Gå til indhold

Pressemeddelelser 2009

Her kan du se udvalgte pressemeddelelser fra 2009.
Viser 1-60 af 121 resultater
Regeringen hjælper innovative iværksættere
Publiceringsdato 29. december 2009 Finanskrisen kradser for de innovative iværksættere. Det er blevet sværere at rejse kapital til nye virksomheder fra forskningen, hvor den teknologiske og kommercielle risiko er høj. Derfor rækker staten nu en hjælpende hånd.
Milliardinvesteringer på universiteterne gøres klar lige efter nytår
Publiceringsdato 28. december 2009 Seks milliarder kroner er på vej til universiteternes laboratorier. En arbejdsgruppe går efter nytår i gang med at kigge på, hvordan pengene skal fordeles.
Ekstra uddannelse skal føre til job
Publiceringsdato 22. december 2009 Regeringen fremsætter to lovforslag, der skal forbedre nyuddannedes muligheder på arbejdsmarkedet.
Det Danske Studenterhus i Paris får nye bestyrelsesmedlemmer
Publiceringsdato 22. december 2009 Det Danske Studenterhus i Paris har eksisteret siden 1929, men har i år fået ændret sin organisationsstruktur. Som konsekvens heraf er nye bestyrelsesmedlemmer for Fonden for Det Danske Studenterhus nu blevet udnævnt.
Ugens tal: Danmark frontfigur i international miljø- og klimaforskning
Publiceringsdato 17. december 2009 Mens FN's klimatopmøde afholdes i København, viser nye tal, at danske forskere og virksomheder placerer sig helt fremme i konkurrencen om EU's forskningsmidler på miljø- og klimaområdet. Videnskabsministeren glæder sig over den danske placering på det grønne forskningsområde.
Hele Folketinget bag ny forskningsrådslov
Publiceringsdato 17. december 2009 Regeringen har indgået en bred aftale i Folketinget om fremtidens danske forskningsrådssystem. Aftalen, der imødekommer mange af de anbefalinger, som et evalueringspanel fremlagde i efteråret, skaber et mere internationalt orienteret og gennemsigtigt system.
Videnskabsministeriet skærer en fjerdedel af strømforbrug
Publiceringsdato 16. december 2009 Efter et års elspare-initiativer er der skåret 23 procent af det årlige elforbrug. Videnskabsminister Helge Sander håber, at man kan komme endnu længere med elbesparelserne.
Årets forskerspirer kåres
Publiceringsdato 15. december 2009 Gymnasieelever fra hele landet dyster lige nu om at blive årets forskerspirer. I dag overrækker videnskabsminister Helge Sander priserne og 20.000 kr. til de fire bedste projekter.
Uddannelse i bæredygtig udvikling styrkes i nyt netværk
Publiceringsdato 11. december 2009 Forskere, folkeskolelærere, bibliotekarer, journalister og andre formidlere i bæredygtig udvikling samles nu i et nyt netværk med støtte fra Undervisningsministeriet og Videnskabsministeriet.
Sander til kamp imod fup-universiteter
Publiceringsdato 09. december 2009 Videnskabsminister Helge Sander ønsker universitets-titlen beskyttet for at komme diplom-fabrikker til livs.
Norden samarbejder om uddannelse og forskning
Publiceringsdato 08. december 2009 Når Danmark i 2010 overtager formandskabet for Nordisk Ministerråd, fokuseres der på uddannelse og forskning. Det sker blandt andet med en sprogkampagne og undersøgelser af frafald og specialundervisning i Norden samt en konference om nordiske styrkepositioner inden for uddannelser og forskning.
Ugens tal: Ny universitetsliste til udlandsstipendium
Publiceringsdato 07. december 2009 Flere europæiske og færre amerikanske universiteter er på listen over universiteter, hvor danske studerende kan tage deres udlandsstipendium med til.
Positiv evaluering af fusioner og universitetslov
Publiceringsdato 03. december 2009 Videnskabsminister Helge Sander finder den internationale evaluering af universitetsloven og universitetsfusionerne positiv og konstruktiv.
Ministeren tager imod – nu på universiteterne
Publiceringsdato 03. december 2009 Den gode gamle ordning med ministerens træffetid genopstår nu i en ny form. Det er videnskabsminister Helge Sander, der tager ud på de otte universiteter og inviterer studerende og ansatte til at møde op.
Ugens tal: Danske virksomheder styrker forskning markant
Publiceringsdato 02. december 2009 De mest forskningstunge danske virksomheder har fra 2007 til 2008 øget deres investeringer i forskning og udvikling markant mere end deres internationale konkurrenter – men ikke nødvendigvis i Danmark.
Rumforskning for klimaet
Publiceringsdato 02. december 2009 Ny udstilling på Kongens Nytorv skal vise klimaforandringerne set fra rummet.
Dansk andel i verdens mest avancerede røntgenlaser
Publiceringsdato 30. november 2009 Danmark indtræder i det europæiske samarbejde om XFEL, Den Europæiske Fri-Elektron Røntgenlaserfacilitet ved Hamburg, der bl.a. vil gøre det muligt at 'filme' molekyler.
Danmarks første tværfaglige klimaforskningscenter åbner
Publiceringsdato 26. november 2009 Regeringen sætter handling bag ordene og investerer 30 mio. kr. i nyt klimaforskningscenter, der skal forsyne kommunerne med ny viden om, hvordan de kan forberede sig på klimaforandringer.
Sander vil styrke undervisningsmiljøet på universiteterne
Publiceringsdato 25. november 2009 Videnskabsministeren igangsætter tilsyn med undervisningsmiljøet på universiteterne efter dialog med de studerendes organisationer.
Presseinvitation: Forskningsekspedition genoplives i lyd og billeder
Publiceringsdato 24. november 2009 Imponerende forskning, livet til søs og ildsjæles fascinerende historier fortælles i en ny dokumentarfilm om Galathea 3-ekspeditionens jordomsejling.
Klimaforskningscenter indvies i Grønland
Publiceringsdato 23. november 2009 Med få uger til FN's klimatopmøde bliver det nye "klimauniversitet" eller forskningscenter i dag indviet i Grønland, hvor klimaforandringerne kan studeres lige uden for døren.
Sander vil fjerne flere regler på universiteterne
Publiceringsdato 20. november 2009 Annoncekampagne gav 49 nye forslag til, hvordan universitetsområdet kan afbureaukratiseres.
Væsentlig flere skal uddannes i entreprenørskab
Publiceringsdato 19. november 2009 I fremtiden skal væsentlig flere elever og studerende have undervisning i entreprenørskab. Samtidig oprettes en ny fond, der samler indsatsen. Det er kernen i regeringens nye strategi for uddannelse i entreprenørskab.
To nye medlemmer af bestyrelsen for grundforskningsfond
Publiceringsdato 13. november 2009 Bestyrelsen for Danmarks Grundforskningsfond får to nye, udenlandske medlemmer for at styrke den internationale dimension. Formanden og to medlemmer genudpeget.
Mere og bedre undervisning, tak
Publiceringsdato 13. november 2009 Både landets universitetsstuderende og videnskabsminister Helge Sander forventer flere undervisningstimer efter, at taxameteret fra næste år er hævet markant. Det kom frem, da videnskabsministeren mødtes med repræsentanter fra landets studenterorganisationer i dag.
Tre mia. kr. til innovation og videnspredning
Publiceringsdato 06. november 2009 Med finansloven for 2010 har regeringen sikret tre mia. kr. til stærkere samarbejde mellem universiteter og private virksomheder.
Markant fremgang på 62 procent for videnspredning
Publiceringsdato 05. november 2009 Fra 2007 til 2008 er antallet af virksomheder i innovationsnetværk steget med over 60 procent. Samtidig stiger udbyttet: Der er målbar effekt af netværksdeltagelsen hos 30 procent flere virksomheder end tidligere.
Kvart mia. kr. til it og tele over de næste tre år
Publiceringsdato 05. november 2009 Morgendagens vækstvirksomheder tilgodeses også med godt 200 mio. kr. til innovationsmiljøerne.
Bredt forlig om globaliseringsmilliarder
Publiceringsdato 05. november 2009 Globaliseringsforhandlingerne om 7 mia. kroner til forskning og innovation er nu faldet på plads. Det brede forlig sikrer bl.a. en omfattende modernisering af universiteternes laboratorier, en grøn forskningspakke, en forhøjelse af uddannelsestaxametrene samt et center for stamcelleforskning.
Ugens tal: Stærk fremgang for dansk it-forskning i EU
Publiceringsdato 29. oktober 2009 Danske virksomheder og forskere tildelt 93 mio. kr. til IKT-forskning fra EU. Videnskabsminister Helge Sander er godt tilfreds med en stigende dansk andel af bevillingerne.
Sander: Urimeligt over for universiteterne
Publiceringsdato 27. oktober 2009 Videnskabsminister Helge Sander konstaterer med beklagelse og dyb bekymring, at oppositionen tager planerne om milliardinvesteringer i forskning, uddannelse og innovation som gidsel.
Ugens tal: Kvinder falder fra under ph.d.-studiet
Publiceringsdato 22. oktober 2009 På bachelor- og kandidatuddannelserne udgør kvinderne hovedparten af de studerende, og de er bedre end mændene til at gennemføre deres studier. Men dette billede ændrer sig fuldstændig på ph.d.-uddannelsen.
850 danskere læser i udlandet med nyt stipendium
Publiceringsdato 22. oktober 2009 Med udlandsstipendieordningen er det blevet muligt for de danske studerende at få betalt uddannelsesgebyret ved en udenlandsk uddannelse helt eller delvist.
Kinesiske elite-kandidater tilbydes ErhvervsPhD i Danmark
Publiceringsdato 21. oktober 2009 Tretten kinesiske elite-kandidater tilbydes forskeruddannelse som ErhvervsPhD i danske virksomheder. Initiativet skal styrke forsknings- og innovationssamarbejdet mellem Danmark og Kina.
Sander: Massiv offentlig satsning på grøn forskning
Publiceringsdato 16. oktober 2009 Videnskabsminister Helge Sander præsenterer en samlet plan for grøn forskning og innovation, der skal skabe ny vækst og velfærd og understøtte Danmarks centrale rolle på det grønne område.
Ugens tal: Danmark henter EU-midler til grøn forskning
Publiceringsdato 08. oktober 2009 Danske virksomheder og forskningsinstitutioner har succés med at finansiere grønne forskningsprojekter gennem EU’s forskningsbudget. Videnskabsministeren øjner muligheden for et grønt, dansk fingeraftryk på EU’s kommende forskningsprogram.
Rekordoptag til universiteterne er en realitet
Publiceringsdato 07. oktober 2009 Over 2500 unge har i år søgt ind på universitetet efter den koordinerede tilmeldings optagelsesrunde. Det endelige optag i 2009 på universitetsuddannelserne ender på 21.587 personer og er dermed det største antal nogensinde.
Markant oprustning af dansk klimaforskning
Publiceringsdato 07. oktober 2009 En bevilling på 38 mio. kr. sikrer etablering af et helt nyt, dansk klimaforskningscenter og et forskningsprojekt om beskyttelse af danske kyster mod havvandsstigninger og kysterosion.
Kulturnat i videnskabens tegn
Publiceringsdato 02. oktober 2009 Læg vejen forbi Videnskabsministeriet på Kulturnatten til en aften fyldt med interessante forskeroplæg, teater om skabelseshistorien, musikalsk underholdning og meget mere.
Analyse: Natur- og teknisk videnskab underprioriteres
Publiceringsdato 22. september 2009 Nyt forskningsbarometer viser, at Danmark investerer markant mindre i naturvidenskab og teknisk videnskab end de øvrige OECD-lande. Undersøgelsen giver dansk forskning flotte karakterer.
Danske forskere får syv prestigebevillinger fra EU
Publiceringsdato 19. september 2009 Syv yngre forskere tildelt bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til at gennemføre banebrydende projekter i Danmark – næsten en fordobling i forhold til sidste år, hvor fire yngre danske forskere fik bevillinger.
Presseinvitation: Gang i væksten i Danmark igen
Publiceringsdato 18. september 2009 Videnskabsminister Helge Sander præsenterer Forskningsbarometer 2009, hvor Danmarks forskningskvalitet og -indsats for første gang måles med de bedste. Og RTI's formand, adm. dir. Lars Mikkelgaard-Jensen, præsenterer RTI's kommercialiseringsstrategi for forskning.
Industriens Fond sikrer opførelse af dansk-kinesisk universitetscenter i Kina
Publiceringsdato 18. september 2009 Et strategisk samarbejde mellem Videnskabsministeriet og Industriens Fond sikrer nu, at planerne om et dansk universitetscenter i Beijing kan realiseres.
Fra to timer til nu 150 timers rådgivning til opfindere
Publiceringsdato 18. september 2009 Videnskabsminister Helge Sander styrker rådgivningen af opfindere. Tidligere kunne de få to timers rådgivning, nu kan de få op til 150 timers rådgivning. Bevillingen øges med 50 procent.
Danmark og USA indgår nyt samarbejde om forskning
Publiceringsdato 15. september 2009 Videnskabsminister Helge Sander og USA's nye ambassadør i Danmark Laurie S. Fulton underskriver i dag en aftale, som vil give danske og amerikanske forskere bedre muligheder for at samarbejde.
Danmark og Grønland ét skridt nærmere Nordpolen
Publiceringsdato 11. september 2009 Undersøgelser i Arktis betyder, at det danske Rigsfællesskab er rykket ét skridt nærmere et krav på kontinentalsoklen ind over Nordpolen.
Aarhus Universitet er iværksætteruniversitet
Publiceringsdato 11. september 2009 For første gang vandt Aarhus Universitet prisen som årets iværksætteruniversitet. Prisen går til det universitet, som har gjort den største indsats for at styrke de studerendes viden og kompetencer inden for iværksætteri.
Ugens tal: 25 procent flere iværksætterfag på universiteterne
Publiceringsdato 10. september 2009 På bare et år er antallet af iværksætterfag og -kurser på universiteterne vokset med næsten en fjerdedel. Videnskabsministeren glæder sig over udviklingen, men er også bekymret over kursernes tilsyneladende faldende vægt i uddannelsessystemet.
Studieophold i udlandet er stadig mere populært
Publiceringsdato 09. september 2009 Flere unge tager en del af deres uddannelse i udlandet, men når det gælder en hel uddannelse er tallet faldet. Her vil udlandsstipendier givetvis vende udviklingen, mener videnskabsminister Helge Sander.
Klimakonferencen: Klimastipendiaterne er landet
Publiceringsdato 31. august 2009 Udviklingsminister Ulla Tørnæs og videnskabsminister Helge Sander byder velkommen til klimastipendiater fra hele verden.
Ugens tal: Markant flere basismidler til universiteterne
Publiceringsdato 27. august 2009 Inden for de seneste fem år er universiteternes forskningsbevillinger vokset med 20 procent. Væksten står i skærende kontrast til påstande om faldende bevillinger, mener videnskabsministeren.
Sander: Forskningsmålet er nået – med top på!
Publiceringsdato 25. august 2009 Regeringen overopfylder globaliseringsforligets 1 pct.s-forskningsmål i 2010. Oveni foreslås en investering på seks mia. kr. til at modernisere universiteternes laboratorier og et løft af uddannelsestaxameter til humaniora og samfundsfag.
Idékatalog skal få flere kvinder i forskning
Publiceringsdato 21. august 2009 Universiteterne skal lære af hinandens gode eksempler. Derfor lancerer Videnskabsministeriet en kortlægning af konkrete initiativer, der sigter mod at rekruttere og fastholde kvindelige talenter i dansk forskning.
Ugens tal: Lønspredning blandt offentligt ansatte forskere
Publiceringsdato 18. august 2009 Ny lønstatistik viser størst lønspredning hos professorerne. Videnskabsminister Helge Sander er tilfreds med, at universiteterne kan benytte frihedsgrader til at fastholde og tiltrække de bedste forskere.
Sander griber ind for at sikre større tillid til forskningsråd
Publiceringsdato 17. august 2009 Evalueringsrapport har sat spørgsmålstegn ved Det Frie Forskningsråds bevillingspraksis. Det har fået videnskabsminister Helge Sander til at iværksætte en række initiativer.
Nye medlemmer til Det Frie Forskningsråd
Publiceringsdato 17. august 2009 Videnskabsminister Helge Sander har udpeget 19 nye og genbeskikket 21 medlemmer til de faglige forskningsråd under Det Frie Forskningsråd.
Ugens tal: Sander efterlyser flere pladser på medicinstudierne i Sverige
Publiceringsdato 13. august 2009 Videnskabsminister Helge Sander presser på for flere pladser på medicinstudierne i Sverige. Selv om landet de seneste år har udvidet antallet af pladser, optager Danmark i forhold til indbyggertallet langt flere unge på medicinstudierne, end man gør i Sverige.
Dansk-amerikansk eliteforskningssamarbejde
Publiceringsdato 03. august 2009 Et ambitiøst dansk forskningsprojekt indgår nu et banebrydende samarbejde med amerikanske pionerer inden for syntesebiologi - et nyt forskningsområde, som kan revolutionere sollys’ omdannelse til energi.
Tolv procent flere nye studerende på universiteterne
Publiceringsdato 30. juli 2009 20.263 unge er i dag blevet optaget på en universitetsuddannelse. Det er en stigning på 12 procent i forhold til sidste år. Fire ud af fem optagne begynder nu på universitetet efter højst to sabbatår.
Attraktivt at studere og arbejde i Danmark
Publiceringsdato 24. juli 2009 Siden regeringen trådte til i 2001 har Danmark formået at tiltrække markant flere studerende, ph.d.-studerende og forskere fra udlandet.