Gå til indhold

Nyheder 2021

Her kan du se nyhederne fra 2021
Viser 1-60 af 107 resultater
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget ny formand og nye medlemmer til Akkrediteringsrådet
Publiceringsdato 21. december 2021 Det uafhængige faglige akkrediteringsråd har fået nye medlemmer. Birthe Friis Mortensen bliver ny formand.
Nye profiler indtræder i Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser (RUVU)
Publiceringsdato 20. december 2021 For at styrke RUVU’s samlede kompetenceprofil yderligere, har uddannelses- og forskningsministeren udpeget to nye medlemmer, så RUVU fra årsskiftet vil bestå af i alt syv medlemmer.
Nye restriktioner på de videregående uddannelsesinstitutioner
Publiceringsdato 17. december 2021 COVID-19 – og særligt den nye variant Omikron – spreder sig med stigende hast i Danmark. For at begrænse smittespredningen bliver der fra søndag den 19. december 2021 indført nye restriktioner på de videregående uddannelsesinstitutioner.
Ny whistleblowerordning i Uddannelses- og Forskningsministeriet
Publiceringsdato 16. december 2021 Den 17. december 2021 træder whistleblowerloven i kraft. Det betyder, at Uddannelses- og Forskningsministeriets whistleblowerordning er ændret.
Nyt europæisk partnerskab styrker biobaseret cirkulær økonomi
Publiceringsdato 16. december 2021 Med et nyt Horizon-program for forskning og innovation følger også nye partnerskaber. Horizon Europe er godt i gang, og nu begynder partnerskaberne at falde på plads. Et af de første om biobaseret cirkulær økonomi ser nu dagens lys. Og du kan være med.
Turbo på samarbejde mellem videninstitutioner og erhvervsliv i Region Sjælland
Publiceringsdato 16. december 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriet har givet bevillinger til seks klynger med henblik på at understøtte den fælles indsats i mellem viden-og erhvervsklyngerne og aktører i Region Sjælland.
Inspiration til strategisk samarbejde mellem industrien og videninstitutioner i Danmark: ICDK-rapport peger på nye potentialer
Publiceringsdato 15. december 2021 Innovations Centre Denmark (ICDK) i München præsenterer i ny rapport en række eksempler fra Sydtyskland på offentlig-private partnerskabsmodeller mellem forsknings- og videninsitutioner og industrien til inspiration for danske aktører.
På trods af corona: Camilla og mange andre tager i praktik i udlandet
Publiceringsdato 15. december 2021 Rejserestriktioner og nedlukninger har ikke stoppet elever i erhvervsuddannelserne fra at tage i praktik i udlandet. Det viser nye tal fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.
ICDK Tel Aviv annoncerer nyt post.doc fellowship-program finansieret af Novo Nordisk Fonden
Publiceringsdato 10. december 2021 Efter længere tids arbejde med etablering af interdisciplinære forskningsprojekter inden for tech-området mellem Danmark og Israel kan Innovation Centre Denmark i Tel Aviv nu endelig annoncere et nyt fellowship-program på Weizmann Institute og Science i Israel.
Danmark og Sydkorea i nyt samarbejde om forskning i Arktis
Publiceringsdato 08. december 2021 Danmark og Sydkorea knytter tættere bånd med ny samarbejdsaftale om forskning i Arktis. Aftalen er netop underskrevet af uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og hans sydkoreanske kollega Seong-Hyeok Moon ved en virtuel ceremoni.
Magasinet EUindblik: Fremtiden er tværfaglig
Publiceringsdato 03. december 2021 De store udfordringer i samfundet er ofte så komplekse, at løsningerne involverer flere videnskaber. I EUindblik sætter vi derfor spot på tværfagligt samarbejde i Horizon Europe, hvor hvert tredje opslag inviterer til samarbejde mellem våde og tørre videnskaber. Læs EUindblik digitalt eller som pdf.
Tre studerende vinder 40.000 kroner for bedste specialer om rigsfællesskabet 2021
Publiceringsdato 29. november 2021 For andet år i træk afholdes en specialekonkurrence om rigsfællesskabet, som skal øge kendskabet til rigsfællesskabet, især blandt unge. Tre glade specialeforfattere er d. 29. november blevet hædret på Grønland, Færøerne og Danmark ved en fælles, virtuel prisoverrækkelse.
Krav om coronapas på videregående uddannelsesinstitutioner
Publiceringsdato 26. november 2021 I lyset af den seneste udvikling i smittesituationen indføres der fra den 29. november 2021 krav om coronapas på de videregående uddannelser. Det sker for at begrænse smittespredningen.
Ny kortlægning af polarforskning
Publiceringsdato 22. november 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriet har gennemført en kortlægning af polarforskning i Rigsfællesskabet. Den viser bl.a. at antallet af forskere og andet personale, der beskæftiger sig med polarforskning, er steget, og at en stor del af polarforskningen understøtter den grønne omstilling.
Kortlægning af klinisk forskning og finansiering heraf
Publiceringsdato 22. november 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriet har gennemført en kortlægning af klinisk forskning og finansiering heraf. Kortlægningen belyser blandt andet omfang og udgifter til klinisk forskning og undersøger, hvilke udfordringer der kan være for klinisk forskning herhjemme.
Ny rapport om nordiske studerendes læringsmiljø og trivsel
Publiceringsdato 22. november 2021 Rapporten, der netop er offentliggjort, sammenligner rammerne for læring og trivsel på de videregående uddannelser blandt studerende fra Danmark, Island, Norge og Sverige. Data er fra den europæiske spørgeskemaundersøgelse Eurostudent, som Danmark indtil videre har deltaget i fire gange.
Lars Frølund bliver medlem af nyt European Innovation Council Board
Publiceringsdato 19. november 2021 EU-Kommissionen har offentliggjort medlemmerne af deres nye European Innovation Council Board, og på listen står danske Lars Frølund fra NATO HQ.
Uddannelses- og Forskningsministeriet lancerer ny koncernstrategi
Publiceringsdato 18. november 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriets nye koncernstrategi skal sætte retning for koncernens arbejde de kommende år.
Bevillinger til Internationalt Netværksprogram 2021 er uddelt
Publiceringsdato 11. november 2021 Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har uddelt 32 bevillinger under det 13. opslag til Internationalt Netværksprogram.
Program for årets DFiR-konference
Publiceringsdato 10. november 2021 Programmet for årets DFiR-konference samler sektorerne til debat om grøn omstilling gennem forskning og innovation
DFiR-rapport: Adgang til bedre videnskabelig rådgivning i Danmark
Publiceringsdato 09. november 2021 DFiR sammenfatter sit arbejde om videnskabelig rådgivning i ny rapport og giver anbefalinger til, hvordan de danske rådgivningssystemer endnu bedre kan understøtte politiske beslutninger.
Er det en god idé at søge EUopSTART-tilskud?
Publiceringsdato 04. november 2021 Det spørgsmål er Uddannelses- og Forskningsstyrelsen ved at undersøge. Derfor har alle, der i 2018, 2019 og 2020 fik et EUopSTART-tilskud, modtaget et spørgeskema om EUopSTART. Undersøgelsen skal belyse ordningens effekt på modtagernes deltagelse i EU’s rammeprogram for forskning og innovation.
Åbent opslag efter ny formand og et nyt medlem til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond
Publiceringsdato 03. november 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder nu forslag til ny formand og et nyt medlem til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond
Royalt innovationsbesøg i München
Publiceringsdato 03. november 2021 I forbindelse med H.M. Dronningens besøg i München er Innovation Centre Denmark (ICDK) vært for et netværksværksarrangement med fokus på forskning og innovation. Det sker fredag den 12. november i det nyåbnede entreprenørskabscenter Munich Urban Colab.
29,7 millioner kroner til praksisnær uddannelsesforskning
Publiceringsdato 02. november 2021 Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har netop uddelt 12 ph.d.-stipendier til forskning, der skal styrke læreruddannelsen og folkeskolen.
DFiR brief 28: Grøn forskningsinfrastruktur
Publiceringsdato 02. november 2021 Der mangler forskningsinfrastruktur og øvrige faciliteter til at udvikle, teste og implementere grøn viden og teknologi, hvis dansk forskning og innovation skal levere på klimamålene. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd ser på udfordringer og mulige løsninger.
Uddannelses- og Forskningsmødet 2022 afholdes den 7.-8. april 2022
Publiceringsdato 25. oktober 2021 Den 7.-8. april 2022 samler uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Forskningen peger på positive effekter af Godkendt Teknologisk Service
Publiceringsdato 21. oktober 2021 Center for Forskningsanalyse (CFA), Aarhus Universitet, har gennemgået 69 danske og udenlandske undersøgelser af virksomheders samarbejde med GTS-lignende organisationer.
Ny nyhedsservice om Det Europæiske Forskningsråd
Publiceringsdato 14. oktober 2021 Uddannelses- og Forskningsstyrelsen lancerer nyhedsservicen ercnyt, som sætter fokus på Det Europæiske Forskningsråd. Nyhedsservicen er for forskere og rådgivere og skrevet af styrelsens EU-rådgivere. Tilmeld dig ercnyt og få det seneste nye om Det Europæiske Forskningsråd direkte i din indbakke.
Innovation Centre Denmark’s grønne rapporter
Publiceringsdato 06. oktober 2021 Innovation Centre Denmark (ICDK) bidrager til at løfte regeringens grønne forskningsstrategi ved at koble dansk innovation til internationale partnere. I en række grønne rapporter kortlægger de arbejdet med grøn forskning og innovation i nogle af verdens førende innovationsmiljøer.
Årets store OECD-uddannelsesanalyse er udkommet
Publiceringsdato 16. september 2021 Dette års udgave af OECD-publikationen ’Education at a Glance’ er nu offentliggjort. Publikationen dykker ned i uddannelsesområdet for alle OECD-lande og partnerlande.
Danmarks Frie Forskningsfond får nye bestyrelsesmedlemmer
Publiceringsdato 15. september 2021 Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har udpeget professorerne Nanna Mik-Meyer, Jørgen Frøkiær, Lasse Horne Kjældgaard og Lasse Rosendahl til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2022.
Nye medlemmer af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse
Publiceringsdato 15. september 2021 Uddannelses- og Forskningsministeren har udpeget fire nye medlemmer til Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen nedsætter en følgegruppe, der skal få ny national strategi for forskningsdata til at blive til virkelighed
Publiceringsdato 10. september 2021 I starten af september blev en ny national strategi for forskningsdata management offentliggjort. Den skal bidrage til, at det bliver lettere at finde og genbruge data for forskere i Danmark. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen nedsætter en følgegruppe, der skal koordinere strategiens implementering
Anbefalinger fra eftersynet af de offentlige lederuddannelser
Publiceringsdato 07. september 2021 En tværpartslig arbejdsgruppe har, med afsæt i ledelseskommissions anbefaling om at ’ledere skal udvikle sig’, gennemført et eftersyn af de offentlige lederuddannelser.
DFiR brief 27: Kan klimaloven styres i mål af et "grønt NASA"?
Publiceringsdato 30. august 2021 Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har gennem samtaler med aktørerne i den grønne omstilling stillet skarpt på, hvordan forsknings- og innovationspolitikken kan få os i mål med klimaloven. DFiRbrief 27 sammenfatter udfordringer og muligheder ved grønne forskningsmissioner.
Nu går arbejdet med et partnerskab for børneforskning i gang
Publiceringsdato 27. august 2021 Uddannelses- og forskningsministeren starter nu processen med at etablere et partnerskab for børneforskning med henblik på at styrke den praksisnære, pædagogiske forskning og vidensunderstøtte pædagoguddannelsen.
Appetit på internationalt samarbejde
Publiceringsdato 27. august 2021 158 ansøgere har søgt midler fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsens tilskudsordning EUopSTART, som understøtter dansk deltagelse i international forskning og innovation. Det tegner godt for Danmarks deltagelse i EU’s nye rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe.
Nyt forsøg med teknologiforståelse som undervisningsfag på læreruddannelsen
Publiceringsdato 26. august 2021 Københavns Professionshøjskole (KP) har fået grønt lys til at tilbyde teknologiforståelse som undervisningsfag på læreruddannelsen i Campus Carlsberg i København.
Farvel Horizon 2020!
Publiceringsdato 26. august 2021 Et tilbageblik på Horizon 2020 viser, at 12 ud af 100 ansøgere fik succes med deres ansøgning, at de grønne budgetmål blev indfriet og at samarbejde om forskning og innovation også inkluderede resten af verden. Det fremgår af Europa-Kommissionens nye årsrapport om forskning og innovation.
Nyhedsbrevet går på sommerferie
Publiceringsdato 09. juli 2021 Nyhedsbrevet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet går på sommerferie og udsendes ikke fra 12. juli til 26. juli 2020.
Små og mellemstore virksomheder i hele landet bruger GTS-institutterne mere end tidligere
Publiceringsdato 01. juli 2021 Trods benspænd fra corona-restriktioner er det lykkedes GTS at øge omsætningen til små og mellemstore danske virksomheder i 2020. Det fremgår af GTS-institutternes performanceregnskab for 2020.
De første 11 partnerskaber i Horizon Europe klar til at udmønte midler
Publiceringsdato 01. juli 2021 I de første arbejdsprogrammer i Horizon Europe for 2021 og 2022 indgår 11 såkaldte partnerskaber. Hele partnerskabsområdet vil i de kommende år udmønte hver femte euro i Horizon Europe – i denne runde er fokus på bl.a. kunstig intelligens, fotonik og emissionsfri transport på veje og have.
Nævnet for Videnskabelig Uredelighed får nye medlemmer i 2021
Publiceringsdato 30. juni 2021 Fire nye faglige medlemmer og seks nye suppleanter er udpeget til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fire siddende faglige medlemmer og to siddende suppleanter genudpeges.
Ny sommerskole for danske og internationale talenter i robotteknologi
Publiceringsdato 29. juni 2021 Ambitionen er at opbygge en internationalt anerkendt sommerskole og partnerskaber med verdens førende forskningsmiljøer samt at udbrede kendskabet til den danske robotklynge og tiltrække de bedste talenter til det danske robotmiljø.
Alle analyser fra 'Eftersyn af de offentlige lederuddannelser' er nu offentliggjort
Publiceringsdato 23. juni 2021 På baggrund af Ledelseskommissionens anbefalinger er der gennemført et eftersyn af de offentlige lederuddannelser. Eftersynet er udført af en tværpartlig arbejdsgruppe, der kommer med sine anbefalinger efter sommeren. Allerede nu er det muligt at læse analyserne fra eftersynet.
147 danskere vil gerne være astronauter hos ESA
Publiceringsdato 23. juni 2021 Antallet af kvindelige ansøgere i Danmark ligger denne gang væsentligt over niveauet i 2008, da ESA sidste gang indkaldte ansøgere til astronautkorpset.
Dansk-bayersk matchmaking-workshop banede vej for EU-bevilling på robotområdet
Publiceringsdato 21. juni 2021 Et værdifuldt samarbejde kræver både tid og kræfter fra mange involverede parter, men kan i sidste ende resultere i store succeshistorier. Et matchmaking event arrangeret af det danske Innovationscenter i München og Bavarian Research Alliance startskuddet til en fælles ansøgning til Horizon 2020.
Nyt univers om Horizon Europe på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside
Publiceringsdato 18. juni 2021 Nyt webunivers om EU’s nye forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe er nu klar til at understøtte ansøgere og rådgivere i Danmark. I udviklingen af det nye univers er der taget højde for brugernes ønsker, og det er tilstræbt at skabe et mere overskueligt univers om det nye store program.
Peter Holme Jensen er nyt medlem af Danmarks Innovationsfonds bestyrelse
Publiceringsdato 16. juni 2021 Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har udpeget Peter Holme Jensen, CEO for Aquaporin A/S, som nyt medlem af Danmarks Innovationsfonds bestyrelse.
Rekordstore opslag skyder for alvor Horizon Europe i gang
Publiceringsdato 16. juni 2021 I dag lancerer EU de første officielle arbejdsprogrammer og opslag i Horizon Europe. Ambitionerne er store og budgettet lige så. Horizon Europe skal bidrage væsentligt til at løse nutidens store samfundsudfordringer – især inden for klima, sundhed og den digitale omstilling.
Danmarks deltagelse i forskningens europamesterskaber
Publiceringsdato 15. juni 2021 Nye resultater for de europæiske landes deltagelse i EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 er klar. Danmark klarer sig fortsat godt i konkurrencen om midler, og siden programmets start har 3540 deltagere fra danske institutioner og virksomheder kvalificeret sig til at modtage midler.
Normal hverdag på de videregående uddannelser fra 14. juni
Publiceringsdato 10. juni 2021 Studerende og videregående uddannelsesinstitutioner kan vende tilbage til en normaliseret hverdag fra 14. juni. Regeringen har nemlig indgået en aftale med et bredt flertal af Folketingets partier om, hvornår de forskellige corona-restriktioner bliver udfaset
Vil du deltage i et af de 40 nye COST-forskernetværk?
Publiceringsdato 09. juni 2021 40 nye internationale forskernetværk bliver nu finansieret af organisationen COST, The European Cooperation in Science and Technology. Netværkene skal bane vejen for ny viden inden for udvalgte fagområder. Danske forskere og virksomheder kan søge om at deltage i et af de nye forskernetværk.
Forkerte antagelser i kritik af udflytningsplan
Publiceringsdato 04. juni 2021 Regeringen fremlagde i sidste uge en historisk udflytningsplan for de videregående uddannelser. En række aktører har kritiseret planen. Kritikken rammer imidlertid skævt, da en del af præmisserne hviler på forkerte antagelser.
Webinarrække om Horizon Europe
Publiceringsdato 01. juni 2021 Vil du søge Horizon Europe, eller rådgiver du Horizon Europe-ansøgere? Så lyt til webinarrækken om de programmer i Horizon Europe, der tager livtag med de store samfundsmæssige udfordringer, som Europa står overfor. Webinarrækken består af fem webinarer, og den løber over skærmen i juni måned.
DFiRbrief 26: Virker tværvidenskabelige og tværfaglige initiativer efter hensigten?
Publiceringsdato 25. maj 2021 Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) offentliggør en undersøgelse af organisatoriske og økonomiske virkemidler, der har til formål at understøtte tværvidenskab og tværfaglighed. Undersøgelsen viser gode hensigter og forskelligartede initiativer, men hvad ligger der bag ordene?
Nye anbefalinger for sociale arrangementer og socialt samvær
Publiceringsdato 22. maj 2021 Genåbningsaftalen fra d. 18. maj medførte en fuld genåbning af de videregående uddannelser, og nu er der flere gode nyheder til de mere end 250.000 studerende. Sundhedsstyrelsen er nemlig kommet med nye og mere lempelige anbefalinger for sociale arrangementer og socialt samvær
Nu kan dimittenderne fejres: Opdaterede retningslinjer for uddannelsesafslutninger
Publiceringsdato 20. maj 2021 Opdaterede retningslinjer giver nu nyudklækkede dimittender mulighed for at fejre deres afslutning på uddannelsen.
Ny podcastserie ”EU-kampen om de kloge milliarder”
Publiceringsdato 05. maj 2021 Lyt med, når Uddannelses- og Forskningsstyrelsen stiller skarpt på de politiske forhandlinger om Horizon Europe, programmets grønne visioner og den nye indsats for at løfte innovationen i Europa. I serien kan du møde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, eksperter og embedsmænd.