Finanskrisen kradser for de innovative iværksættere. Det er blevet sværere at rejse kapital til nye virksomheder fra forskningen, hvor den teknologiske og kommercielle risiko er høj. Derfor rækker staten nu en hjælpende hånd.
Pressemeddelelser 2009
Seks milliarder kroner er på vej til universiteternes laboratorier. En arbejdsgruppe går efter nytår i gang med at kigge på, hvordan pengene skal fordeles.
Regeringen fremsætter to lovforslag, der skal forbedre nyuddannedes muligheder på arbejdsmarkedet.
Det Danske Studenterhus i Paris har eksisteret siden 1929, men har i år fået ændret sin organisationsstruktur. Som konsekvens heraf er nye bestyrelsesmedlemmer for Fonden for Det Danske Studenterhus nu blevet udnævnt.
Mens FN's klimatopmøde afholdes i København, viser nye tal, at danske forskere og virksomheder placerer sig helt fremme i konkurrencen om EU's forskningsmidler på miljø- og klimaområdet. Videnskabsministeren glæder sig over den danske placering på det grønne forskningsområde.
Regeringen har indgået en bred aftale i Folketinget om fremtidens danske forskningsrådssystem. Aftalen, der imødekommer mange af de anbefalinger, som et evalueringspanel fremlagde i efteråret, skaber et mere internationalt orienteret og gennemsigtigt system.
Efter et års elspare-initiativer er der skåret 23 procent af det årlige elforbrug. Videnskabsminister Helge Sander håber, at man kan komme endnu længere med elbesparelserne.
Gymnasieelever fra hele landet dyster lige nu om at blive årets forskerspirer. I dag overrækker videnskabsminister Helge Sander priserne og 20.000 kr. til de fire bedste projekter.
Forskere, folkeskolelærere, bibliotekarer, journalister og andre formidlere i bæredygtig udvikling samles nu i et nyt netværk med støtte fra Undervisningsministeriet og Videnskabsministeriet.
Videnskabsminister Helge Sander ønsker universitets-titlen beskyttet for at komme diplom-fabrikker til livs.
Når Danmark i 2010 overtager formandskabet for Nordisk Ministerråd, fokuseres der på uddannelse og forskning. Det sker blandt andet med en sprogkampagne og undersøgelser af frafald og specialundervisning i Norden samt en konference om nordiske styrkepositioner inden for uddannelser og forskning.
Flere europæiske og færre amerikanske universiteter er på listen over universiteter, hvor danske studerende kan tage deres udlandsstipendium med til.
Videnskabsminister Helge Sander finder den internationale evaluering af universitetsloven og universitetsfusionerne positiv og konstruktiv.
Den gode gamle ordning med ministerens træffetid genopstår nu i en ny form. Det er videnskabsminister Helge Sander, der tager ud på de otte universiteter og inviterer studerende og ansatte til at møde op.
De mest forskningstunge danske virksomheder har fra 2007 til 2008 øget deres investeringer i forskning og udvikling markant mere end deres internationale konkurrenter – men ikke nødvendigvis i Danmark.
Ny udstilling på Kongens Nytorv skal vise klimaforandringerne set fra rummet.
Danmark indtræder i det europæiske samarbejde om XFEL, Den Europæiske Fri-Elektron Røntgenlaserfacilitet ved Hamburg, der bl.a. vil gøre det muligt at 'filme' molekyler.
Regeringen sætter handling bag ordene og investerer 30 mio. kr. i nyt klimaforskningscenter, der skal forsyne kommunerne med ny viden om, hvordan de kan forberede sig på klimaforandringer.
Videnskabsministeren igangsætter tilsyn med undervisningsmiljøet på universiteterne efter dialog med de studerendes organisationer.
Imponerende forskning, livet til søs og ildsjæles fascinerende historier fortælles i en ny dokumentarfilm om Galathea 3-ekspeditionens jordomsejling.
Med få uger til FN's klimatopmøde bliver det nye "klimauniversitet" eller forskningscenter i dag indviet i Grønland, hvor klimaforandringerne kan studeres lige uden for døren.
Annoncekampagne gav 49 nye forslag til, hvordan universitetsområdet kan afbureaukratiseres.
I fremtiden skal væsentlig flere elever og studerende have undervisning i entreprenørskab. Samtidig oprettes en ny fond, der samler indsatsen. Det er kernen i regeringens nye strategi for uddannelse i entreprenørskab.
Bestyrelsen for Danmarks Grundforskningsfond får to nye, udenlandske medlemmer for at styrke den internationale dimension. Formanden og to medlemmer genudpeget.
Både landets universitetsstuderende og videnskabsminister Helge Sander forventer flere undervisningstimer efter, at taxameteret fra næste år er hævet markant. Det kom frem, da videnskabsministeren mødtes med repræsentanter fra landets studenterorganisationer i dag.
Med finansloven for 2010 har regeringen sikret tre mia. kr. til stærkere samarbejde mellem universiteter og private virksomheder.
Fra 2007 til 2008 er antallet af virksomheder i innovationsnetværk steget med over 60 procent. Samtidig stiger udbyttet: Der er målbar effekt af netværksdeltagelsen hos 30 procent flere virksomheder end tidligere.
Morgendagens vækstvirksomheder tilgodeses også med godt 200 mio. kr. til innovationsmiljøerne.
Globaliseringsforhandlingerne om 7 mia. kroner til forskning og innovation er nu faldet på plads. Det brede forlig sikrer bl.a. en omfattende modernisering af universiteternes laboratorier, en grøn forskningspakke, en forhøjelse af uddannelsestaxametrene samt et center for stamcelleforskning.
Danske virksomheder og forskere tildelt 93 mio. kr. til IKT-forskning fra EU. Videnskabsminister Helge Sander er godt tilfreds med en stigende dansk andel af bevillingerne.
Videnskabsminister Helge Sander konstaterer med beklagelse og dyb bekymring, at oppositionen tager planerne om milliardinvesteringer i forskning, uddannelse og innovation som gidsel.
På bachelor- og kandidatuddannelserne udgør kvinderne hovedparten af de studerende, og de er bedre end mændene til at gennemføre deres studier. Men dette billede ændrer sig fuldstændig på ph.d.-uddannelsen.
Med udlandsstipendieordningen er det blevet muligt for de danske studerende at få betalt uddannelsesgebyret ved en udenlandsk uddannelse helt eller delvist.
Tretten kinesiske elite-kandidater tilbydes forskeruddannelse som ErhvervsPhD i danske virksomheder. Initiativet skal styrke forsknings- og innovationssamarbejdet mellem Danmark og Kina.
Videnskabsminister Helge Sander præsenterer en samlet plan for grøn forskning og innovation, der skal skabe ny vækst og velfærd og understøtte Danmarks centrale rolle på det grønne område.
Danske virksomheder og forskningsinstitutioner har succés med at finansiere grønne forskningsprojekter gennem EU’s forskningsbudget. Videnskabsministeren øjner muligheden for et grønt, dansk fingeraftryk på EU’s kommende forskningsprogram.
Over 2500 unge har i år søgt ind på universitetet efter den koordinerede tilmeldings optagelsesrunde. Det endelige optag i 2009 på universitetsuddannelserne ender på 21.587 personer og er dermed det største antal nogensinde.
En bevilling på 38 mio. kr. sikrer etablering af et helt nyt, dansk klimaforskningscenter og et forskningsprojekt om beskyttelse af danske kyster mod havvandsstigninger og kysterosion.
Læg vejen forbi Videnskabsministeriet på Kulturnatten til en aften fyldt med interessante forskeroplæg, teater om skabelseshistorien, musikalsk underholdning og meget mere.
Nyt forskningsbarometer viser, at Danmark investerer markant mindre i naturvidenskab og teknisk videnskab end de øvrige OECD-lande. Undersøgelsen giver dansk forskning flotte karakterer.
Syv yngre forskere tildelt bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til at gennemføre banebrydende projekter i Danmark – næsten en fordobling i forhold til sidste år, hvor fire yngre danske forskere fik bevillinger.
Videnskabsminister Helge Sander præsenterer Forskningsbarometer 2009, hvor Danmarks forskningskvalitet og -indsats for første gang måles med de bedste. Og RTI's formand, adm. dir. Lars Mikkelgaard-Jensen, præsenterer RTI's kommercialiseringsstrategi for forskning.
Et strategisk samarbejde mellem Videnskabsministeriet og Industriens Fond sikrer nu, at planerne om et dansk universitetscenter i Beijing kan realiseres.
Videnskabsminister Helge Sander styrker rådgivningen af opfindere. Tidligere kunne de få to timers rådgivning, nu kan de få op til 150 timers rådgivning. Bevillingen øges med 50 procent.
Videnskabsminister Helge Sander og USA's nye ambassadør i Danmark Laurie S. Fulton underskriver i dag en aftale, som vil give danske og amerikanske forskere bedre muligheder for at samarbejde.
Undersøgelser i Arktis betyder, at det danske Rigsfællesskab er rykket ét skridt nærmere et krav på kontinentalsoklen ind over Nordpolen.
For første gang vandt Aarhus Universitet prisen som årets iværksætteruniversitet. Prisen går til det universitet, som har gjort den største indsats for at styrke de studerendes viden og kompetencer inden for iværksætteri.
På bare et år er antallet af iværksætterfag og -kurser på universiteterne vokset med næsten en fjerdedel. Videnskabsministeren glæder sig over udviklingen, men er også bekymret over kursernes tilsyneladende faldende vægt i uddannelsessystemet.
Flere unge tager en del af deres uddannelse i udlandet, men når det gælder en hel uddannelse er tallet faldet. Her vil udlandsstipendier givetvis vende udviklingen, mener videnskabsminister Helge Sander.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs og videnskabsminister Helge Sander byder velkommen til klimastipendiater fra hele verden.
Inden for de seneste fem år er universiteternes forskningsbevillinger vokset med 20 procent. Væksten står i skærende kontrast til påstande om faldende bevillinger, mener videnskabsministeren.
Regeringen overopfylder globaliseringsforligets 1 pct.s-forskningsmål i 2010. Oveni foreslås en investering på seks mia. kr. til at modernisere universiteternes laboratorier og et løft af uddannelsestaxameter til humaniora og samfundsfag.
Universiteterne skal lære af hinandens gode eksempler. Derfor lancerer Videnskabsministeriet en kortlægning af konkrete initiativer, der sigter mod at rekruttere og fastholde kvindelige talenter i dansk forskning.
Ny lønstatistik viser størst lønspredning hos professorerne. Videnskabsminister Helge Sander er tilfreds med, at universiteterne kan benytte frihedsgrader til at fastholde og tiltrække de bedste forskere.
Evalueringsrapport har sat spørgsmålstegn ved Det Frie Forskningsråds bevillingspraksis. Det har fået videnskabsminister Helge Sander til at iværksætte en række initiativer.
Videnskabsminister Helge Sander har udpeget 19 nye og genbeskikket 21 medlemmer til de faglige forskningsråd under Det Frie Forskningsråd.
Videnskabsminister Helge Sander presser på for flere pladser på medicinstudierne i Sverige. Selv om landet de seneste år har udvidet antallet af pladser, optager Danmark i forhold til indbyggertallet langt flere unge på medicinstudierne, end man gør i Sverige.
Et ambitiøst dansk forskningsprojekt indgår nu et banebrydende samarbejde med amerikanske pionerer inden for syntesebiologi - et nyt forskningsområde, som kan revolutionere sollys’ omdannelse til energi.
20.263 unge er i dag blevet optaget på en universitetsuddannelse. Det er en stigning på 12 procent i forhold til sidste år. Fire ud af fem optagne begynder nu på universitetet efter højst to sabbatår.
Siden regeringen trådte til i 2001 har Danmark formået at tiltrække markant flere studerende, ph.d.-studerende og forskere fra udlandet.
Den hidtidige rekord bliver i år slået med otte procent flere ansøgninger til universiteterne. De skærpede faglige adgangskrav har altså ikke ført til færre ansøgere, siger videnskabsminister Helge Sander.
Antallet af studerende, som afbryder en universitetsuddannelse, falder. I løbet af fem år har Københavns Universitet halveret frafaldet.
Efter flere års forberedelser er der politisk forlig: Universiteterne skal fremover også have basismidler i forhold til deres forskningsresultater.
Regeringen har sammen med Socialdemokraterne indgået en politisk aftale om den fremtidige regulering og finansiering af de såkaldte Erasmus Mundus uddannelser.
Indtægter fra kommercialisering af offentlig forskning steg fra 38 mio. kr. i 2007 til 83 mio. kr. sidste år. Andre tal tyder dog på stagnation, og videnskabsminister Helge Sander ønsker styrket fokus på området.
Videnskabsminister Helge Sander uddeler 10 millioner kroner til universiteter, som gerne vil gøre en ekstra indsats for at få studerende hurtigt i beskæftigelse.
Stadig flere højtuddannede fra udlandet ønsker dansk godkendelse af deres uddannelse med henblik på arbejde i Danmark.
En netop offentliggjort rapport opfordrer politikerne til at afsætte 600 mio. kr. til stamcelleområdet. Videnskabsminister Helge Sander indkalder på den baggrund stamcelleforskere til at mødes med de politiske beslutningstagere forud for efterårets politiske forhandlinger.
Til trods for den økonomiske krise har overraskende mange virksomheder positive forventninger til fremtiden. Alligevel er det langt fra alle, der omsætter disse forventninger til investeringer i fremtiden. En prognose tyder på et fald i erhvervslivets udgifter til forskning og udvikling for 2009.
Ens statstilskud giver vidt forskellige antal undervisnings- og vejledningstimer for de studerende – også i sammenlignelige studiefag.
Forligskredsen bag globaliseringspuljen modtager i dag en analyse af universiteter og sektorforskning.
Præsident Barack Obamas nye forsknings- og innovationsstrategi kan blive en klar styrkelse af det dansk-amerikanske samarbejde, sagde videnskabsminister Helge Sander i forbindelse med Folketingets videnskabsudvalgs besøg i USA.
Flere mænd end kvinder er endnu ikke gået i gang med en videregående uddannelse fire år efter den adgangsgivende eksamen.
Fra Grundlovsdag inviteres studerende, forskere og ansatte på landets universiteter samt øvrige interesserede til at udpege overflødige regler på universitetsområdet. ”Fjern en regel”-kampagnen – der fortsætter til 5. september – har til formål at skabe større frihed til den enkelte.
For første gang nogensinde er undervisningsministeren og videnskabsministeren gået sammen om en brevkampagne, som skal gøre det lettere for unge at søge ind på landets uddannelser.
Næsten halvdelen af de studerende, som ikke har været i udlandet under studiet, fortryder. Og det har de god grund til. Udlandsophold gavner karrieren og giver de studerende nye, brugbare kompetencer.
Der er meget stærk europæisk opbakning til, at Øresundsregionen bliver vært for et nyt europæisk forskningsanlæg – verdens største mikroskop – til 11 mia. kr.
Det kommende svenske formandskab vil følge op på EU’s forskningsprogrammer til efteråret, og videnskabsminister Helge Sander vil nu inddrage Folketingets partier.
ESA og Videnskabsministeriet præsenterer den første danske astronaut – som netop er blevet optaget i ESA's astronautkorps.
Støttet af Videnskabsministeriet kommer de unges gode ideer nu med i klimakampen med lanceringen af et nyt e-læringsunivers for unge om klimaudfordringerne – klimakampen.dk.
Inden fem år er halvdelen af de studerende, som afbryder en universitetsuddannelse, vendt tilbage til uddannelsessystemet.
En 32-årig rumforsker bliver Danmarks første astronaut – og den første ESA-astronaut med et dansk flag på rumdragten.
Videnskabsministeriet vil nu sikre, at vinderne af konkurrencen Unge Forskere modtager deres pengepræmier inden udgangen af måneden.
Antallet af udenlandske studerende, som tager en hel uddannelse i Danmark, faldt med over 400 studerende fra 2006 til 2007. Derfor foreslår videnskabsministeren at etablere arbejdskraftstipendier til udenlandske studerende.
Bogen "Campus og Studiemiljø – fysiske rammer for morgendagens universiteter" bliver offentliggjort torsdag 7. maj af videnskabsminister Helge Sander. Den sætter fokus på potentialet i at bruge arkitektur og fysisk planlægning til at skabe verdensklasse universiteter.
Efter syv års forskning og dataindsamling har Færøerne og Danmark indleveret dokumentation for, at et stort stykke kontinentalsokkel i Nordatlanten skal tilhøre Rigsfællesskabet.
Grønland får nyt klimaforskningscenter, der skal forske i klimaforandringer og konsekvenser heraf for natur og samfund i de arktiske egne.
Op til halvandet år. Så markant er forskellen på den gennemsnitlige studietid for et typisk universitetsforløb, når man sammenligner situationen på landets universiteter.
Videnskabsminister opfordrer større virksomheder som Vestas, IBM og Mærsk Olie og Gas til at indgå alliancer med universiteter og forskningsråd om forskning og uddannelse på klimaområdet.
I det europæiske samarbejde om videregående uddannelser ligger Danmark helt i front. På en ministerkonference i Belgien er målene for samarbejdet frem til 2020 blevet fastlagt.
Handlinger tilknyttet webside