Uddannelsesministeriet har udviklet en forbedret HF-Søfart, der skal bygge bro til de videregående uddannelser og skabe brede karrieremuligheder i Det Blå Danmark. Samtidigt har regeringen oprettet 80 nye pladser på HF-Søfart fra august 2014.
Pressemeddelelser 2013
Danmark skal have en talentkultur, hvor elever og studerende på alle niveauer får de bedste muligheder for at udnytte deres potentiale.
Uddannelsesministeren har udpeget tre nye bestyrelsesmedlemmer og ti nye medlemmer af de faglige råd til Det Frie Forskningsråd.
Rådet for Teknologi og Innovation under Uddannelsesministeriet har givet støtte til syv nye innovationskonsortier, der samler virksomheder og videninstitutioner om at finde nye strategier til at tackle samfundsudfordringer. Blandt andet skal et nyt konsortium finde nye veje til at begrænse madspild.
Universiteterne får med ny politisk aftale større fleksibilitet i planlægningen af deres aftaler med udenlandske universiteter.
Udvalgene vedr. Videnskabelig Uredelighed (UVVU) har i dag truffet afgørelse i tre omfattende sager om videnskabelig uredelighed.
Det Frie Forskningsråd annoncerer nu YDUN-programmet målrettet kvindelige forskere. Det sker som en del af forårsopslaget 2014. Ansøgningsfrist er april-maj 2014.
Projekter i danske forskningsinstitutioner har ført til det højeste niveau af nye opfindelser og patentansøgninger de seneste 12 år. Det viser den årlige kommercialiseringsstatistik fra Styrelsen for Forskning og Innovation.
De danske universiteter har styrket forskningen i arktiske og polare forhold og oprettet tværgående centre. Nu tager Uddannelsesministeriet sammen med universiteterne initiativ til en bedre koordination og bedre udbytte af forskningsaktiviteterne med etableringen af et Forum for Arktisk Forskning.
Danske publikationer har ligeså høj gennemslagskraft som publikationer fra den absolutte verdenselite. Det viser en ny evaluering.
Studerende på universiteterne har stadig flere timer med deres undervisere, men der er plads til forbedring. Især de humanistiske fag ligger lavt.
39 yngre forskere tildeles en Sapere Aude: DFF-Forskertalent-bevilling, der skal øge mobiliteten og internationaliseringen af dansk forsknings vækstlag.
Den store vækst i offshore-industrien i Esbjerg-området har skabt et stort behov for teknisk arbejdskraft, herunder maskinmestre. Uddannelsesministeren har derfor besluttet, at maskinmesteruddannelsen også skal udbydes i Esbjerg.
Nye danske produktionsarbejdspladser baseret på ny teknologi og mere smarte produktionsmetoder er en af de vigtigste ambitioner for en række innovationsnetværk, som netop har fået støtte af Rådet for Teknologi og Innovation under Uddannelsesministeriet.
EU’s forsknings- og innovationsministre har endeligt godkendt forskningsprogrammet Horizon 2020. Ministrene er samtidig nået til politisk enighed om en række offentlig-private partnerskaber, herunder de biobaserede industrier.
Arkitektskolen Aarhus skal samles i moderne og tidssvarende bygningsrammer i Aarhus midtby.
En række nye forskningsprojekter skal med bevillinger fra Ph.d.-rådet for uddannelsesforskning sætte fokus på blandt andet inklusion, fagdidaktik og digitalisering i folkeskolen.
Regeringen har nedsat Forum for Koordination af Uddannelsesforskning, der skal være med til at styrke den samlede forskningsindsats på uddannelsesområdet. Blandt de første opgaver er at kortlægge forskning og udvikling i folkeskolen.
Danske virksomheder forventer, at deres investeringer i forskning og udvikling i Danmark vil stige i 2013. Uddannelsesministeren glæder sig over, at erhvervslivet tænker langsigtet.
Nordjyske studerende og undervisere kan den 11. november som de første give uddannelsesminister Morten Østergaard input til, hvordan man kan hæve niveauet på de videregående uddannelser og sikre dimittender bedre muligheder for job, når han indleder sin debatturne om kvalitet i uddannelserne.
Uddannelsesministeren vil stramme op på brugen af censorer på landets universiteter, så censorernes feedback aktivt bidrager til at forbedre kvaliteten af uddannelserne og sikrer de studerende en reel, ekstern censur.
Der er indgået to brede aftaler om fordelingen af i alt 859 millioner kroner i 2014 til forskningsinitiativer og store satsninger i Danmarks nye store Innovationsfond.
Nyt udvalg skal give anbefalinger til at forbedre de videregåendes uddannelsers kvalitet og relevans i forhold til arbejdsmarkedet og skabe et solidt grundlag for at sikre den bedst uddannede generation nogensinde. Målet er, at Danmark ikke mister ét job, fordi vi ikke har de rette kvalifikationer.
INVITATION TIL PRESSEN: Regeringen har nedsat et udvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan Danmarks store investeringer i videregående uddannelser kan øge kvaliteten og studieintensiteten i uddannelserne og i højere grad medvirke til at sikre vækst og beskæftigelse.
Det Frie Forskningsråd vedtager en ligestillingspolitik, der skal bidrage til at sikre bedre udnyttelse af talentmassen i dansk forskning.
Den Europæiske Sprogpris tildeles Nørrebro Bibliotek for flere års vedholdende arbejde og en mangfoldighed af tilbud for at engagere to- og flersprogede brugere i sproget og bøgernes verden.
Spørgsmålet om forskeres eventuelle fusk er ofte mere kompliceret, end det fremstilles i offentligheden. Nu skal nye, klarere spilleregler give forskere og forskningsinstitutioner en fælles opfattelse af god forskningsadfærd.
INVITATION TIL PRESSEN: Uddannelsesministeriet samler den 29. oktober aktører fra uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv til konferencen Nutidens udfordringer – fremtidens løsninger. Fokus er, hvordan Danmark får del i 525 milliarder kroner fra EU’s program Horizon 2020 til forskning og innovation.
Regeringen har indledt finanslovsforhandlinger med Folketingets partier om fordelingen af 859 millioner kroner i 2014 fra forskningsreserven.
Regeringen sætter nu et mål om, at Danmark skal hjemtage 1,5 mia. kr. årligt fra EU’s program Horizon 2020. Den foreslår at afsætte 26 mio. kr. fra forskningsreserven for 2014 til initiativer, der kan hjælpe danske virksomheder og universiteter med at få del i de historisk store EU-programmer.
Især uddannelser, der retter sig mod det private erhvervsliv, har optaget flere studerende i anden optagelsesrunde til de videregående uddannelser. Det samlede optag i 2013 slår alle tidligere rekorder.
Danmarks første astronaut skal på rejse til rummet i 2015. Men først flyver han ind til Uddannelsesministeriet på Kulturnatten og fortæller om en kommende satellitmission. Samme aften laver DR’s Store Nørd eksperimenter, og den danske rekord-økobil Dynamo parkerer i Uddannelsesministeriet.
Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er enige om én stor innovationsfond på 1,5 mia. kr. årligt, der skal sikre, at de store investeringer i forskning og udvikling omsættes til konkrete løsninger på samfundets udfordringer, vækst og job
Samtlige partier i Folketinget er enige om at danne én stor innovationsfond på 1,5 mia. kr. årligt. Den skal sikre, at offentlige investeringer i forskning og udvikling i øget omfang omsættes til løsninger på samfundets udfordringer og til at skabe vækst og job.
For første gang uddeler Det Frie Forskningsråd MOBILEX Mobilitetsstipendier for samlet 50 millioner kroner. Stipendierne giver 24 yngre forskere mulighed for at høste ideer og erfaring og indlede samarbejder i et nyt internationalt forskningsmiljø.
Danske universiteter har sparet for meget op fremfor at anvende deres bevillinger på formålet - at hæve kvaliteten i uddannelser og forskning. Uddannelsesministeren tilslutter sig Rigsrevisionens bemærkninger om, at universiteterne binder for mange midler i deres egenkapital.
21 initiativer skal målrette uddannelser inden for offshore, opkvalificere arbejdskraften og skabe vækst og beskæftigelse. En arbejdsgruppe nedsat af regeringen har afdækket behovet for kvalifikationer i branchen.
På baggrund af 500 forslag og måneders samarbejde på tværs af erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og myndigheder modtager regeringen det første INNO+ katalog med 21 bud på storskala innovationssatsninger, der kan løse konkrete samfundsudfordringer og omsættes til vækst og beskæftigelse i Danmark.
Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Konservative er enige om en reform af pædagoguddannelsen, der øger kravene til studerende og uddannelsesinstitutioner og øger fleksibiliteten og muligheden for at specialisere sig.
INVITATION TIL PRESSEN: Regeringen modtager den 26. september det første INNO+ katalog med 21 bud på storskala innovationssatsninger, der kan løse konkrete samfundsudfordringer og omsættes til vækst og beskæftigelse i Danmark.
I 2012 skabte Innovationsnetværk Danmarks 22 landsdækkende netværk innovation i 870 virksomheder. Det er det hidtil bedste resultat i netværkenes historie.
Danmarks mest innovative virksomhed er Universal Robots. Den og fire andre danske virksomheder har vundet priser for deres idéer og iværksætterlyst i innovationskonkurrencen InnovationSTORM 2013.
Uddannelsesministeren indleder en bred dialog med ledelser, medarbejdere og studerende på universiteterne om, hvorvidt institutionerne lever op til lovkravet om at inddrage medarbejdere og studerende i væsentlige beslutningsprocesser.
En tredjedel af de danske fremstillingsvirksomheder har præsteret høj vækst og fastholder international førerposition på trods af den økonomiske krise. Industrien rummer et væsentligt uudnyttet potentiale for jobskabelse, viser ny rapport.
INVITATION TIL PRESSEN: Fem af Danmarks mest innovative virksomheder bliver kåret ved innovationskonkurrencen InnovationSTORM. H.K.H. Prinsesse Marie, uddannelsesminister Morten Østergaard og formanden for Rådet for Teknologi og Innovation Conni Simonsen uddeler innovationspriserne.
Uddannelsesministeren besøger Beijing for at skabe tættere samarbejde og mere udveksling mellem danske og kinesiske uddannelses- og forskningsinstitutioner og udveksle viden, erfaringer og inspiration med institutioner og virksomheder i Kina.
Et nyt nationalt kontaktpunkt for sprog skal udbrede den nyeste viden om fremmedsprogslæring, så kvaliteten af undervisningen på alle uddannelsesniveauer styrkes, og uddannelserne i fremmedsprog bliver endnu mere attraktive.
Størstedelen af de internationale studerende på hele uddannelser i Danmark ønsker at arbejde i landet efter endt uddannelse.
Andreas Mogensen deltager i en mission til Den Internationale Rumstation ISS i 2015. Han skal blandt andet afprøve ny teknologi, som får betydning for fremtidige missioner i rummet og kan hjælpe syge mennesker på jorden.
Andreas Mogensen er blevet tildelt en mission til Den Internationale Rumstation ISS. Missionen præsenteres ved et pressemøde den 28. august.
Danske børn og unge skal lære at være innovative. Uddannelsesministeren igangsætter nu en bæredygtig innovationskonkurrence, der udfordrer elever til at designe lokale løsninger på globale udfordringer. Vinderne får 50.000 kroner.
Med regeringens finanslovsforslag for 2014 foretager regeringen yderligere investeringer i uddannelse og forskning. Regeringen afsætter ekstra 2,5 milliarder kroner til at sikre kvaliteten på de videregående uddannelser og til at flere kan modtage SU.
Studerende kan nu få opdateringer om SU-regler og tiltag på det sociale medie Twitter. Uddannelsesministeriet lancerer @minSU_dk som en service, der skal gøre SU-systemet mere gennemskueligt.
Erhvervsakademierne optager over 70 procent flere nye studerende i 2013 i forhold til 2005. I 2013 har 26 procent af de optagne på de videregående uddannelser netop afsluttet deres adgangsgivende eksamen, og på 60 procent af uddannelserne blev alle kvalificerede ansøgere optaget.
Sammenlignet med sidste år er 26 procent færre blevet optaget på den ny læreruddannelse, men ni ud af ti optagne har nu læreruddannelsen som deres førsteprioritet, og andelen med adgangskvotient på mindst 7,0 er steget fra hver tredje til næsten hver anden nye studerende.
Flere unge end nogensinde tidligere får tirsdag besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse. Uddannelsesinstitutionerne tilbyder plads til fire procent flere end i 2012, og den største vækst i optaget findes blandt de uddannelser, der er målrettet den private sektor.
Rekord mange vil have en videregående uddannelse. De unge søger bredt og vælger i højere grad uddannelser, der retter sig mod det private arbejdsmarked. Det viser årets opgørelse af søgningstallene til de videregående uddannelser.
Ansøgertallet til de videregående uddannelser slår i 2013 alle rekorder. De foreløbige tal viser, at i alt 88.078 ved søgningsfristens udløb har søgt om optagelse.
Kommende studerende får endnu flere muligheder for at tage videregående uddannelse og efter- og videreuddannelse. Uddannelsesministeren har godkendt 13 nye udbud af eksisterende uddannelser.
En af verdens største forskningssatsninger bliver nu en realitet. Formandskabet for EU’s Ministerråd og Europa-Parlamentet er nået til enighed om forsknings- og innovationsprogrammet Horizon 2020. Der er markante danske fingeraftryk i aftalen.
Antallet af akutjob og ansættelser på Uddannelsesministeriets område overstiger ved ordningens udløb målsætningen. Uddannelsesministeren roser institutionerne for deres store indsats for at hjælpe dagpengemodtagerne ind på arbejdsmarkedet.
Elever, studerende og lærere får fremover lettere adgang til et studie- eller praktikophold i udlandet. Der er opnået enighed om EU's nye program ERASMUS+ for uddannelse, ungdom og idræt.
Et flertal i Folketinget har vedtaget et lovforslag om SU samt lovforslag for de videregående uddannelser, så de studerende kommer hurtigere og bedre gennem uddannelsessystemet.
Det Blå Danmark skal styrkes og udvikles. Derfor hæves optaget på de maritime professionsbacheloruddannelser med 160 pladser.
En fusion blandt de såkaldte innovationsmiljøer skal give øget effekt for pengene og bedre service til innovative iværksættere både i og uden for de store universitetsbyer.
En videregående uddannelse giver bedre mulighed for beskæftigelse og højere indkomst. Det viser OECD's publikation Education at a Glance 2013.
Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er blevet enige om at reformere pædagoguddannelsen, så vi skaber trygge og udviklende dagtilbud til børn og unge, sikrer alle mulighed for et godt liv samt bedre forudsætninger for at gennemføre en uddannelse.
En ny hjemmeside med informationer og fortællinger om studieophold i udlandet skal få flere studerende til at søge ud i verden i løbet af deres uddannelse.
Danmark styrker dansk innovation, forskning, vækst og beskæftigelse ved at indgå tætte relationer med forsknings- og udviklingsaktører på tre vækstmarkeder.
Regeringen offentliggør 31 konkrete initiativer, der skal få markant flere studerende til at tage på studieophold i udlandet, styrke de internationale læringsmiljøer og forbedre de danske studerendes fremmedsprogskompetencer.
Det Frie Forskningsråd søsætter lovende forskningsprojekter for godt 600 millioner kroner.
Regeringen offentliggør 14. juni første del af en omfattende handlingsplan, der skal styrke internationaliseringen på uddannelsesområdet.
Fremover bliver det lettere at få sine erhvervsmæssige kvalifikationer som uddannelse og erhvervserfaring anerkendt i andre medlemslande.
27 af Danmarks førende forskere modtager Sapere Aude-bevillinger fra Det Frie Forskningsråd. Bevillingerne skal udvide videnskabens horisont inden for samtlige faglige hovedområder.
Den videregående uddannelsessektor samles 6.–7. juni for at debattere arbejdsmarkedets adgang til kvalificeret arbejdskraft og fleksible uddannelsesveje for alle studerende.
Regeringen, V, KF, og DF er enige om en aftale, der understøtter udviklingen af en stærk og selvstændig erhvervsakademisektor, der udbyder praksisrettede uddannelser af høj kvalitet.
En ny samlet innovationsfond med et budget på 1,5 milliarder kroner skal sikre, at offentlige og private investeringer i forskning og udvikling omsættes til konkrete løsninger på samfundets udfordringer og til vækst og job i erhvervslivet.
66 procent flere end sidste år har søgt ind på læreruddannelsen gennem kvote 2. Nye og skærpede adgangskrav skal sikre, at fremtidens lærere har de faglige og pædagogiske kompetencer, der skal til for at løfte ambitionen for fremtidens folkeskole.
Flere kommuner bidrager positivt til at indfri regeringens målsætninger om, at mindst 60 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en videregående uddannelse og 25 procent skal gennemføre en lang videregående uddannelse
Flere danske studerende end tidligere vælger at læse en del eller hele deres videregående uddannelse i udlandet. Uddannelsesministeren fastslår, at endnu flere studerende skal have et internationalt element i deres videregående uddannelse.
Erhvervsakademierne er bæredygtige og danner et godt grundlag for den fortsatte udvikling af sektoren. Det viser en ny evaluering.
Alle danske virksomheder inviteres til at deltage i konkurrencen InnovationSTORM 2013, der sætter fokus på den storm af innovationer, der er med til at gøre Danmark til løsningernes land.
Kina er et af de vækstlande, som Danmark samarbejder mest om uddannelse med. Især har Danmark mange udvekslingsaftaler med det store land.
Danmark skal være blandt de OECD-lande, hvor erhvervslivet investerer mest i forskning og udvikling, men den private sektors investeringer er stagnerende. Med regeringens nationale innovationsstrategi får danske virksomheder gode rammer for at øge indsatsen og nå målet.
Uddannelsesministeriets Forskningskommunikationspris 2013 går til en forskergruppe, der bidrager til den retspolitiske debat i den brede befolkning. Prisen overrækkes af HKH Kronprins Frederik ved åbningen af Forskningens Døgn.
Som et led i regeringens innovationsstrategi skal en ny strategi gøre klynger og netværk til et springbræt for små og mellemstore danske virksomheders deltagelse i internationalt samarbejde om innovation og ek-sportfremstød.
Forskningens Døgn byder på en oplevelsesrejse ind i videnskabens forunderlige og overraskende verden. Tag familie og venner med til en anderledes oplevelse i selskab med nogle af landets bedste forskere.
Regeringen og SU-forligskredsen har indgået aftale om en SU-reform, der skal få de studerende hurtigere og bedre gennem uddannelsessystemet.
Rekordmange studerende tager på udlandsophold med EU's Erasmus-program. Uddannelsesministeren opfordrer endnu flere til at rejse ud.
Tre universiteters investering i verdens største teleskop giver danske astronomer mulighed for at studere planeter i andre solsystemer i hidtil usete detaljer, mens danske virksomheder kan byde på kontrakter og være med til at udtænke og bygge teleskopet.
Handlinger tilknyttet webside