forventet falder ansøgertallet efter to år med rekordmange ansøgere som følge af corona og nedlukninger.
Turbovurdering skal hjælpe ukrainske flygtninge hurtigere ud på arbejdsmarkedet
Publiceringsdato 14. marts 2022 Uddannelses- og Forskningsstyrelsen kan på fem dage vurdere udenlandske uddannelseskvalifikationer. Det gør uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen nu ekstra opmærksom på. Han er klar til at afsætte ekstra ressourcer til opgaven.
Anders Eldrup bliver ny formand for Danmarks Innovationsfond
Publiceringsdato 07. marts 2022 Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har udpeget Anders Eldrup som ny formand for Danmarks Innovationsfond, der hvert år uddeler mere end 1,5 milliarder kroner i støtte til innovative forskere, virksomheder og iværksættere.
Opfordring til at indstille samarbejde med Rusland og Belarus
Publiceringsdato 01. marts 2022 Uddannelses- og forskningsministeren har sendt et brev til uddannelsesinstitutionerne med opfordring til at indstille eventuelt uddannelses-, forsknings- og innovationssamarbejde med institutioner i Rusland og Belarus.
Dialogen med Israel og Østrig om forskningssamarbejde om pandemiberedskab indstilles
Publiceringsdato 25. februar 2022 Regeringen har besluttet at indstille dialogen med Østrig og Israel om et forskningssamarbejde om et pandemiberedskab.
Stor pris og hyldest til fem fremragende forskere
Publiceringsdato 23. februar 2022 EliteForsk-priserne uddeles til fem forskere i international særklasse, der over et bredt felt bidrager med afgørende, ny viden om os selv og verden omkring os. De fem priser overrækkes af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i Moltkes Palæ i København.
Bliv klogere og få pirret nysgerrigheden: Bestil en forsker
Publiceringsdato 21. februar 2022 Skarpe forskerhjerner over hele landet tilbyder under Forskningens Døgn i april et gratis foredrag. Du kan få stillet din nysgerrighed, uanset om du vil høre om aldring, om enzymer eller om global opvarmning. Forskeren kan bestilles nu - også til et besøg i dit eget hjem.
Presseinvitation til prisuddeling: EliteForsk 2022
Publiceringsdato 10. februar 2022 24. februar 2022 bliver årets EliteForsk-priser overrakt til fem fremragende forskere. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen overrækker priserne ved et festligt arrangement i Moltkes Palæ i København.
Politisk aftale med markante investeringer i uddannelse
Publiceringsdato 22. januar 2022 Som en del af en ny reformpakke for dansk økonomi er der enighed om at sikre varig finansiering til et takstløft på de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser og et markant løft af velfærdsuddannelserne på 200 mio. kr. om året.
134 mio. kr. til avanceret forskningsudstyr
Publiceringsdato 14. januar 2022 Uddannelses- og forskningsministeren bevilger nu 134 millioner kroner til udstyr og faciliteter, der skal understøtte dansk forskning med såkaldt forskningsinfrastruktur. Det er næsten en fordobling i forhold til den normale årlige bevilling.
Aftalekreds bag udflytningsaftale starter drøftelse af uddannelsesinstitutionernes indspil til planer
Publiceringsdato 13. januar 2022 De videregående uddannelsesinstitutioner har nu indsendt indspil til implementering af sommerens udflytningsaftale. Planerne indeholder mange bud på nye lokale uddannelser og konkrete planer for, hvordan målet om reduktion af uddannelsespladser* i de største byer kan indfries.
Ny aftale giver mulighed for forhøjelse af SU-fribeløb i 2022 for studerende i COVID-19-beredskabet
Publiceringsdato 21. december 2021 Studerende skal ikke trækkes i SU, hvis de arbejder som en del af COVID-19-beredskabet. Derfor har uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og SU-forligskredsen nu aftalt at videreføre muligheden for at få forhøjet SU-fribeløb i 2022.
Særlig vejledningsindsats for afviste ansøgere fortsætter i 2022
Publiceringsdato 15. december 2021 De seneste år med COVID-19 og nedlukning har ført til nye måder at vejlede kommende studerende. En direkte SMS med tilbud om vejledning til ansøgere, der ikke er kommet ind på en videregående uddannelse, er en succes. Derfor fortsætter ordningen også i 2022.
Danmark skal hente flere grønne penge og samarbejder fra EU
Publiceringsdato 10. december 2021 Regeringen lancerer nu en plan, der skal hive mere europæisk viden, samarbejde og finansiering til Danmark, som kan bidrage til den grønne omstilling.
Politisk flertal vil løfte studerendes evner i tysk og fransk
Publiceringsdato 08. december 2021 Sprogkundskaber er vigtige for samhandel, samarbejde og forståelse for forhold i andre lande. Regeringen og alle Folketingets partier ønsker at styrke og udbrede evner inden for tysk og fransk og afsætter nu 40 millioner kroner til en række initiativer.
Læreruddannelsen styrkes med 125 mio. kr. om året
Publiceringsdato 06. december 2021 Partierne bag finansloven for 2022 er enige om et varigt løft af læreruddannelsen på 125 mio. kr. om året. Regeringen har et højt ambitionsniveau for læreruddannelsen, og løftet på de 125 mio. kr. årligt er vigtigt for det videre arbejde med uddannelsen.
Flere unge kan komme med skoleskibene til søs
Publiceringsdato 03. december 2021 Uddannelses- og forskningsministeren vil afsætte 36 millioner kroner til Skoleskibene DANMARK og GEORG STAGE, så skibene kan sætte kurs mod ekstra togter og uddanne flere til maritime erhverv.
Ny aftale styrker universiteternes forskningsindsats med millioner
Publiceringsdato 03. december 2021 En ny aftale fordeler flere forskningsmidler til Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet til gavn for forskning, uddannelse og erhvervsliv. Alle partier på nær Venstre står bag aftalen.
Anbefalinger fra udviklingsgruppe: Sådan bør fremtidens lærere uddannes
Publiceringsdato 25. november 2021 Regeringen bad i efteråret 2020 en udviklingsgruppe komme med forslag til, hvordan fremtidens lærere skal uddannes. Nu ligger anbefalingerne til en nytænkt læreruddannelse klar. Ministeren ser mange gode perspektiver i anbefalingerne, som tages med i arbejdet med en ny læreruddannelse.
Ny evaluering: Mange nyuddannede pædagoger er ikke klædt godt nok på
Publiceringsdato 23. november 2021 Kun 23 procent af de arbejdsgivere, der har ansat nyuddannede pædagoger de seneste år, vurderer, at uddannelsen har klædt dem ordentligt på til det, der venter dem i praksis. Det viser en ny omfattende evaluering af pædagoguddannelsen, som offentliggøres i dag.
Millionindsprøjtning skal binde viden og vækst bedre sammen i Region Sjælland
Publiceringsdato 11. november 2021 En økonomisk håndsrækning skal understøtte det igangværende arbejde med at koble erhvervsliv og forskning bedre sammen.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen godkender ansøgninger om 40 uddannelser i hele landet
Publiceringsdato 09. november 2021 Efterårets runde af ansøgninger til nye uddannelser og uddannelsesudbud er netop overstået. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har i den forbindelse godkendt ansøgninger om 40 uddannelser, heraf 28 uden for de fire største byer.
Bred aftale om forskning sætter kurs mod et grønnere, sundere og teknologisk stærkere Danmark
Publiceringsdato 28. oktober 2021 Den første delaftale i forbindelse med finanslovsforhandlingerne er indgået mellem regeringen og samtlige af Folketingets partier. En bred aftale på næsten 3 mia. kr. der fortsætter et højt niveau for grøn forskning og giver et markant løft til bl.a. digitalisering, ny teknologi og sundhedsforskning
Dansk rumsucces fortsætter
Publiceringsdato 14. oktober 2021 Gode forskningsresultater ligger til grund for, at det danske rumobservatorium ASIM nu får forlænget sit ophold på den internationale rumstation ISS til 2025. ASIM blev installeret på en udvendig platform på ISS i april 2018 og har siden bidraget med klima- og vejrobservatorier.
Kortlægning viser markant grøn forskningsindsats
Publiceringsdato 29. september 2021 2020 var et godt år for grøn forskning i Danmark. En ny kortlægning af fordelingen af grønne forskningsmidler i 2020 viser, at der i alt er fordelt 4,4 milliarder kroner i 2020 fra både offentlige fonde, private fonde og EU.
Lea Korsgaard bliver ny formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Publiceringsdato 28. september 2021 Lea Korsgaard afløser Lisbeth Knudsen på posten som bestyrelsesformand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX.
Fremragende undervisere bliver fejret og hyldet med Undervisningsprisen
Publiceringsdato 26. september 2021 H.K.H Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen uddeler Undervisningsprisen til Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne modtager i alt 3,5 millioner kroner og bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende.
Uddannelsesinstitutioner over hele landet melder sig klar til at etablere nye uddannelser
Publiceringsdato 26. september 2021 Regeringen og et bredt flertal i Folketinget indgik kort før sommerferien en aftale om Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. 15. september var der deadline for første ansøgningsrunde. Uddannelsesinstitutionerne har allerede søgt om at oprette otte ud af de 21 videregående uddannelser.
Presseinvitation til prisuddeling: Undervisningsprisen 2021
Publiceringsdato 16. september 2021 27. september 2021 bliver årets undervisningspriser overrakt til inspirende og engagerede undervisere på de videregående uddannelser. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen overrækker priserne ved et festligt arrangement i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
CBS skal betale tilskud tilbage
Publiceringsdato 12. september 2021 Uddannelses- og Forskningsstyrelsen kræver 692.000 kr. tilbage fra Copenhagen Business School (CBS). Pengene er tildelt som et engangsvederlag til en afgået rektor i strid med reglerne.
Uddannelses- og forskningsministeren ansætter Søren Andersen som særlig rådgiver
Publiceringsdato 02. september 2021 Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har ansat Søren Andersen som sin særlige rådgiver.
Finanslov: Regeringen afsætter historisk højt beløb til forskning
Publiceringsdato 30. august 2021 Forskningen har en afgørende rolle i at løse de samfundsudfordringer, som vi står overfor. Derfor fortsætter regeringen med at prioritere forskningen højt. Der afsættes i alt cirka 25,3 milliarder kroner i 2022. Det er knap 600 millioner kroner over sidste års niveau.
Jesper Petersen fik overdraget Uddannelses- og Forskningsministeriet med en sweater
Publiceringsdato 20. august 2021 Jesper Petersen, ny uddannelses- og forskningsminister, fik fredag officielt overdraget ministerposten. Den tidligere uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen, gav depechen videre med en sweater.
Ministeroverdragelse i Uddannelses- og Forskningsministeriet i dag
Publiceringsdato 20. august 2021 Jesper Petersen får fredag den 20. august officielt overdraget posten som uddannelses- og forskningsminister efter Ane Halsboe-Jørgensen.
Jesper Petersen er ny uddannelses- og forskningsminister
Publiceringsdato 16. august 2021 Jesper Petersen overtager posten som uddannelses- og forskningsminister efter Ane Halsboe-Jørgensen.
Presseinvitation til prisuddeling: EliteForsk 2021
Publiceringsdato 09. august 2021 23. august 2021 bliver årets EliteForsk-priser overrakt til fem fremragende forskere. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker priserne ved et arrangement i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Ekstraordinært højt studieoptag for andet år i træk
Publiceringsdato 27. juli 2021 Knap 67.500 ansøgere får i år tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er det næsthøjeste antal nogensinde. Helt forventeligt er tallet dog lavere end 2020-optaget, som var præget af COVID-19-søgning samt ekstra studiepladser som følge af en bred folketingsbeslutning.
93.388 har søgt ind på en videregående uddannelse i år
Publiceringsdato 05. juli 2021 I år har 93.388 søgt ind på en videregående uddannelse. Der er tale om et mindre fald på en procent i forhold til sidste år.
Ny politisk aftale begrænser SU-udgifter til udenlandske studerende fra EU
Publiceringsdato 25. juni 2021 Regeringen har sammen med en række partier besluttet at reducere antallet af engelsksprogede uddannelser. Det sker for at få kontrol med stigende SU-udgifter til EU-studerende. Reduktionen er målrettet uddannelser, hvor kun få engelsksprogede studerende får arbejde i Danmark bagefter
Bred politisk aftale om bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark
Publiceringsdato 25. juni 2021 Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om flere og bedre muligheder for at tage en uddannelse i hele Danmark. Som en del af aftalen indføres bl.a. et nyt regionalt taxameter og en 2030-målsætning om højere optag uden for storbyerne og lavere optag i de største byer.
Bred aftale: 100 millioner til genstart af det gode studieliv
Publiceringsdato 17. juni 2021 Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier afsætter nu 100 mio. kr. til en genstart af det gode studieliv. Pengene skal gå til faglige og trivselsrettede aktiviteter, sårbare og udsatte studerende samt til øget vejledning. Uddannelsesinstitutionerne er klar med lokale tiltag
Ny sommer- og erhvervspakke giver 22,5 millioner kroner til studenterforeningerne
Publiceringsdato 04. juni 2021 Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har prioriteret 22,5 mio. til at genstarte studiemiljøerne på de videregående uddannelser. Det er en del af den sommer- og erhvervspakke til sårbare, mennesker med handicap, børn, unge og ældres trivsel, som regeringen har præsenteret d. 4. juni
Danmarks rumstrategi får grøn overhaling
Publiceringsdato 04. juni 2021 Regeringen har opdateret Danmarks rumstrategi. Vi skal i højere grad bruge rummet til at løse udfordringerne omkring klima, natur, biodiversitet og miljø – men også øvrige samfundsudfordringer, som sikkerhed og beredskab i bl.a. Arktis.
Ny aftale sikrer ligestilling for forældre på SU og SU til unge i efterværn på et anbringelsessted
Publiceringsdato 01. juni 2021 Regeringen og SU-forligskredsen har indgået en aftale om at skabe ligestilling i SU, når SU-modtagere bliver forældre. Samtidig er der indgået aftale om SU og FGU-skoleydelse til unge, der er i støttetilbuddet efterværn på et anbringelsessted.
Nyt regeringsudspil: Stærkere lokalsamfund og 25 nye uddannelser uden for de største byer
Publiceringsdato 27. maj 2021 7.500 nye uddannelsespladser uden for de største byer, ændring af planloven til gavn for de små bysamfund og markant bedre lånemuligheder for borgere og virksomheder i landdistrikterne. Det er nogle af de tiltag, regeringen foreslår i et nyt stort udspil.
Fuld genåbning af de videregående uddannelser
Publiceringsdato 18. maj 2021 Der er gode nyheder til de 250.000 studerende på de videregående uddannelser landet over. Fra den 21. maj vil uddannelserne nemlig være fuldt genåbnet. Det kommer som følge af en ny aftale for genåbning af samfundet, der blev indgået natten mellem den 17. og 18. maj.
Stor pris til fem fremragende forskere
Publiceringsdato 05. maj 2021 Fem af Danmarks dygtigste yngre forskere modtager årets EliteForsk-priser. Forskerne bliver hædret for deres fremragende forskningsresultater, som er afgørende for at løse Danmarks og verdens store samfundsudfordringer.