Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2019

Nyheder 2019

Her finder du alle nyheder fra 2019
Viser 1-60 af 70 resultater
Målret innovationsindsatsen mod de innovationsmodne virksomheder
Publiceringsdato 11. juli 2019 Sådan lyder en af de anbefalinger, som Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har givet til regeringen og Folketinget. Læs rådets årsrapport for 2018, der bl.a. sammenfatter resultaterne af rådets projekter om forskerkarrierer og målgrupper for den fremtidige innovationsfremmeindsats.
Vil du deltage i et af de 40 nye COST forskernetværk?
Publiceringsdato 05. juli 2019 Danske forskere og virksomheder kan nu søge om at blive danske repræsentanter i et af de 40 nye forskernetværk under organisationen COST. Emnerne spænder fra borgerinddragelse i byudvikling over forsknings-samarbejde med Kina til bedre drikkevandskvalitet. Søg senest den 2. september 2019.
Danish Clusters ApS vinder kontrakt om drift af Cluster Excellence Denmark
Publiceringsdato 03. juli 2019 Danish Clusters ApS tildeles kontrakt i forhold til drift af Cluster Excellence Denmark, der er supportfunktion for danske innovationsnetværk og klynger. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte samt Erhvervsstyrelsen (på vegne af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse) har gennemført EU-udbuddet
Videnskabsetisk Komité søger nyt medlem
Publiceringsdato 02. juli 2019 Har du lyst til at indgå i kvalificerede debatter om videnskabsetik og sundhedsvidenskabelig forskning? Så er der en stilling ledig som medlem af National Videnskabsetisk Komité.
EU klar med millioner til forsknings- og innovationsprojekter i 2020
Publiceringsdato 02. juli 2019 Horizon 2020, EU’s program for forskning og innovation, lakker mod sin afslutning. I 2020 er der dog fortsat millioner af euro, som skal uddeles til europæiske forsknings- og innovationsprojekter. EU har netop offentliggjort de opdaterede arbejdsprogrammer, som nu rummer de konkrete opslag for 2020.
Nye midler til nordiske forskningsinfrastruktur-hubs
Publiceringsdato 01. juli 2019 NordForsk har afsat i alt 17 millioner norske kroner, der kan søges af nordiske universitetspartnerskaber med frist den 22. oktober 2019
To danske universiteter er udvalgt til initiativet Europæiske Universiteter
Publiceringsdato 01. juli 2019 Københavns Universitet og Aalborg Universitet bliver en del af et nyt samarbejde i 17 nye Europæiske Universiteter, som skal være drivkraft bag et styrket samarbejde om forskning og uddannelse i Europa.
DFiRbrief 16: Danmark har brug for en teknologipolitik
Publiceringsdato 06. juni 2019 Der er en forventning om, at teknologi vil blive en væsentlig del af løsningen på de globale udfordringer. Det store spørgsmål er, hvordan det kommer til at ske. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer i DFiRbrief 16, at Danmark har brug for en teknologipolitik.
Konkurrence for erhvervsskoleelever: Fortæl om dit praktikophold i udlandet
Publiceringsdato 29. maj 2019 Skyd en 3-minutters film, eller skriv en god historie om dit praktikophold i udlandet og deltag i Styrelsen for Forskning og Uddannelses PIU-konkurrence. Der er præmier på op til 7.000 kroner til de bedste historier og film.
EU søger stærke eksperter til fem nye Mission Boards
Publiceringsdato 20. maj 2019 Horizon Europe, EU’s næste rammeprogram for forskning og innovation rummer blandt andet fem missioner. Udformningen af dem kan du nu blive en del af, da Europa-Kommissionen søger eksperter til at hjælpe med at formulere missionerne. Ansøgningsfrist den 11. juni 2019.
Opslag om projektmidler vedrørende fastholdelse af internationale studerende i Danmark
Publiceringsdato 16. maj 2019 Styrelsen for Forskning og Uddannelse publicerede 1. maj et opslag om projektmidler vedrørende fastholdelse af internationale studerende i Danmark.
Udbud af Cluster Excellence Denmark – supportfunktion for danske innovationsnetværk og klynger
Publiceringsdato 09. maj 2019 Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte og Erhvervsstyrelsen på vegne af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har den 8. maj 2019 offentliggjort et fælles udbud om etablering og drift af "Cluster Excellence Denmark", der skal være en supportfunktion for danske innovationsnetværk og klynger.
Ny analyse: Danmark får store forskningsgevinster ud af medlemskab af internationale forskningsinfrastrukturer
Publiceringsdato 02. maj 2019 De otte internationale faciliteter, som Danmark er medlem af, giver danske forskere adgang til unikke eksperimentelle faciliteter, og der er en meget høj videnskabelig impact knyttet til medlemskaberne.
Big Science Business Forum 2018 vinder konferencepris
Publiceringsdato 01. maj 2019 Uddannelses- og Forskningsministeriet var i 2018 vært for Big Science Business Forum 2018 – BSBF2018. Ved Københavns Kongres og Event Award 2019 i går aftes blev konferencen kåret som "Årets vært for den kongres, der succesfuldt har skabt nye partnerskaber og netværk".
Politisk boost til Danmarks kreative erhverv
Publiceringsdato 01. maj 2019 De kreative erhverv skal fortsat være stærke og sætte deres betydelige aftryk på samfundsøkonomien.
Åbent opslag efter medlem til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond
Publiceringsdato 01. maj 2019 Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til nyt medlem til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond - fonden for strategisk forskning, højteknologi og innovation.
Ny talentpulje er nu åben for ansøgninger
Publiceringsdato 30. april 2019 Nu kan alle videregående uddannelsesinstitutioner søge om støtte til talentaktiviteter under regeringens talentudspil ”Nye muligheder til de dygtigste”.
Udvalg: Brug for større fokus på undervisning og forskningsformidling på universiteterne
Publiceringsdato 30. april 2019 Forskerne skal i højere grad anerkendes for mere end videnskabelige artikler og citationer. Det mener udvalget for bedre meritering, som nu kommer med 11 anbefalinger til en bedre meriteringsstruktur, så der blandt andet kommer mere fokus på undervisningen.
Fælles ambition om styrket kvalitet i praktikken for fremtidens pædagoger
Publiceringsdato 29. april 2019 Professionshøjskolerne, KL og Uddannelses- og Forskningsministeriet er enige om at styrke grundlaget for det gode praktikforløb for de pædagogstuderende. Ambitionen er at løfte kvaliteten i praktikforløbet.
Opslag om UArctic-midler til internationalt samarbejde om arktisk forskning og uddannelse
Publiceringsdato 26. april 2019 UArctic har åbnet for ansøgninger fra danske, grønlandske og færøske UArctic-medlemmer til projektmidler for 2019. Ansøgningsfristen er fredag den 7. juni 2019 kl. 16:00.
Nye sikkerhedskrav ved civile raketopsendelser
Publiceringsdato 24. april 2019 Selvom antallet af civile raketaktiviteter stadig er få, så er omfanget steget, og sikkerhedsrisikoen er for stor. Regeringen indfører derfor nye krav til civile raketopsendelser.
Udbud af exit-operatører til innovationsmiljøerne
Publiceringsdato 17. april 2019 Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte har den 17. april 2019 offentliggjort udbud om at varetage opgaven som exit-operatør, således at staten kan afslutte sit engagement i innovationsmiljøordningen.
Flere nye uddannelser bredt fordelt i Danmark
Publiceringsdato 15. april 2019 Nye uddannelser inden for datavidenskab er netop godkendt. Et område, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Samtidig er der godkendt en række nye udbud af uddannelser uden for de store universitetsbyer.
Danske skoler vil lave skolepartnerskaber med Erasmus+
Publiceringsdato 12. april 2019 Danske skoler vil i stigende grad samarbejde om udvekslingsprojekter med skoler i Tyskland, Frankrig eller Spanien. Ved ansøgningsrunden i marts for tilskud til europæiske partnerskaber mellem skoler har Styrelsen for Forskning og Uddannelse modtaget dobbelt så mange ansøgninger som sidste år.
Her er Stresspanelets anbefalinger
Publiceringsdato 10. april 2019 Det Nationale Stresspanel har nu afleveret sine anbefalinger til regeringen.
EU søger stærke innovationseksperter til nyt rådgivende organ
Publiceringsdato 08. april 2019 Et nyt europæisk råd for innovation - European Innovation Council (EIC) - vil skabe fremtidens spydspidser inden for innovation. Nu efterlyser Europa-Kommissionen innovationseksperter til et Advisory Board, der kan rådgive dem om udvikling og implementering af EIC. Ansøgningsfrist den 10. maj 2019.
Tre ledige stillinger som underviser i dansk i udlandet
Publiceringsdato 08. april 2019 Tre universiteter i henholdsvis Beijing, Beograd og Wien har hver en ledig stilling som underviser i dansk fra efteråret 2019.
Innovation handler om mindset
Publiceringsdato 05. april 2019 Repræsentanter fra uddannelses- og forskningsverdenen var den 4. – 5. april samlet i Kolding for at debattere, hvordan Danmark skaber en stærk innovationskultur. Det handler blandt andet om mindset, passion og samarbejde.
Universiteter bliver stadigt bedre til at skabe Open Access
Publiceringsdato 04. april 2019 Antallet af videnskabelige artikler, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er steget med 8 procentpoint - fra 36 procent til 44 procent – på et år. Det viser Open Access Indikatorens 4. måling.
Ny serie af faktablade skal styrke danske Horizon 2020-ansøgninger
Publiceringsdato 03. april 2019 Der er stadig en del EU-midler at hente hjem fra rammeprogrammet, som danske forskere kan søge. En ny serie af faktablade skal styrke de danske ansøgninger i slutspurten af Horizon 2020.
Optagelsessystemet til debat
Publiceringsdato 02. april 2019 Regeringen vil skabe et bedre optagelsessystem til de videregående uddannelser, der sætter både faglighed og motivation i centrum. Derfor var optagelsessystemet til debat ved en offentlig høring på Christiansborg.
Danmark modtager prestigefyldte forskningsbevillinger for 112 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd
Publiceringsdato 29. marts 2019 Danmark modtager seks bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) – de såkaldte Advanced Grants – med et samlet boost til fri og excellent forskning på 112 millioner kroner. Emnerne spænder fra forskning i fotoniske komponenter over plantemolekylærbiologi til digitalisering og distraktion.
Ekspertbidrag til ny model for fordeling af universiteternes basismidler
Publiceringsdato 29. marts 2019 Et ekspertudvalg har set på, hvordan et resultatbaseret element kan indgå i en ny model, når universiteternes basismidler til forskning skal fordeles, så midlerne giver mest mulig forskningskvalitet. Udvalget peger på flere veje, man kan vælge at gå.
DFiR: Evaluering af Danmarks Innovationsfond indeholder relevante råd
Publiceringsdato 28. marts 2019 Det internationale panels evalueringsrapport om Danmarks Innovationsfond giver relevante råd til hele den danske innovationsfremmeindsats. Panelets råd er et godt redskab, der flugter med Danmarks Forsknings- og Innovationspoltiske Råds (DFiR’s) anbefalinger for innovationsområdet.
DFiRbrief 15: International forskermobilitet – er der balance?
Publiceringsdato 25. marts 2019 Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) ser i DFiRbrief 15 nærmere på, hvordan det står til med den internationale mobilitet for danske forskere.
Danmark indgår ny aftale med en af verdens førende neutronfaciliteter
Publiceringsdato 22. marts 2019 Kontrakten med Institut Laue-Langevin (ILL) i den franske by Grenoble er blevet fornyet. Det betyder, at danske forskere har adgang til en af verdens førende neutronfaciliteter frem til 2023.
Aftale om opfølgning på evalueringen af læreruddannelsen
Publiceringsdato 20. marts 2019 Forligskredsen bag læreruddannelsen er enig om, at der er behov for at styrke læreruddannelsen.
Ny analyse: Rapport ser på Danmarks sårbarhed over for satellitnedbrud
Publiceringsdato 19. marts 2019 Ny rapport fra Det Tværministerielle Rumudvalg undersøger det danske samfunds afhængighed af positions-, navigations- og tidsstyringssatellitter. Rapporten stiller skarpt på bl.a. finans-, landbrugs- og transportsektoren og på, hvordan nedbrud kan forebygges.
Vær med til at sikre stærke kræfter til Danmarks Frie Forskningsfond
Publiceringsdato 15. marts 2019 Indkaldelse af forslag til 6 bestyrelsesmedlemmer og 9 medlemmer af Danmarks Frie Forskningsfonds faglige forskningsråd. Frist for forslag mandag 29. april2019 kl. 16.00
Udenlandske universiteter søger danskundervisere fra efteråret 2019
Publiceringsdato 15. marts 2019 Du kan nu søge tre ledige stillinger som danskunderviser på udenlandske universiteter i henholdsvis Gdansk, Milano og Tartu.
DFiRbrief 14 : Så fik vi sat tal på timeglasset!
Publiceringsdato 14. marts 2019 Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer, at forskningsmidlerne i dag i højere grad er koncentreret på meget få forskere, og færre end DFiR havde troet. En ny fra DEA udgivelse sætter tal på denne koncentration, som viser omfanget af den såkaldte "timeglas"-effekt.
Danmark skal gå forrest med ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens
Publiceringsdato 14. marts 2019 Med en national strategi for kunstig intelligens lægger regeringen sporene for, hvordan vi får mest muligt ud af de store potentialer, der er i kunstig intelligens. Strategien lanceres i dag på Digitalt Top-møde 2019.
Dansk sprogressource skal booste virksomheders og myndigheders brug af kunstig intelligens
Publiceringsdato 14. marts 2019 Regeringen sætter 30 millioner kroner af til at udvikle en fælles dansk sprogressource, som både offentlige og private kan bruge frit til at udvikle gode løsninger og styrke forskning med kunstig intelligens på dansk.
Få din Horizon 2020-ansøgning tjekket
Publiceringsdato 08. marts 2019 Nu kan danske forskere, der er koordinator for en Horizon 2020-ansøgning, få deres ansøgningsudkast præ-evalueret helt gratis. Tilbuddet er til dig, der står i spidsen for en Horizon 2020-ansøgning. Den kan nu få et grundigt kvalitetstjek af to eksterne evaluatorer – helt gratis.
Andreas Mogensen på besøg i Danmark
Publiceringsdato 07. marts 2019 ESA astronaut, Andreas Mogensen, besøger i marts en række danske skoler og gymnasier. Her vil han fortælle om sit arbejde hos NASA i Houston og de nye planer for missioner til Månen og Mars, som ESA (European Space Agency) og NASA samarbejder med Rusland, Japan, Kina mv. om at realisere.
Bedre optagelsessystem på vej
Publiceringsdato 07. marts 2019 Uddannelses- og Forskningsministeriet er i gang med at undersøge mulighederne for at ændre optagelsessystemet for de videregående uddannelser. Men hvad skal fremtidens optagelsessystem kunne?
Interesseret i en forsker-karriere i EU? Kom og bliv klog på mulighederne
Publiceringsdato 05. marts 2019 Har du en videnskabelig forskningsbaggrund, og er du interesseret i et job inden for EU, inviterer Uddannelses- og Forskningsministeriet nu alle interesserede til et in-formationsmøde om specialist-concour og ansættelse ved EU-institutionerne.
Fem forskere modtog prestigefyldt EliteForsk-pris
Publiceringsdato 01. marts 2019 Fem af Danmarks bedste yngre forskere fik overrakt EliteForsk-priser på 1,2 millioner kroner ved en prisfest i Operaen. 20 ph.d.-studerende fik overrakt EliteForsk-rejsestipendier.
Rejsepulje til hjælp til danske arktiske forskeres deltagelse i Belmont Forum-konsortier
Publiceringsdato 01. marts 2019 Polarsekretariatet i Styrelsen for Forskning og Uddannelse bidrager til Belmont Forums andet arktiske opslag med en mindre pulje på 100.000 kr. til rejsemidler.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indvier nye lokaler i Svendborg
Publiceringsdato 28. februar 2019 Som en del af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser flytter to enheder med 46 ansatte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til nyrenoverede lokaler i Svendborg.
190 ansøgninger til Erasmus+ og Det Europæiske Solidaritetskorps
Publiceringsdato 27. februar 2019 Ved 2019’s første ansøgningsrunde til Erasmus+ og Det Europæiske Solidaritetskorps har i alt 190 projekter søgt om tilskud for 30,8 millioner euro.
Dansk universitet topper europæisk uddelingsliste
Publiceringsdato 25. februar 2019 Københavns Universitet overgår store internationale universiteter i at tiltrække dygtige forskere på EU-stipendier. Det viser tal for de såkaldte Individual Fellowships, hvor Danmark i alt henter cirka 131 millioner kroner.
Forskerophold ved amerikanske eliteuniversiteter
Publiceringsdato 22. februar 2019 Styrk dit internationale netværk og din forskning gennem forskerophold ved MIT, Stanford og Berkeley.
Licensforhandlinger skal samles på Det Kgl. Bibliotek
Publiceringsdato 22. februar 2019 Ny rapport peger på en række områder, hvor universiteternes biblioteksbetjening kan understøttes eller forbedres med fælles løsninger, eksempelvis i form af et fælles bibliotekssystem for alle landets universiteter og en styrket strategisk indsats inden for Open Science og data management.
Bliv værtsinstitution for nationalt center for udvikling af matematikundervisning
Publiceringsdato 22. februar 2019 Professionshøjskoler og universiteter kan nu søge om at blive værtsinstitution for et nationalt center for udvikling af matematikundervisning, som Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag.
Kom med dit bud på et nyt medlem af Rumforskningsudvalget
Publiceringsdato 22. februar 2019 Styrelsen for Forskning og Uddannelse indkalder hermed forslag til et nyt medlem fra erhvervslivet til Rumforskningsudvalget. Alle danske interessenter inden for rumområdet kan komme med forslag til nyt medlem.
De danske universiteter inviteres til at indsende forslag til ét ESS-fyrtårnsmiljø
Publiceringsdato 14. februar 2019 European Spallation Source i Lund giver en unik mulighed for, at dansk forskning kan opbygge en central position inden for life science og materialeteknologi. Styrelsen for Forskning og Uddannelse har på denne baggrund inviteret de danske universiteter til at indsende forslag til ét fyrtårnsmiljø.
Ny stærk indgang til amerikanske partnere i life science og kunstig intelligens
Publiceringsdato 08. februar 2019 Danmarks nye innovationscenter i Boston skal give danske forskningsinstitutioner og virksomheder adgang til verdensførende universiteter og innovative virksomheder. Innovationscenteret blev åbnet af uddannelses- og forskningsministeren Tommy Ahlers den 28. januar.
Alle EU-programmer og udbud samlet i en portal
Publiceringsdato 06. februar 2019 Europa-Kommissionens nye portal - Funding & Tenders Portal – giver en samlet indgang for ansøgere og deltagere til EU-programmer, herunder Horizon 2020 og Erasmus+ samt udbud opslået af EU. Portalen understøtter hele processen fra ansøgning til afrapportering og digitaliserer al ’papirarbejdet’.
Regeringen vil styrke danske eksportmuligheder på sundheds- og life science området
Publiceringsdato 06. februar 2019 Regeringen præsenterer i dag en internationaliseringsstrategimed syv indsatsområder, der skal være med at til realisere danske virksomheders internationale vækstpotentiale inden for sundhed og life science.