En ny lov om forskningsrådgivning træder i kraft den 1. januar 2011. Loven får blandt andet betydning for Danmarks Forskningspolitiske Råd, som i en styrket funktion skal levere vigtig rådgivning om dansk forskning.
Pressemeddelelser 2010
Danmark er blandt de europæiske lande, som er dårligst til at tiltrække udenlandske eksperter. Det viser en ny undersøgelse af højtuddannede udlændinges syn på udstationering og etablering i Danmark. Regeringen vil nu gøre det lettere for udenlandske studerende at blive i Danmark.
Innovation er på dagsordenen i regeringens møde i vækstforum den 25. og 26.november. I den forbindelse nedsætter videnskabsminister Charlotte-Sahl Madsen en ekspertgruppe, der skal komme med forslag til effektiv videnspredning fra videninstitutioner til små og mellemstore virksomheder.
Regeringen har fremlagt sit udspil til reform af SU-systemet. Udspillet skal skabe mere frihed, flere valgmuligheder og større fleksibilitet til de studerende. Samtidig forbedres de offentlige finanser.
Ny portal samler alle de offentlige tilbud, som understøtter vækst, innovation og udvikling i virksomheder. Portalen – vækstguiden.dk – giver fuldt overblik over alle finansierings- og rådgivningstilbud fra staten og regionerne og guider den enkelte virksomhed til præcis de tilbud, som er relevante.
Europas største forskningsfestival skal i sommeren 2014 foregå i København. Det arbejder Danmark hårdt for og afleverer til januar en ansøgning, som skal sikre, at op imod 5.000 forskere, virksomheder, institutioner og andre kan deltage i Euroscience Open Forum (ESOF) på dansk jord.
Det skal være slut med skriftlige eksaminer, hvor studerende skriver på 5-siders gennemslagspapir. Som en del af arbejdsprogrammet "Digitale veje til vækst" sætter videnskabsministeren nu et pilotprojekt i gang.
For første gang er der nu gennemført en samlet kortlægning af dansk lægemiddelforskning. Den viser, at den danske forskning på området er i den absolutte verdensklasse.
Det Strategiske Forskningsråd har netop bevilget 65 mio. kr. til oprettelse af det første danske forskningscenter i stamceller. Centret skal ledes af en førende stamcelleforsker, professor Henrik Semb.
Fra 1. november kan små- og mellemstore virksomheder igen søge om støtte til samarbejde om viden og forskning, når Videnskabsministeriet åbner for ansøgninger til en ny pulje penge.
Regeringen har i dag indgået aftale med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre om fordeling af globaliseringspuljen for 2011.
Danske forskere klarer sig godt i den internationale konkurrence, men trods fremgang det seneste år halter samarbejdet med erhvervslivet stadig. Det viser 2010-udgaven af Forskningsbarometeret.
Regeringen vil skabe attraktive rammer for, at de unge færdiggør deres videregående uddannelser tidligere. Det sker med et udspil til en reform af SU-systemet.
Det er stadigvæk kun et fåtal af danske studerende, der vælger at tage på studieophold i udlandet. Den tendens forsøger en ny webkampagne under sloganet 'Grib Verden' nu at vende.
Vi skal udvikle og forny undervisningen på universiteter. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har derfor inviteret til et fire-timers debatmøde om undervisningskvalitet med rektorer og andre repræsentanter fra de otte universiteter.
Fødevarer, energi og sundhed er styrkepositioner for dansk forskning og centrale områder for at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Regeringen vil derfor i år fokusere over halvdelen af globaliseringsmidlerne på disse områder. Samtidig løftes grundforskningen og universiteternes basismidler.
Smag bæredygtigt forskerbryg, sid i ministerstolen og kom til virtuel eksamen. Det er nogle af aktiviteterne, når Videnskabsministeriet inviterer til Kulturnat fredag d. 15. oktober under overskriften "Tag et kig ind i fremtiden".
Op til 20 danske forskere får nu mulighed for at komme på gæsteforskerophold på Stanford University og UC Berkeley – nogle af verdens allerbedste universiteter.
I forbindelse med DI's topmøde vil videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen sammen med 50 virksomhedsledere diskutere, hvordan vi styrker overførslen af viden fra forskningsinstitutioner til virksomheder.
Flere studerende tager på studieophold i udlandet, viser den årlige statistik for studentermobilitet. Det er positivt, om end stigningen er beskeden. Vi har brug for langt flere unge danskere med international forståelse, erfaring og udsyn, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
Hvordan sikrer vi, at grønne uddannelser og forskning understøtter vækst og samtidig bidrager til, at Danmark kan blive uafhængig af fossile brændsler? Det er det centrale emne på klima- og energiministerens og videnskabsministerens fælles grønne dialogforum.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen besøger d. 12-15. september Shanghai og Hongkong. Formålet er at fastholde de gode relationer og fokus på samarbejdsmulighederne mellem Danmark og Kina. Det gælder både inden for forskning og uddannelse samt innovations- og erhvervsmuligheder.
Små og mellemstore virksomheder kan nu ganske gratis få et innovationstjek af en 'Innovationsagent'. Det nye initiativ fra Videnskabsministeriet skal styrke virksomhedernes evne til hurtigt at omsætte ny forskning til vækst.
– Vi fortsætter de stigende investeringer i forskning og udvikling i 2011, som blev indledt med den første udmøntning af globaliseringspuljen i 2007. Næste år vil de offentlige forskningsbevillinger stige til 19,3 mia. kr. mod 18,4 mia. kr. i år, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen begynder 1. september sin første store besøgsrunde til landets otte universiteter. Her vil hun fortælle om sine visioner for fremtidens universiteter og samle værdifuld inspiration fra studerende, ansatte og ledelser.
Hvordan kan nye teknologier bidrage til at udvikle kvaliteten i undervisningen på de danske universiteter? Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen inviterer til international konference om it og innovative læringsmiljøer på universiteterne den 19. og 20. august 2010.
Over 23.000 unge kan i år begynde på en universitetsuddannelse. Derved optager universiteterne 13 procent flere end sidste år. Knap 8.000 får afslag og derved bliver der procentvis afvist færre end sidste år. Det naturvidenskabelige område går mest frem.
For første gang nogensinde har over 30.000 unge søgt ind på landets universiteter. Bredere søgemønstre og tilsagn om flere pladser fra universiteterne giver ministeren håb om, at 2010 også får et rekordstort antal optagne.
Stadig flere højtuddannede søger til Danmark. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen hilser udviklingen velkommen og håber, det kan være med til at skabe vækst i Danmark.
De danske universiteter og Videnskabsministeriet har indgået en aftale om tilmelding til universiteternes kandidatuddannelser. Resultatet er, at studerende nu får nemmere ved at vælge den rigtige kandidatuddannelse.
Videnskabsministeriet offentliggør i dag en kortlægning af dansk fødevareforskning. Kortlægningen bekræfter, at fødevareforskning er en af Danmarks forskningsmæssige styrkepositioner.
Private investeringer i forskning, udvikling og innovation er overraskende steget med knap 6 procent i 2009 og skønnes nu til 2,2 procent af BNP. Et flertal af virksomheder mener ikke, at krisen er ovre.
Trods finanskrise steg de private investeringer med knap 30 pct. i fremtidens danske vækstvirksomheder i 2009. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen glæder sig over resultaterne i de seks innovationsmiljøer.
Styrket internationalisering, en stærk faglig spredning og fokus på formidling af forskning er i centrum, når Charlotte Sahl-Madsen i dag udpeger fem nye medlemmer til Danmarks Forskningspolitiske Råd.
Selv de skarpeste hjerner har brug for tag over hovedet. Den 30. juni blev det afsløret, at et rådgiverteam under ledelse af Rambøll Danmark skal tegne et nyt hus til forskere, studerende og undervisere på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
I dag lancerer videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen et digitalt arbejdsprogram, der sætter en fremadrettet dagsorden for digitaliseringen af Danmark.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) inviterede i fredags Schleswig-Holsteins delstatsminister Jost de Jager, til møde på Alsion i Sønderborg. Formålet var at drøfte, hvordan det grænseoverskridende samarbejde om forskning og universitetsuddannelse kan styrkes.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen udpeger medlemmer til nyt udvalg, der skal rådgive om dansk prioritering inden for rumfart.
De sidste år har der været en stærk stigning af højtuddannede ansat i de små og mellemstore virksomheder. Virksomhederne er også på blot et enkelt år blevet dobbelt så gode til at samarbejde med universiteterne.
Universiteterne er generelt gode til at bruge de digitale muligheder, men skriftlig eksamen halter efter. Videnskabsministeren vil derfor have universiteterne til at sætte et klart mål for, hvornår digitale eksaminer er muligt overalt, så visionen om digitale universiteter kan blive en realitet.
Efter sommerferien vil 50 studerende kunne begynde på medicinstudiet i Aalborg. Regeringen har i dag givet sin accept til, at Aalborg Universitet kan få en lægeuddannelse.
Nye tal viser, at en stigende andel af ungdomsårgangene får en lang, videregående uddannelse.
Gennem flere år har Danmark satset målrettet på at etablere nationale eliteforskningsmiljøer samt opbygge moderne og tidssvarende forskningsfaciliteter. Det gør Danmark til en interessant samarbejdspartner for udlandet.
På vegne af forskerholdet bag websitet Danmarkshistorien.dk modtager lektor Søren Hein Rasmussen og projektleder Anne Sørensen i dag Videnskabsministeriets formidlingspris, Forskningskommunikationsprisen 2010.
H.K.H. Kronprinsesse Mary overrækker årets Forskningskommunikationspris og sammen med videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen åbner hun Forskningens Døgn '10 – tre dage med mere end 230 arrangementer over hele landet med forskning i øjenhøjde.
Det er populært at læse på landets universiteter. I alt modtog universiteterne 15. marts i år ansøgninger fra 14.157 unge. Det er en stigning på 2.801 ansøgere i forhold til sidste år svarende til 25 procent.
Rankinglister bør i højere grad lægge vægt på uddannelse og formidling og ikke kun forskning. Repræsentanter fra de nordiske lande mødes for at drøfte, hvordan ranglister kan bruges til at profilere og synliggøre kvaliteterne ved videregående uddannelse og forskning i Norden.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen tager til Beijing, hvor de formelle aftaler om et nyt dansk-kinesisk universitetscenter underskrives den 12. april 2010.
Ny analyse dokumenterer, at virksomhedernes forskning og udvikling øger produktivitet og indtjening.
En privat fondsbevilling på 885 mio. kr. sikrer et nyt forskningscenter ved Københavns Universitet med fokus på stofskifte, fedme og tilknyttede sygdomme. Den type offentlig-privat samspil kan skabe ny vækst og velstand i Danmark, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har ansat Anders Frandsen som særlig rådgiver og kommunikationschef pr. 22. marts 2010.
Undervisningsministeren og videnskabsministeren tager på rundtur for at se på sammenhænge i uddannelsessystemet. I løbet af dagen vil de tale med lærere, elever og studerende om, hvordan det danske uddannelsessystem i Danmark kan blive mere fleksibelt.
Repræsentanter fra danske studerende og videnskabsministeren har de sidste dage været i Budapest og Wien for at fejre 10 års jubilæet for Bologna-processen. Ideen bag er, at det skal være lettere at bevæge sig rundt mellem de europæiske uddannelser. Meget er nået, men der er stadig udfordringer.
Regeringen vil hurtigst muligt tage stilling til oprettelsen af en lægeuddannelse ved Aalborg Universitet.
Vil du møde Danmarks nye videnskabsminister, følge hende en dag, køre med i ministerbilen og blive lidt klogere på, hvad Charlotte Sahl-Madsen brænder for? Så send en mail, hvor du beskriver, hvorfor forskning er vigtig for dig.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen hilser forslaget til ny vækstplan for EU velkommen – satsningen på forskning og videregående uddannelser understøtter den danske regerings nye arbejdsprogram.
Vil du opleve en videnskabsministers arbejdsdag og køre i ministerbil? Så har du chancen for at vinde en dag i selskab med videnskabsminister Helge Sander.
I dag sender Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet 60.000 breve ud til unge, der har en gymnasial uddannelse, men endnu ikke er i gang med en videregående uddannelse. Drengene er mere sløve til at komme i gang end pigerne.
Danmark har positioneret sig som et af de førende videnslande inden for højhastighedskommunikation i optiske fibre. Den private amerikanske it-sektor viser samtidig stor interesse for de danske forskningsresultater.
Universiteterne har de seneste år fået øget bevillingerne markant. Alene fra 2009 til 2010 er de samlet steget med ca. 400 mio. kr.
Videnskabsminister Helge Sander har underskrevet aftaler om fordelingen af 6 mia. kroner med bestyrelsesformændene for Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Roskilde Universitet. Pengene skal forbedre universiteternes laboratorier.
Videnskabsministeren vil ikke blande sig i de studerendes blokade af biologi og geografi på Københavns Universitet.
Af hensyn til de studerende og universiteterne fortsætter regeringen den planlagte beslutningsproces omkring en evt. ny lægeuddannelse ved Aalborg Universitet.
Dansk forskning er en aktiv og synlig spiller i de internationale forskningsmiljøer. I hver anden danske forskningspublikation indgår internationale samarbejdspartnere. Det er en fordobling i andelen over de sidste 25 år.
En strategisk satsning på undervisning på internettet har givet gode resultater på Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
Kronprinsesse Mary og videnskabsminister Helge Sander uddeler i dag fem EliteForsk-priser på hver 1,2 million kroner til nogle af landets mest talentfulde forskere. I år er en stor andel af prismodtagerne fra andre lande end Danmark.
En bevilling på godt 40 mio. kr. skal samle nogle af de bedste danske og udenlandske forskere om at sætte folkeskolen under lup.
Danmark er det land i Norden, der modtager flest studerende fra de andre nordiske lande. Paradoksalt nok gør de danske studerende selv mindst brug af muligheden for at studere i et andet nordisk land. Videnskabsministeren opfordrer danske studerende til at udnytte mulighederne.
HKH Kronprinsesse Mary og videnskabsminister Helge Sander overrækker EliteForsk-priser til fem af Danmarks dygtigste forskere. Hver pris er på 1,2 million kr., hvoraf de 200.000 kr. er en personlig hæderspris.
Kort før jul anbefalede et uafhængigt evalueringspanel færre uddannelsesregler på universiteterne. I dag offentliggør videnskabsministeren endnu en frihedspakke til universiteterne.
Videnskabsminister Helge Sander forlænger godkendelsen af de ni teknologiske serviceinstitutter – GTS-institutter – for en treårig periode.
Videnskabsministeriet er en af landets største bygherrer og forbereder netop nu store investeringer i universiteternes bygninger. Tirsdag d. 12. januar sætter videnskabsministeren fokus på konkrete bæredygtige byggeløsninger, der virker.
Nordiske forskere er blandt de mest produktive i verden og leverer samtidig gennemslagskraftige resultater. Danmark vil derfor under sit formandskab for Nordisk Ministerråd styrke og profilere de nordiske lande som en samlet forskningsregion.
Videnskabsminister Helge Sander har bevilget 210 mio. kr. til ni nationale infrastrukturprojekter, der bl.a. indebærer bygning af et nyt moderne skib til havforskning, tilskud til en avanceret skanner samt udstyr til bedre billeddannelse af biologiske processer.
Handlinger tilknyttet webside