Nyt center til knap 50 millioner forankret på DTU skal blandt andet levere teknologisk og forretningsmæssig rådgivning til 40 start-ups med et potentiale på op til 400 nye højteknologiske jobs. Uddannelses- og Forskningsministeriet, Industriens Fond og ESA støtter centeret for rum-iværksættere.
Pressemeddelelser 2018
Fra 2019 kan alle, der er i gang med en uddannelse, tjene 1.000 kroner mere om måneden ved siden af SU’en, og elever på erhvervsuddannelser med fysisk eller psykisk handicap kan få handicaptillæg. Det har et bredt flertal i Folketinget netop besluttet.
Godt akkrediteringssystem kan blive endnu bedre. Det viser evalueringen af institutionsakkrediteringssystemet, der peger på tunge processer og meget dokumentation. Vi skal forenkle og smidiggøre processen, og kvaliteten skal være i fokus, siger Tommy Ahlers.
Der er store gevinster at høste af forskningen og den viden, der udspringer fra vores videregående uddannelsesinstitutioner. Det viser anden udgave af Uddannelses- og Forskningspolitisk Redegørelse, som bl.a. ser nærmere på dimensionering, frafald og udviklingen i privat forskning og udvikling.
Mulighederne er mange, og det kan være svært for unge at vælge uddannelse, når de er færdige med deres ungdomsuddannelse. Regeringen vil derfor styrke Studievalg Danmark, der hvert år vejleder 250.000 unge.
Regeringens ambition er, at Danmark skal være blandt de førende i verden til at omsætte ny viden til innovation og nye virksomheder. Et internationalt ekspertpanel skal nu gennemlyse det danske innovationssystem og komme med anbefalinger til, hvordan indsatsen kan forbedres.
Ny aftale giver universitetsstuderende stor fleksibilitet og flere muligheder. Det bliver nemmere at veksle mellem studieliv og arbejdsliv, studere på deltid, og universiteterne får mulighed for at udbyde nye 1-årige akademiske overbygningsuddannelser. Alle Folketingets partier står bag aftalen.
Uddannelses- og forskningsministeren har netop godkendt to nye STEM-uddannelser. Et område, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. I alt er otte nye uddannelser godkendt.
I dag samles en række fonde, landets universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet til det første møde i Forum for Forskningsfinansiering, der skal styrke samarbejdet mellem aktørerne. Forummet skal blandt andet se på de indirekte omkostninger ved eksternt finansierede forskningsprojekter.
Uddannelses- og forskningsministeren har netop udpeget professor og katalyseforsker Jens Kehlet Nørskov, Danmarks Tekniske Universitet, til ny formand for Danmarks Grundforskningsfond per 1. januar 2019. Jens Kehlet Nørskov afløser professor Liselotte Højgaard.
En ny og ambitiøs handlingsplan skal understøtte den fortsatte danske deltagelse i EU’s programmer for forskning og innovation og bygge bro til det næste forskningsprogram i EU.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har udpeget David Dreyer Lassen, professor i økonomi, til ny bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2019. David Dreyer Lassen afløser professor Peter Munk Christiansen.
Et nyt testcenter for elektronik, højteknologiske mikroskoper til forskning i molekylær cellebiologi og en opgradering af den danske del af verdens største forskningsinfrastruktur, CERN. Uddannelses- og forskningsministeren har godkendt bevillinger til tre nye forskningsinfrastrukturer.
Alle Folketingets partier er enige om fordelingen af forskningsreserven for 2019. Danmark rykker fremad med investeringer i forskning i nye teknologiske muligheder, miljø- og klimaforskning og et markant løft af den excellente forskning.
Mere viden om virtuel undervisning, og hvordan vi får flere piger til at interessere sig for STEM. Det er blandt projekterne, som Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning netop har uddelt 29 millioner kroner til. Vigtigt med ny viden, der kan styrke folkeskolen og læreruddannelsen, siger ministeren.
Fra i dag og en måned frem skal mere end 100.000 studerende evaluere, hvordan de oplever deres uddannelse og deres egen indsats på studiet. Det sker i en ny landsdækkende spørgeskemaundersøgelse. Vi skal bruge svarene til at gøre uddannelserne og studiemiljøet endnu bedre, siger Tommy Ahlers.
Regeringen har i dag præsenteret forslag for fordelingen af forskningsreserven for folketingets partier. Vi skal både have forskning, der gør konkret gavn for samfundet og samtidig investeringer i grundforskningen, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Regeringen vil prioritere 300 millioner kroner til forskning i nye teknologiske muligheder, herunder kunstig intelligens og andre digitale teknologier. Vi skal forme nye teknologier efter vores etik og værdier, så de understøtter et åbent og demokratisk samfund, siger ministeren.
Der er i dag omkring 200 virksomheder inden for rumindustrien, og de har store vækstambitioner for de kommende år. Det viser ny rapport op til Uddannelses- og Forskningsministeriets første rumkonference, hvor der også er fokus på mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Dansk forskning har højt fagligt niveau og stor relevans for erhvervslivet, viser nye tal. Blandt OECD-landene står Danmark for noget af den mest citerede forskning, og er derudover dét land, hvor den største andel af videnskabelige publikationer er publiceret i samarbejde med erhvervslivet.
Den 1. november tiltræder Stine Jørgensen som vicedirektør i Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Hun kommer fra en stilling som prodekan på Københavns Universitet.
Regeringen vil give studerende flere muligheder, en bedre vej ind på universiteterne, tættere tilknytning til arbejdsmarkedet og løfte ambitionerne for undervisningen på universiteterne. Vi stepper op på ambitionerne og giver den enkelte bedre mulighed for at præge sin uddannelse, siger Tommy Ahlers
Flere muligheder til studerende, bedre studiestart, tættere tilknytning til virksomhederne og højere ambitioner for undervisningen på universiteterne er alle en del af regeringens udspil til fremtidens universitetsuddannelser.
Danmark ryger længere ned på listen over lande i OECD, der er gode til at få veluddannede unge i job. Fra 2016-2017 er vi gået fra en 20.-plads til en 23. plads. Vi skal styrke uddannelserne og give studerende bedre mulighed for at få en tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Tommy Ahlers.
Nu tilbydes et ”praktikum” på tre tekniske erhvervsakademiuddannelser, hvor studerende med gymnasial baggrund kan komme på værksted inden studiestart. Baggrunden er, at studerende med en gymnasial baggrund ofte ikke har samme viden om tekniske forhold som studerende med en erhvervsfaglig baggrund.
Midlerne fra omprioriteringsbidraget går fra 2022 tilbage til de videregående uddannelser. Samtidig øger regeringen det offentlige forskningsbudget med 160 millioner kroner i finanslovsforslaget for 2019.
Regeringen vil hæve studerendes fribeløb med 1.000 kr. om måneden. Samtidig vil Tommy Ahlers nedsætte et ekspertudvalg, der skal belyse, hvordan SU påvirker unges tilbøjelighed til at uddanne sig. Vi skal have mere viden om, hvad SU’en betyder for, om unge tager en uddannelse, siger ministeren.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Frankrigs europaminister underskriver i dag en erklæring mellem Danmark og Frankrig. Formålet med erklæringen er at fremme banebrydende forskning, innovation og uddannelse ved blandt andet at øge mobiliteten for studerende, undervisere og forskere.
Universitetsstuderende er blevet bedre til at sætte punktum. På seks år er den gennemsnitlige overskridelse af den normerede studietid på universiteterne forkortet med 6,5 måneder. Tommy Ahlers er tilfreds med udviklingen og vil fokusere på at gøre uddannelserne mere fleksible for de studerende.
Det er en god forretning for Danmark, når internationale studerende bliver og arbejder efter studierne. Men en analyse viser, at fire ud af ti forlader landet med det samme, når eksamensbeviset fra en dansk uddannelsesinstitution er i hus.
Uddannelses- og forskningsministeren indleder i dag et arbejde, der skal give de videregående uddannelser en teknologisk upgrade. Ambitionen er, at alle studerende får en grundlæggende forståelse for digitale teknologier. Og så skal digitale teknologier bruges til at gøre undervisningen endnu bedre.
64.943 unge får i morgen tilbudt en plads på en af landets videregående uddannelser. Tillykke - nu skal drømmen udleves, lyder beskeden fra Tommy Ahlers. Han opfordrer de unge til at følge deres nysgerrighed, pakke perfekthedskulturen væk, og udforske de mange muligheder, som en uddannelse giver.
Danske forskere kan være med til at løse nogle af de store udfordringer inden for klima og fødevarer med regeringens tilskud til nyt ESS-fyrtårnsmiljø ved Aarhus Universitet. Godt eksempel på at grundforskning er forudsætning for at løse store samfundsudfordringer, siger Tommy Ahlers.
89.700 unge har søgt ind på en videregående uddannelse ved ansøgningsfristen. Flere unge vil være ingeniører og 17.752 ansøgere har søgt ind på STEM-uddannelser.
Den Nationale Strategi for Open Access er justeret. Målet er, at der i 2025 skal være fri adgang til alle danske, videnskabelige artikler. Vigtigt redskab for at få forskningen ud til befolkningen, siger uddannelses- og forskningsministeren.
En ny analyse ser nærmere på de mulige konsekvenser, som Brexit kan få for dansk forskning og uddannelse. Analysen vurderer eksempelvis, at Brexit kan føre til et intellektuelt tab for de danske forskningsmiljøer og få konsekvenser for danske studerendes mobilitet.
Der skal være et nyt filosofikum på alle bacheloruddannelser på de danske universiteter, som udvikler den studerende som fagperson, menneske og borger. Det anbefaler den inspirationsgruppe, der skulle komme med input til, hvordan et nyt filosofikum kan indføres på universiteterne.
Som en del af trepartsaftalen giver regeringen med en ny omstillingsfond nu tusindvis af danskere mulighed for at tage gratis uddannelsesmoduler på akademi- eller diplomuddannelser. Vigtigt skridt mod mere fleksibelt uddannelsessystem og læring hele livet, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Særligt på visse områder på de videregående uddannelser er andelen af 12-taller meget høj, men også i de gymnasiale uddannelser er karaktererne steget. Det viser første etape af evalueringen af 7-trins-skalaen.
Mødepligt, mere fagligt krævende prøver og mere sammenhæng i uddannelsens første del er blandt de initiativer, som følgegruppen for pædagoguddannelsen foreslår skal løfte kvaliteten og studiekulturen på uddannelsen. Det er vigtigt, at de studerende får en fagligt stærk uddannelse, siger ministeren.
Høj kvalitet skal belønnes, når EU uddeler midler til forskning og innovation, mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. Det er meldingen, efter at EU-Kommissionen har offentliggjort sine forslag til EU’s næste programmer for forskning og innovation samt rum.
Den 1. august tiltræder Mikkel Leihardt stillingen som vicedirektør for Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte. Han kommer fra en stilling som kontorchef i Uddannelses- og Forskningsministeriets departement.
Tilgangen til uddannelser med høj ledighed er faldet, efter dimensioneringsmodellen blev indført, og de unge søger i højere grad mod uddannelser med gode jobmuligheder. Det viser første evaluering af modellen. Ministeren tager nu en dialog med uddannelsesinstitutionerne om behov for justeringer.
Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om et forenklet og fremtidssikret erhvervsfremmesystem med fokus på virksomhedernes behov.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har ansat Rasmus Bebe som særlig rådgiver.
Regeringens nye strategi for cyber- og informationssikkerhed skal gøre børn og unge i stand til at afkode farer på nettet. Samtidig skal lærere og undervisere også have nye kompetencer i it, så de bedre kan undervise i at begå sig på digitale medier.
Tommy Ahlers overtager posten som uddannelses- og forskningsminister efter Søren Pind
Regeringen og forligspartierne bag reformen af læreruddannelsen har aftalt, at professionshøjskolerne skal have øget fokus på almen dannelse/KLM.
Når vi registrerer vores kost- og motionsvaner på mobiltelefonen, kan de blive solgt videre, uden vi ved det. I Kina vil de bruge oplysningerne til at rate borgere som gode og dårlige. Gymnasieelever over hele landet debatterer i dag de etiske dilemmaer i brugen af data på vores mobiltelefoner.
I dag bliver Teknologipagten officielt lanceret. Regeringen begiver sig ud på en fælles mission sammen med virksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner for, at flere får tekniske og digitale kompetencer, så den enkelte borger bliver bedre rustet til en digital og teknologisk fremtid.
Nu kan du også komme tæt på videnskaben, når du shopper. Som et led i Forskningens Døgn flyttes originale dyre- og plantegenstande fra forskningens verden for første gang ud af museet og ind i et shopping-center. Forskning på Farten hedder udstillingen, og den åbner med levende dyr.
Professor Oluf Borbye Pedersen vinder Forskningskommunikationsprisen for sin entusiasme for at formidle sin udforskning af menneskets utallige sundhedsfremmende tarmbakterier. Prisen overrækkes i dag af Søren Pind til et debatarrangement om, hvordan videnskab og fakta kan fylde mere i medierne.
Hvad sker der, når man bliver indlagt? Hvordan arbejder hjernen, når du sover? Og hvad sker der i kroppen, når vi bliver ældre? Alt det kan vi blive klogere på, når Forskningens Døgn de næste syv dage blusser op i hele landet.
Nu vil børnehavebørn få en smagsprøve på naturvidenskabelig forskning. For første gang nogensinde lancerer Forskningens Døgn et børnehaveprogram, hvor landets børnehaver kan låne en formidlingskasse på biblioteket fyldt med lege, spil og eksperimenter om kroppen.
Igen i år står april måned i forskningens tegn, når den landsdækkende videnskabsfestival Forskningen Døgn løber af stablen. Festivalen skydes i gang med et festligt åbningsarrangement om hacking på IT-Universitetet i København den 19. april. Pressen er velkommen.
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har netop godkendt nye uddannelser blandt andet til it-branchen. I alt er 5 nye uddannelser godkendt på områder, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft.
”Om al tid” er temaet for årets skoleprogram under Forskningens Døgn. Skoleelever over hele landet skal de kommende uger en tur på biblioteket og lege forskere, mens de fordyber sig og bliver klogere på fortiden, nutiden og fremtiden.
For at imødekomme manglen på flere færdiguddannede læger flere steder i landet og en stigende efterspørgsel i den private sektor vil regeringen oprette over 250 nye studiepladser i medicin. Dermed er de overordnede rammer skabt for, at der kan etableres nye kandidatuddannelser i Esbjerg og Køge.
Kandidatstuderende med et studiejob har ofte en bedre chance for at få et arbejde efter studiet. Det viser en ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Ministeren glæder sig over sammenhængen mellem studiejob og job efterfølgende.
Flere ønsker i år at læse teknisk videnskab og naturvidenskab, viser søgningen til kvote 2 til de videregående uddannelser. Det er positivt, at søgningen til de områder igen stiger, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Handlinger tilknyttet webside