Udenlandske akademikere finder nemmere job, hvis de får en officiel vurdering af deres medbragte eksamenspapirer, der beskriver uddannelsens niveau. Det viser en ny svensk undersøgelse.
Nyheder 2014
Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling er steget en smule i 2013. Det samme gælder andelen af innovative virksomheder.
Forskere, som ønsker at søge forskningsmidler under det kommende HERA Joint Research Programme ’Uses of the Past’, kan nu få hjælp af et ’Partner Search Tool’ til at finde internationale partnere til deres forskningsprojekter.
Størstedelen af de danske unge rejser ikke særligt langt for at begynde en videregående uddannelse. Det viser en opgørelse fra Styrelsen for Videregående Uddannelser over søgemønstrene blandt dette års nye studerende.
Fire af Det Frie Forskningsråds faglige råd indleder 2015 med at byde velkommen til en ny formand.
Vinderne af Årets Danske Forskningsresultat er syv kræftforskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. ”Vigtig forskning”, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen om det vindende projekt.
På en konference torsdag på Københavns Universitet blev der sat fokus på, hvordan borgerne kan inddrages i de væsentlige problemstillinger, som forskning og ny teknologi medfører.
Et ophold i udlandet er en forudsætning for at klare sig på arbejdsmarkedet i dag, men de nye kompetencer skal også sættes i spil herhjemme. Det var holdningen fra to uddannelseseksperter på konferencen om internationalisering og kvalitet i uddannelserne.
EU’s ministerråd er blevet enige om en brug af registre, som beskytter borgernes privatliv, uden at det går ud over registerforskningen.
Asta Mogensen har været i praktik i Japan som led i uddannelsen til møbelsnedker. Opholdet har ikke kun givet hende ny viden om bearbejdning af træ, hendes personlige fortælling om praktikken har også indbragt hende førstepræmien i årets konkurrence om historier fra internationale praktikophold.
Rammepapiret er indledende fase i de kommende resultatkontrakter med GTS-institutterne.
Blogindlæg fra vores attaché i New Delhi: En af de første bestillingsopgaver til innovationscentret i New Delhi var at lave en lokal version af Top Talent programmet. Nu har programmet stået sin prøve i Indien. Det er der kommet mange erfaringer ud af, som kan bruges i fremtiden.
EU’s forsknings- og innovationsprogram FP7 har de seneste syv år uddelt 310 milliarder kroner. Af dem hjemtog Danmark over 7 milliarder. Regeringen vil hente endnu flere penge hjem fra det nye program Horizon 2020.
Blogindlæg fra DANRO: Nysgerrigheden og interessen for EU’s uddannelsesprogram Erasmus+ og EU's forskningsstøtteprogram Horizon 2020 var stor blandt medlemmerne af de Danske Erhvervsakademiers Rektorkollegium, da DANRO i samarbejde med rektorkollegiet havde arrangeret et endags studiebesøg.
Så hiv en dag ud af kalenderen og boost din viden om Horizon 2020. På EuroCenters kurser får du faglig viden, inspiration og værktøjer til dit arbejde med EU’s forsknings- og innovationspulje. Tilmeld dig EuroCenters kurser 2015 i København eller Århus og kom et spadestik dybere ned i Horizon 2020.
Antallet af elever på erhvervsuddannelserne, som tager i praktik i udlandet, slår ny rekord. I 2013 tog 1547 elever på et internationalt praktikophold med udvekslingsprogrammet Praktik i Udlandet. I 2010 var det omkring 1000 elever.
Fire danske universiteter rejser i denne uge til Brasilien for at markedsføre danske uddannelses– og karriereveje i jagten på nye talenter.
Professionshøjskolerne kan nu søge midler til udviklingsprojekter om køn, seksualitet og ligestilling på pædagoguddannelsen. Puljen består af tre millioner kroner, og midlerne skal søges inden 10. december 2014.
Styrelsen for Forskning og Innovation (FI) har netop igangsat processen med at formulere en ny dansk roadmap for forskningsinfrastruktur. Derfor inviteres danske forskningsinstitutioner til at indsende forslag. Fristen er den 30. april 2015.
Det Danske Studenterhus i Paris er renoveret for et millionbeløb. Uddannelses- og forskningsministeren deltog i indvielsen og fastslog, at internationalt udsyn er vigtigt for den enkelte studerendes dannelse og for at kunne begå sig i en global verden.
Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterer til debat om, hvordan vi sikrer samklang mellem forskningen og samfundets værdier. Det sker på konferencen Responsible Research and Innovation den 11. december.
Fremtidens sundhedspersonale skal kunne samarbejde på tværs af faggrupper, inddrage patienter og pårørende i behandlingsforløb og vejlede i at søge information om sygdom og sundhed. Et udviklingsarbejde skal sikre, at sundhedsuddannelserne tilpasses for at matche behovet for fremtidens kompetencer.
Fremtidens undervisningsformer var temaet, da DTU udfordrede skoleelever på kreativitet og teknisk kunnen. Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen var med og uddelte præmier.
Danske journaliststuderende ser Danmark i en international kontekst ved at læse sammen med studerende fra hele verden, og på Tornbjerg Gymnasium har en studerende fra et universitet i Tyskland løftet undervisningsniveauet. Konference sætter fokus på kvalitet og uddannelse.
Med prædikater som Mobile World Capital og The European Capital of Innovation 2014 er Catalonien anerkendt som en af de mest dynamiske regioner i Sydeuropa. I sidste uge har danske klynger og innovationsnetværk haft travlt med at opbygge innovationsalliancer med 20 catalanske klynger.
Danmark er blandt de OECD-lande, der investerer mest i forskning og udvikling, og dansk forskning klarer sig rigtigt godt internationalt. Danske forskere er blandt de mest produktive, og deres publikationer er blandt de mest citerede.
Blogindlæg fra vores attaché i New Delhi: I Indien diskuterer man for tiden uddannelsernes kvalitet og relevans i kølvandet på flere rapporter, der fortæller om et markant skel mellem arbejdsmarkedets forventninger og de færdiguddannedes kompetencer.
Danske forskere inden for det humanistiske felt kan nu søge om deltagelse i netværket Humanities in the European Research Area’s (HERA) ’Uses of the Past – Matchmaking Event’ den 29. januar i Tallin. Mødet er optakt til HERA’s kommende Joint Research Programme under temaet ’Uses of the Past’.
En ny hjemmeside tilknyttet den bibliometriske forskningsindikator (BFI) giver en unik oversigt over dansk forskningsaktivitet, og viser blandt andet, hvor meget forskere på de danske universiteter årligt publicerer.
En fysisk samling af uddannelserne på Bornholm vil skabe gode rammer for at opretholde et fortsat stærkt uddannelsesudbud, konkluderer arbejdsgruppe nedsat af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Undervisningsministeriet.
Lær af andres dugfriske erfaringer med ansøgninger til Horizon 2020 og få selv succes. På kurset ”Den gode ansøgning til Horizon 2020” i november fortæller Ernst Jan de Place Hansen og Martin Morelli, AAU, om deres ansøgning og eksperter gennemgår evalueringskriterier og succesfulde ansøgninger.
Der blev uddelt verbale roser til Det Frie Forskningsråd, da en international evaluering af rådet i sidste uge blev præsenteret og diskuteret på en konference i Moltkes Palæ i København. Se video og billeder fra konferencen.
Du kan stadig nå at tilmelde dig arrangementet med Londa Schiebinger, EU Kommissionens kønsekspert, om integration af køn og ligestilling i EU’s forsknings- og udviklingsprogrammer under Horizon 2020.
Danske forskere publicerede i 2013 knapt 22.000 artikler og bøger gennem anerkendte tidsskrifter og forlag. Det er fem procent flere publikationer end i 2012.
Kombinationen af dansk design og udenlandsk produktion har længe været den foretrukne model i den danske modebranche. Uddannelses- og forskningsministeren diskuterede muligheder og fordele ved at trække mere af tøjproduktionen hjem på en konference om insourcing.
Ny årlig redegørelse gør status på forskning og innovation i Danmark. Danmark klarer sig godt, men konkurrencen skærpes, og alle har et ansvar for, at dansk forskning og innovation også fremover har et højt internationalt niveau.
I ti europæiske lande er det gratis at tage en videregående uddannelse, mens andre lande tager op til 11.000 euro om året i studieafgifter. Det fortæller en ny EU-rapport, der sammenligner uddannelsesafgifter og økonomisk støtte til studerende på tværs af 33 europæiske lande.
Der er mange veje til en karriere i EU. Uddannelses- og forskningsministeren deltog i informationsmøde om, hvilke muligheder studerende og dimittender har for ansættelse i EU.
Det Frie Forskningsråd bidrager væsentligt til dansk forsknings høje kvalitet og stærke internationale gennemslagskraft. Det vurderer et uafhængigt internationalt ekspertpanel, der på bestilling af uddannelses- og forskningsministeren har gennemført en evaluering af rådet.
Flere danske studerende skal tage på studie- og praktikophold i udlandet - og gerne i vækstlande. Det er målet med en ny kampagne med sloganet ”Fagligt udsyn gi’r personlig udvikling”, som Styrelsen for Videregående Uddannelser nu skyder i gang på gribverden.dk, Facebook og Instagram.
Vi bringer interviews med et par af de danske forskere og firmaer, der har udsigt til en H2020-bevilling til forskning og innovation. Grønne fiberflasker, lette kulfiber komposit både, ny plante robot-teknologi og bedre varmeisolering får nu et skub fremad. Hent det nye nummer på vores hjemmeside.
Mange forskere på universiteterne er midlertidigt ansatte, og det skaber et stort fokus på præstation med konstante mål om publiceringer i konkurrence om forskningsmidler. Derfor skal universiteterne nu gøre mere for forskernes psykiske arbejdsmiljø.
Danske uddannelsesinstitutioner og virksomheder markedsfører uddannelses-og karriereveje for kinesiske studerende til Denmark Days i Shanghai og Beijing.
Den 10. – 11. november deltager op mod hundrede centrale aktører i et forskningsmøde, hvor de vil debattere væsentlige forsknings- og innovationspolitiske emner. Mødet skal bidrage til at udforme fremtidens forsknings- og innovationspolitik.
Astronaut Andreas Mogensen har på et pressemøde i dag afsløret to nye logoer for sin mission, iriss, til den internationale rumstation.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har undersøgt status for medbestemmelse og medinddragelse i forlængelse af ændringen af universitetsloven i 2011.
Lær af andres dugfriske erfaringer med Marie Curie-ansøgninger i Horizon 2020. På kurset ”Bliv dus med Marie Curie” den 11. november fortæller Morten Gylling, Kunstakademiets Skoler, om sine erfaringer med ansøgningsprocessen, og eksperter gennemgår succesfulde ansøgninger og karakterskalaen.
Astronaut Andreas Mogensen vil på et pressemøde fredag afsløre nye detaljer om sin rummission for den europæiske rumorganisation, ESA, og samtidig offentliggøre to helt nye logoer, der er udvalgt blandt mere end 120 danske forslag.
Første blogindlæg fra vores innovationsattaché i Seoul: Korea bliver sjældent forbundet med kreativitet og innovation - det vil den nuværende koreanske præsident lave om på. Og Korea vil bruge erfaringer fra Danmark til at realisere det.
80 engagerede deltagere gav ideerne frit løb på Mønsterbryderdagen og bød ind med forslag til, hvordan de videregående uddannelser kan tiltrække og fastholde flere unge fra uddannelsesfremmede hjem. Uddannelses- og forskningsministeren var sammen med sit mønsterbryderkorps værter for arrangementet.
Smag på grøntsagskaviar, lad dig udfordre af matematikrobotten NAO og oplev Danmarks mest kendte nørder lave forsøg med ild. Robotter, nørder, videnskabsmænd og en minister præsenterer en verden af videnskab i Uddannelses- og Forskningsministeriet til Kulturnatten 2014.
Hvis du arbejder med undervisning på videregående uddannelser, så sæt allerede nu kryds i kalenderen den 26. eller 28. november, hvor Kvalitetsudvalgets anden rapport lanceres i hhv. Aarhus og København. Selve rapporten offentliggøres på kvalitesudvalgets hjemmeside mandag den 24. november 2014.
To projekter om tosprogede folkeskoleelever og veluddannede kvinder med indvandrerbaggrund modtager Den Europæiske Sprogpris 2014. Projekterne hædres for kobling mellem sprog og social inklusion og nytænkning af sprogindlæring.
Studerende, der har været på studie- eller praktikophold i udlandet, har nemmere ved at få job efter endt uddannelse. Det viser en ny undersøgelse udarbejdet for EU-Kommissionen.
Danske klynger og innovationsnetværk har i de sidste to dage haft travlt med at møde mere end 125 andre europæiske klynger på ’2nd BSR Stars Cluster-to-Cluster Conference and Matchmaking – Towards New Horizons’ i Berlin.
58 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd skal åbne flere døre til internationalt forskningssamarbejde og kaste nye, skarpe forskningsresultater af sig.
Det Frie Forskningsråd investerer 137 millioner kroner i postdocstipendier til 70 af Danmarks lovende yngre forskere.
Har du svaret, så del det med uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen, når hun inviterer til Mønsterbryderdag. Alle er velkomne.
25 af de største danske klyngeorganisationer og innovationsnetværk får lejlighed til at møde udenlandske ligesindede ved en stor matchmaking-event i Berlin den 18.-19. september.
Virksomheder, forskere og andre med interesse for Horizon 2020 kan nu få opdateringer om arrangementer, ansøgningsfrister m.m. på Twitter. Styrelsen for Forskning og Innovation lancerer @EuroCenter_DK som en service, der skal supplere EuroCenters traditionelle 1:1 vejledning om Horizon 2020.
Skylab er Danmarks Tekniske Universitet, DTU’s nye samlingspunkt for innovation og entreprenørskab. I Skylab kan studerende eksperimentere, teste og udvikle deres ideer. Uddannelses- og forskningsministeren deltog i indvielsen af Skylab.
En større andel af de studerende i både Norge, Sverige og Finland tager en hel uddannelse i udlandet sammenlignet med danske studerede, viser en ny rapport fra OECD.
Blogindlæg fra vores attaché i Shanghai: Så kom dagene, hvor mit kinesiske eventyr når sin afslutning. Efter næsten fire år på Innovationscentret i Shanghai vender jeg snuden mod Danmark og nye udfordringer.
Uddannelsesinstitutioner og organisationer kan nu møde partnere til europæiske samarbejdsprojekter på en række seminarer rundt om i Europa i efteråret.
I efteråret holder EuroCenter i Styrelsen for Forskning og Innovation en række kurser om Horizon 2020. Hiv en dag ud af kalenderen og bliv klogere på emnet.
Blogindlæg fra vores attaché i New Delhi - Bangalore, Indien: Den nye indiske regering har været ved magten i 100 dage. Hér er en status over, hvad regeringsskiftet indtil nu har betydet for indisk forskning og videregående uddannelse.
Korea vil lære af Danmarks erfaringer med overførsel af teknologi fra universiteter til små og mellemstore virksomheder. Den 1. september underskriver de to lande en aftale om innovationssamarbejde.
Vil du søge forskningsmidler hos Det Frie Forskningsråd i 2014/2015? Så er rådets informationsmøder, der afholdes fem steder i Danmark i starten af september, måske noget for dig?
Tre universiteter i Amsterdam, Moskva og Sankt Petersborg har hver en ledig stilling som underviser i dansk med start vinteren 2015. Ansøgningsfristen er den 8. september 2014.
Uddannelses- og forskningsministeren besøger grønlandske uddannelses- og forskningsinstitutioner for at knytte tættere bånd mellem Danmark og Grønland.
Danske studerende vælger i stigende grad at tage på udvekslings- og praktikophold i Europa. I 2013 tog ti procent flere studerende end året før på udlandsophold gennem EU’s Erasmus-program.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder nu forslag til tre nye medlemmer af bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond – fonden for strategisk forskning, højteknologi og innovation.
Læs mere om danske, europæiske og kinesiske muligheder for at få støtte til forskningsprojekter med kinesiske parter.
Blogindlæg fra vores attaché i München: Tyskland er kendt som Europas økonomiske maskinrum. Men kan forbundsrepublikken også blive centrum i ERA - Det Europæiske Forskningsrum? Den nye tyske ERA-strategi peger i hvert fald i den retning.
InnovationsFonden åbner nu for ansøgninger til InnoBooster, hvor små og mellemstore virksomheder kan få tilskud til at gennemføre et innovationsforløb.
Fristen for at søge om at være med i uddannelses- og forskningsministerens mønsterbryderkorps er den 15. august. Korpset skal komme med ideer til, hvordan man får flere mønsterbrydere på de videregående uddannelser.
Ansøgningsfristen for International Network Programme er ændret fra 15. august til 1. september
Læs alle tal og fakta om årets søgning og optag på de videregående uddannelser.
Europa-Kommissionen har netop offentliggjort de reviderede Horizon 2020 arbejdsprogrammer for 2014-2015. Der er blandt andet blevet tilføjet nye emner og ansøgningsdatoer er blevet justeret.
Horizon 2020 er godt i gang, og mange aktører arbejder intenst for at få succes med programmet. Magasinet bringer interviews med ansøgere fra CHRETO og KU-SCIENCE samt embedsmænd fra Styrelsen for Forskning og Innovation. Læs om deres strategier og erfaringer med H2020 i det nye EU-Information.
Rådet for Teknologi og Innovation har kortlagt, hvilke virksomheder Danmarks Innovationsfond kan nå i sit fremtidige arbejde.
Efter en årrække med et faldende antal danske kunder, var der fra 2012 til 2013 en stigning i kundetallet fra 19.216 kunder i 2012 til 19.890 kunder i 2013. Det ses i det netop udkomne performanceregnskab for GTS-net.
Europa-Kommissionen præsenterer i dag den 9. juli 2014 opslag under de såkaldte Fælles Teknologiinitiativer. Der er afsat cirka 8,5 milliarder kroner til områder som innovativ medicin, biobaseret industri, brændselsceller, transport og elektronik.
Det Frie Forskningsråd indkalder med Opslag E2014 og F2015 ansøgninger om støtte til forskningsaktiviteter inden for alle videnskabelige hovedområder.
Få et overblik over Det Frie Forskningsråds ansøgninger og bevillinger i 2013 i den netop offentliggjorte supplementsstatistik for Det Frie Forskningsråd.
Uddannelses- og Forskningsministeriets nyhedsbrev holder sommerferie og udsendes ikke i perioden 10.-29. juli.
Blogindlæg fra vores attaché i Shanghai: Den 19.-20. juni 2014 afholdte Innovation Centre Denmark’s seks innovationsattachéer i fællesskab med DTU Fotonik et internationalt ”Photonics Summit”, der bragte forskere fra de seks lande med innovationscentre til Danmark.
Der skal være flere mønsterbrydere i det danske uddannelsessystem. Sofie Carsten Nielsen samler nu et mønsterbryderkorps, hvor eksperter og personer, der enten er eller kender en mønsterbryder, skal komme med ideer til, hvordan man får flere mønsterbrydere på de videregående uddannelser.
InnovationsFonden har besluttet at udbyde 10 bevillinger til offentlige ErhvervsPhD-projekter i 2014 med ansøgningsfrist den 13. oktober.
Styrelsen for Videregående Uddannelser og Undervisningsministeriet skal på vegne af Forum for Koordination af Uddannelsesforskning have udført en analyse af vidensspredning inden for uddannelsesforskning.
Handlinger tilknyttet webside