Til forudsætningerne for at bevare produktion hos danske SMV’er hører udvikling og implementering af robotteknologiske løsninger, som er let programmerbare, billige i indkøb og som kan indgå i vidt forskellige produktionsmiljøer.
Fremtidens produktionssystemer og nye innovationsformer
Du kan downloade alle INNO+ indspil, der relaterer sig til temaet Fremtidens produktionssystemer og nye innovationsformer her.
Forslaget omfatter udviklings- og innovationsaktiviteter inden for Avanceret Produktion. Aktiviteten adresserer den udfordring, der eksisterer i forhold til at øge virksomhedernes konkurrenceevne samt fastholde og styrke beskæftigelsen i fremstillingsindustrien
Trykte medier er som branche et godt eksempel på, hvordan aktuelle forandringer i verdensøkonomien sætter en branche under pres. En løsning er at udvikle nye måder at tænke forretningsmodeller, hvor innovative samarbejder baner vejen foran branchen kan bibeholde og udbygge sin position.
En fokuseret innovationsindsats inden for bygge-og anlægssektoren vil give et væsentligt bidrag til at nå de politiske målsætninger om reduktion af energi og CO2.
Med energiaftalen og de kommende EU-krav til bæredygtighed i byggeriet, som skal inkludere miljøkrav, sociale krav og økonomiske krav, stilles byggeriets parter over for store udfordringer, men også over for store muligheder.
Design kan spille en nøglerolle i udviklingen af øget bæredygtighed inden for modeindustrien. Der er brug for at udvikle nye forretningsmodeller, hvor små og mellemstore virksomheder ud over at sælge produkter lærer også at sælge services og systemer, der adresserer miljøudfordringen.
Formålet med projektet er at skabe basis for udvikling og national produktion af integrerede og intelligente ”systemleverancer” indenfor byggeriet med fokus på løsninger, der møder kriterier for både miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed.
En fokuseret innovationsindsats indenfor bygge- og anlægssektoren skal sikre det størst mulige udbytte af samfundets investeringer indenfor energirenovering, infrastruktur og sygehuse.
Erhvervslivet, specielt fødevaresektoren, har en række ideer til nye anvendelser af imaging der kan forbedre deres konkurrenceevne, og formålet med det foreslåede projekt er at skabe et industrielt imaging-center der hurtigt og effektiv kan omsætte disse ideer til produkter.
Alt for længe har mantraet været: ”Mere innovation og en højere produktivitet vil sikre vores velfærd”. Men vi sikrer hverken den hjemlige produktion eller høster udbyttet af det offentliges innovationsmidler, hvis der ikke gøres noget radikalt ved evnen til service- og produktudvikling.
Indsatsen skal drive Danmarks eksisterende base af veldesignede og "kvalitetsbårne" designprodukter i bredest forstand – uden elektronik, sensorer og kommunikation – mod nye og mere avancerede design-rum, hvor "intelligens" og højteknologi i langt højere grad indbygges.
Målet med denne satsning er, at udvikle og implementere værktøjer og teknologiske løsninger i mejeribruget, som kan føre til en mere effektiv produktion med mindst mulig miljøbelastning.
Human Centered Automation & Manufacturing (HCAM) handler om at finde metoder til bedre at udnytte den automation, teknologi og organisering der allerede findes. Hypotesen er, at der findes et uudnyttet potentiale i at se på teknologi, ikke-teknologiske forhold og organisering som et samlet hele.
Danmark bør satse på et samfundspartnerskab om innnovation mellem store og små virksomheder, som et centralt element i ambitionen om at forblive et højteknologisk samfund med innovationskapacitet.
Det er målet at styrke Danmarks fundament i den globale konkurrence om produktionsarbejdspladserne. Omdrejningspunktet skal være en øget og mere sammenhængende indsats inden for uddannelse, forskning og innovation på området.
Stigende velstand og befolkning, samt global konkurrence resulterer i et pres på forædlingsindustrien. Danske styrker, viden og kompetencer kan medvirke til at løfte denne sektor gennem en kraftig forøgelse af brugen af sensor- og robotteknologi.
Den internationale konkurrence kræver et forbedret og omkostningseffektivt produktions – og procesapparat. Ny viden og nye teknologier er forudsætninger for at løse de udfordringer, der knytter sig til fuldskala produktion.
Grønland rummer en række mineralske råstoffer bl.a. en række sjældne grundstoffer i usædvanlig høje koncentrationer og i nogle tilfælde meget store tonnager. Verdens opmærksomhed retter sig mod den arktiske region, hvilket giver nye muligheder for den grønlandske samfundsøkonomi
Udover at forbedre sundhedssystemet, vil indsatsen understøtte strategiske vækstteknologier og åbne mulighed for eksport af helhedsorienterede løsninger, hvor både virksomheder og vidensinstitutioner kan få del i et hastigt voksende marked for hospitaler og sundhedsfaciliteter.
De senere år har vi set en kraftig vækst af, og interesse i, robotteknologier. Særligt har vi set en bevægelse mod sociale robotter, dvs. robotter, der i modsætning til industri- og landbrugsrobotter er designet til tæt interaktion med mennesker, ofte i hverdagssituationer.
Danmark har en lang tradition for SMV (små og mellemstore virksomheder), og det er hos SMV, der skabes flest arbejdspladser. Ansættelse af humanister fører til større vækst i private virksomheder end ansættelse af andre uddannelseskategorier gør.
Imaging-udstyr producerer billeder af hvordan det indre af komponenter og materialer ser ud – i tre dimensioner og ofte i realtid. Takket være nye teknologiske landvindinger oplever området en stærk vækst i disse år.
Acceleration af omstilling fra produkt til værdiskabende løsninger: Det er målet at accelerere transformation af dansk erhverv fra produkt- til løsningssamfund, sådan at danske virksomheder tilbyder flere løsninger og dermed sikrer danske arbejdspladser og konkurrenceevne.
Udvikling af innovativ lægemiddelproduktion via en satsning på kontinuert produktionsteknologi kan bidrage til bedre procesøkonomi, øget kvalitet, mindre miljøbelastning og øget sikkerhed i forbindelse med produktion af både kemiske (små molekyler) og biologiske (store molekyler) lægemidler.
Operationelle services beskæftiger lavtuddannede, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Hvis disse erhverv udvikles og innoverer, vil de løse en række velfærds-, sundheds- og miljøproblemer i samfundet på en bedre måde. De vil også øge beskæftigelsen for denne type arbejdskraft og opkva
Additive manufacturing is already today emerging as an effective new paradigm for efficient production. So far additive manufacturing has been approached primarily from a process perspective. New advances in material design open up new opportunities.
Design kan styrke innovationen i produktionsvirksomhederne og dermed hjælpe til at fastholde produktion i Danmark.
KEA har med en ekspertise inden for materialeteknologi, bæredygtighed, prototyping, innovation og entrepreneurship et ønske om at indgå i partnerskaber, som skaber nye løsninger til kreative erhverv og design samt SMV'er.
Minedrift i Grønland med henblik på udvinding af sjældne jordarter, mineraler og metaller har stort potentiale for at kunne bidrage markant til bæredygtig samfundsudvikling i Grønland og danne grundlaget for et nyt eksportmarked i regi af Rigsfællesskabet inden for Ren og Grøn Teknologi
Materialer betragtes som en af de mest udbytterige kilder for innovation i det 21. århundrede. Særligt fiberbaserede kompositmaterialer har hjulpet industrier som bil-, maritim- eller luftfartsindustrien med at opnå et højere niveau i produktivitet og bæredygtighed.
Handlinger tilknyttet webside